Witte Asperges met Gerookte Zalmtartaar, Hollandaise en Gemengde Notencrumble

aspergesmetzalmIk bedenk me wel eens dat ik het mezelf best lastig maak door steeds een inleidend verhaal of anekdote te willen schrijven alvorens ik het recept zelf uit de doeken doe. Vandaag permiteer ik mijzelf even om daar van af te stappen en gewoon dit heerlijke recept te delen! Nog 15 dagen en dan is het officiële seizoen weer om. De officiële opening van het Asperge seizoen dit jaar was op 11 april en eindigt traditiegetrouw op St Jan, 24 juni 2013. Ook buiten dit seizoen zijn asperges verkrijgbaar maar vaak komen ze dan niet uit Nederland of is de kwaliteit niet optimaal. Dit betekent dus dat we zolang het nog kan nog even optimaal moeten genieten van dit witte goud!

Eerder schreef ik al dat er nog wel wat recepten met daarin Asperges zouden volgen als aanvulling op wat slechts een lofrede was voor deze heerlijke en gezonde groente. Bij deze één van de beloofde recepten; eenvoudig, snel en gezond.

Het Recept: Witte Asperges met Zalmtartaar en Hollandaise saus
Niveau: Eenvoudig ~  Bereiding: 20 minuten ~ 2-3 personen

Asperges: Kijk hier voor hoe je de Asperges bereidt.

Noten: Neem een noten-mix, bij voorkeur ongebrand, van bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, walnoten etc. Maal deze noten grof in een mixer, in de vijzel of snij ze grof met een mes. Verhit een pan op het vuur zonder olie en grill hier kort de fijngehakte noten in. Hou de noten in beweging en voorkom dat ze verbranden.

cottage cheeseZalmtartaar: Snij goede gerookte zalm in kleine stukjes en doe dit in een schaaltje waarin je de ingrediënten kunt mengen. Sprenkel er 2 eetlepels citroensap overheen. Snij vervolgens verse bieslook fijn (of gebruikt gedroogde bieslook) en meng dit samen met twee ruime eetlepels Cottage Cheese en 2 eetlepels gemengde gegrilde noten door de zalm heen. De hoeveelheid bieslook en ook de peper kun je het best naar eigen smaak toevoegen. Met alle ingrediënten goed door elkaar en zet afgedekt weg in de koelkast.

Hollandaisesaus: Doe het azijn met het water en de peper in de pan. Maak de keuze voor de pan afhankelijk van hoeveel je wilt gaan maken. Zet de pan op hoog vuur en breng het aan de kook. Kook het vocht in tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Giet het ingekookte vocht vervolgens door een zeef in een kom die boven bijna kokend water kan hangen. Laat het vocht afkoelen tot onder de 50 graden. Dit is belangrijk omdat anders de eieren direct garen. Zet ondertussen een pan met een laagje water op het vuur waar de kom straks au bain marie boven kan worden verwarmd. Het water mag nét niet koken.
Voeg als het vocht voldoende afgekoeld is de eidooiers toe en klop het au bain-marie tot het gaat binden. Voeg langzaam in een klein straaltje gesmolten boter toe terwijl je de saus blijft kloppen. Doe dit niet te snel want dan kan het gaan schiften.

Ingrediënten: (voor 2-3 personen)

 • 8-12 dikke Asperges

Zalmtartaar:

 • 2-3 el gemengde gemalen noten
 • 150 gram gerookte zalm
 • 2-3 el cottage cheese/Hüttenkäse (is een frisse kwarkachtige kaas, weinig vetten en veel eiwitten, gezonder alternatief voor bijvoorbeeld ricotta)
 • Bieslook, naar smaak
 • 2 el citroensap

Hollandaisesaus:

 • 2 eierdooiers
 • 0,65 dl witte wijn azijn
 • 0.65 dl water
 • Witte peper
 • 100-150 gram boter
 • zout

 

En wat dacht je hiervan?

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog