10 Toppers in Ubud – Bali

De taxi rijdt voorbij aan het drukke centrum en voor het eerst sinds we in Indonesië zijn worden we geconfronteerd met een dermate groot aantal ‘westerlingen’. Ik weet nog niet goed of ik daar heel enthousiast van word, maar krijg weinig kans daar bij stil te staan omdat mijn aandacht getrokken wordt door een op handen zijnde processie. Een hindoeïstische processie die, zo bleek later, één keer per 30 jaar vanuit deze tempel wordt gehouden en waarvan het dus als een voorrecht voelt om er getuige van te zijn. Mannen en vrouwen van elke leeftijd vormen samen met de kinderen in hun mooiste uniform en uitdossing een indrukwekkende optocht. Er klinkt muziek, en waar sommige mensen lachen en dansen, nemen anderen hun rol serieuzer en kijken ze ernstig voor zich uit. Als de processie eenmaal voorbij is getrokken roept het een glimlach bij me op als ik nog een stel op leeftijd aan zie komen rijden op hun oude pruttelende brommer, eveneens prachtig uitgedost. Ze lijken zich er niet al te druk om te maken dat ze te laat zijn om in de optocht te kunnen participeren en lachen ons vriendelijk toe.

Processie

We zijn in Bali. In Ubud, om specifieker te zijn. Na het aanschouwen van deze optocht vervolgt onze rit zich tot een kilometer of 4 boven het centrum waar zich een decor ontplooit van prachtig groene rijstvelden, zo groen als groen kan zijn. De zon begint al te zakken wat de lucht een warme kleur geeft. We zijn aangekomen op onze bestemming, wat mij direct ook brengt bij mijn eerste Ubud tip:

 1. Verblijf. Stel je voor. Voor je is een grote houten deur waar je vriendelijk wordt onthaald door meneer Kadek (zoals elke 2e zoon in Bali heet, kwamen we later achter). Er opent zich een wereld waarin alles wat erbuiten afspeelt er even niet toe doet. Overal waar je komt, zelfs in de wc, klinken de rustgevende klanken van Gus Teja – je hebt de mogelijkheid om het uit te zetten overigens. Een centrale ruimte met een enorme mooie houten eettafel, een keuken, een zit-gedeelte, warm sfeervol licht en een mooi decor vormen de kern van dit kleine bijzondere complex. Er zijn slechts vier kamers, waarvan 2 suites en 2 gewone kamers. Vanuit je kamer (met een zeer ruimte badkamer en een buiten-douche) loop je op je blote voeten door de tuin vol bloemen en planten, zo richting dit zwembad:Zwembad Ubud
  Need I say more? Nee.. dat dacht ik al.  Swarapadi Villa‘s is waar je moet zijn. Je zult er geen spijt van krijgen!
 2. Kookcursus – Wij hebben een erg leuke kookcursus gedaan bij ‘Be Bali Day Cooking Class’. Voor aanvang van de kookcursus op een locatie midden in de natuur, ga je naar een lokale markt en krijg je de gelegenheid om een blik te werpen in een Balinees huishouden. Dit bedrijf wordt gerund door een Balinese familie, evenals de boerderij eromheen. Het eten wat je maakt is gemaakt van alleen maar verse ingrediënten en is zo’n beetje het lekkerste eten wat je zult proeven op Bali! De groepen zijn naar het schijnt nooit groot, maar wij waren zelfs maar met zijn tweeën! Als je (in de buurt van) Ubud verblijft, pikken ze je in de ochtend op en zetten ze je ook weer af. De restanten mag je meenemen en wij hebben er in de avond nog een keer van gegeten. Op het menu stonden onder andere: sate lilit (kipgehakt met allerlei kruiden op een citroengras stengel van de BBQ), maiskoekjes (lekker!), gestoomd varkensgehakt in bananenblad, jackfruit soep en gestoomde groentes (Sayur Urab).
 3. Campuhan Ridge Walk – Een mooie (gratis) wandeling door de rijstvelden. Doordat het een bekende wandeling is, is het wel drukker dan bijvoorbeeld de weg naar onze verblijfplaats. Mocht je dus inderdaad verblijven in de Swarapadi villa’s, loop dan vooral ook naar het centrum. Klein uur, maar mooie route met vriendelijke mensen! Alternatieve mooie wandeling is de Ubud Kajenk Rice Fields Walk.
 4. Fietsen – Voor degenen die niet fit zijn wellicht niet aan te bevelen (want het gaat flink omhoog en omlaag), maar als je over een beetje goede conditie beschikt is het een ideale manier om de omgeving van Ubud te ontdekken! Je kunt overigens ook op elke hoek van de straat een scooter huren! Fiets/rij zeker een stukje naar het noorden, daar kom je al snel in uitgestrekte rijstvelden met kleine charmante huizen en nog charmantere menen.
 5. Saraswati Tempel – Er zijn eindeloos veel tempels op Bali, maar deze is zeker een bezoek waard. Door de mooie tuin/omgeving hangt er een prettige rustige atmosfeer.

  En dan nu hoog tijd voor wat fijne koffietentjes, warungs en restaurants:

  Rijstvelden

 6. Warung Bintangbali – Net om de hoek bij de Swarapadi Villas zit midden tussen de groene rijstvelden deze kleine warung. Een vanuit idealisme en passie ontstaan restaurantje waarbij gekookt wordt met lokaal biologisch verbouwde producten. De Fuyung Hay (ja echt!) en de satay waren érg lekker. Alles wordt vers bereid, zelfs de sauzen! En het is echt spotgoedkoop. Adres: Jl. Tirta Tawar, Junjungan, Ubud.
 7. AA Juicery – Neem een goed boek mee en neem de trap naar boven in dit charmante rustige tentje. Bestel een drankje met Dragon Fruit en kokoswater en verwonder over je de prachtige kleur. Vergeet vooral ook niet een veganistisch (chocolade) ijsje te eten van het merk Kokolato, met als meest bijzondere ingrediënt toch wel ‘528 Hz’, een geluidsfrequentie waarvan wordt vermoed dat het allerlei goeds voor je zou doen. En waar of niet, van het ijs word je in ieder geval blij! Adres: Tirta Tawar Street Kutuh Kaja, Ubud, Bali.
  Sapjes
 8. Juice Ja Café – Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier goed terecht voor de meest lekkere verse sappen! Ze serveren daarnaast een superlekker groente gerecht met fijngesneden bonen, taugé en kokos. Echt nergens zo lekker deze groentes gegeten! Adres: Dewi Sita Street | Ubud Centrum, Ubud.
 9. Fair Warung Bali – Zoals bijna overal in Ubud kun je ook hier erg goed verse sappen bestellen. Ook de visgerechten zijn er heerlijk (in ieder geval de verse tonijn!). Het mooie is dat jouw uitgaven hier ten goede komen aan een stichting die zorg draagt voor een lokaal ziekenhuis voor kinderen. Lees daar meer over op hun website. Adres: Jl. Sriwedari No. 6, Ubud.
 10. Bali Buda – Buiten een érg leuke supermarkt met gezonde en minder gezonde producten (en belachelijk lekkere taartjes) hebben ze ook een café waar je allerlei lekkers kunt kopen. Ideaal voor de vegetariërs of mensen met een allergie of intolerantie; voor iedereen zijn er hier verscheidene opties! Adres: Jl Jembawan no 1 | Padang Tegal, Ubud.Andere toppers zijn Sage (vooral wanneer je vegetarisch of veganistisch eet), Warung Siam (in het kader van klein maar fijn), Warung Kayana (net buiten de drukte in het centrum) en Kahiyang Coffee (pareltje!!).

Bovenstaande plekken zijn slechts een kleine greep uit al het goeds op dit gebied in Ubud, deze ‘top lijst’ zou eindeloos door kunnen gaan.

Welke parels vind jij dat niet mogen ontbreken in dit lijstje? Vul aan en laat een berichtje achter!

SageBron foto: Sage – Ubud.

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog