Asperge soep

IMG_20150527_231624

De gedachte dat ik het stiekem een beetje zonde vind van die prachtige asperges kan ik nooit onderdrukken als ik aspergesoep op een menu zie staan, ik bedoel, sommige dingen moet je gewoon eten zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Puur, met zo weinig mogelijk poespas. Tot ik me realiseerde (ja ik weet het, geen vlot helder licht) dat ik met het schillen van de asperges eigenlijk bijna de helft niet optimaal benut. Dus deze week heb ik me er zelf maar een keer aan gewaagd… En omdat er op het moment van schrijven nog maar 27 officiële dagen zijn om deze heerlijkheid vers te kopen, wilde ik niet te lang wachten met het delen van dit onwijs eenvoudige recept!

Ingrediënten:

 • Schillen van 10 witte asperges (ofwel: 10 asperges)
 • 2 geschilde asperges
 • 2 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • 25 gram boter
 • 2 el roomkaas (je kunt de magere variant gebruiken mocht dat je voorkeur hebben)
 • Peper/Zout naar eigen smaak (je kunt ook half blokje bouillon gebruiken als je dat makkelijker vindt)
 • Een paar takjes verse tijm (ik gebruikte citroentijm)
 • Gerookte zalm (ca. 75 gram voor 2 personen)

IMG_20150527_231939

Bereidingswijze:

1. Snij de onderste halve cm. van de asperge af en gooi deze harde stukken weg. Schil de rest van de asperges en bewaar de schillen apart. Snij nogmaals 1-2 cm van de onderkant af.  Kook de asperges zoals hier uitgebreid staat beschreven, kook de afgesneden stukken aan de onderkant mee met de rest van de asperges.
2. Ontdoe de knoflook en de sjalot van de schil en snij beide grof. Zet een pan waar tenminste 2 liter in kan op het vuur en laat ik hier langzaam de boter in smelten. Bak de sjalot en knoflook op een laag vuur zodat ze langzaam garen, maar niet te veel kleur krijgen. Voeg hier na ca. vijf minuten de aspergeschillen aan toe en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten. Voeg peper en zout naar eigen smaak en een takje verse tijm toe.
3. Voeg 1-2 liter (hangt af van hoe dun/dik je de soep wilt en van de grootte van je asperges) water toe en breng de bouillon op laag vuur naar een kookpunt. Bedenk dat je altijd wat extra vocht toe kunt voegen als de soep te dik is, maar het ten koste van de smaak gaat als je het te lang moet inkoken (ofwel: liever met iets te weinig vocht beginnen dan te veel). Laat de bouillon ongeveer 20 minuten op laag vuur trekken.
4. Blend/mix de bouillon zonder het takje tijm in een paar minuten tot een zo glad mogelijk mengsel. Haal het vervolgens door een zeef (en vang uiteraard het vocht op!). Mix vervolgens de inmiddels gegaarde ‘kontjes’ van de asperges en 2 van de 10 hele asperges  samen met de roomkaas door de gezeefde bouillon heen tot de soep helemaal glad is.
5. Snij de gerookte zalm in kleine stukjes en verdeel over de borden. Schenk de soep er zo heet mogelijk overheen en maak eventueel af met een takje verse tijm.

Eet Smakelijk!

IMG_20150527_231745

2 Responses to “Asperge soep”

 1. Nell Nijssen says:

  Als onvervalste Brabantse zat ik overtuigd te knikken toen je stelde dat je asperges het beste zo puur mogelijk kunt eten. Asperge, ei, fikse kluit roomboter, that’s it! Voor mij ook geen ham, wel flink wat zout in het kookwater. En o, wat breekt mijn hartje dan als ze roomkaas door de soep gaat doen ;-(.
  Niet doen, lieverd, spreek ik vanuit het diepst van mijn Brabantse zieltje. Het delicate aspergesmaakje gaat volledig ten onder in dit kaasgeweld. Een licht rouxtje om te binden, evt nog wat groentenbouillon en dan niets meer aan doen. Niet boos zijn hè, Brabantse meisjes zijn vaak on-uit-staan-baar ;-))

  • Elize says:

   Owww, en ik wilde nog wel een klodder roomboter toevoegen maar met oog op dat die ook al door de saus voor het echte portie asperges zat, koos ik voor een iets meer uhm.. minder weldadige optie. Sorry voor het pijnigen van je Brabantse ziel! :) Volgende keer werp ik er een klodder roomboter in en zal ik op je proosten bij het nuttigen ervan ;-)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog