Appel Peren Kruimel Vlaai

Taart

“Cut My Pie in Four Pieces, I don’t Think I could eat Eight”  – Yogi Berra

Sinds een paar weken ben ik een gelukkige bezitter van een heuse keukenmachine wat het aantal baksels wat de keuken uit komt aanzienlijk heeft beïnvloed. Vorige week deelde ik met jullie een heerlijke pompoentaart en vandaag volgt deze minstens even lekkere appel-peren kruimel taart.  Vorige week maakte ik hem voor mijn collega’s en nu zijn we inmiddels met een redelijk aantal personen op mijn werk, maar ik overdrijf volgens mij niet als ik zeg dat de taart geen 5 minuten heeft overleefd toen hij eenmaal op tafel stond. De credits voor deze taart gaan overigens vooral naar Mannin, want het oorspronkelijke recept voor deze appel peren kruimel vlaai komt van haar blog vol met heerlijke baksels. Hier en der wat kleine aanpassingen zorgden voor een erg lekker resultaat en, ook  niet onbelangrijk, een heerlijke geur in huis!

Ingrediënten:

Deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 15 gram suiker
  • 5 gram instant gist
  • 3 gram zout
  • 1 el yoghurt
  • 75 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 75 gram water

Vulling: 

  • 400 gram appels (ik gebruikte Elstar) en 300 gram handperen, beide  geschild en in blokjes gesneden
  • 10 gram maïzena
  • 8 gram kaneel

Kruimeldeeg:

  • 75 gram roomboter (koud en in kleine blokjes gesneden)
  • 75 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 1 el maïzena

Bereidingswijze:

1. Meng voor het deeg de bloem, het zout, de suiker, de gist en de yoghurt in één kom, meng dit goed door elkaar. Voeg hieraan de roomboter toe en kneed het met de hand (of in een mooie keukenmachine ;)) tot een soepel deeg. Laat het deeg vijf minuten rusten in een licht ingevette afgedekte kom.
2. Rol het deeg zo uit op een werkblad met wat bloem zodat je de bakvorm ermee kunt bedekken. Vet de vorm licht in en rol de deeglap vervolgens over de vorm uit. Druk het deeg vervolgens goed aan in de vorm. Laat het deeg afgedekt op een warme plek zo’n 30 minuten rusten.
3. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
(4. Als je zelf de amandelspijs maakt, doe dit dan nu)
4. Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in de gewenste grootte. Meng de kaneel en maïzena door de appels heen.
5. Maak vervolgens het kruimeldeeg door de suiker, bloem, maïzena en citroenrasp met elkaar te mengen. Voeg hieraan kleine blokjes koude boter toe en kneed tussen je vingers tot er een kruimelig mengsel ontstaat. Zorg dat je afwisselend grotere en kleinere kruimels hebt.
6. Verdeel het appel en peer mengsel en strooi hier het kruimelmengsel overheen.
7. Zet de vlaai in het midden van de voorverwarmde oven.
8. Bak de vlaai in ongeveer 25 minuten gaar (zorg dat de kruimels goudbruin zijn op sommige plekken).
9. Haal de vlaai uit de oven en laat hem afkoelen. Je kunt de vlaai zowel lauw als koud eten.

Eet Smakelijk!

Pie

Kijk hier voor meer Zoete Inspiratie!

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Appel Peren Kruimel Vlaai”

  1. Emily van Kampen says:

    Klinkt erg lekker! Appel-perenvlaai is sowieso altijd goed. En die quote is geniaal ;)

    • Elize says:

      Dankjewel Emily! :) Ik vond de quote ook fraai haha… uiteindelijk draait alles om perspectief ;)

      Liefs, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog