Basis Kook Tips – Eieren koken

Learn the BasicsHoe moet ik een ei koken? Als ik mijn statistieken bekijk, valt één ding eigenlijk direct op. De meest eenvoudige recepten worden het meest bekeken. Leuk al die ijver voor mooie borden en ingewikkelde gerechten, maar uiteindelijk zoekt men op Internet naar de gemiddelde avond maaltijd die voor de meeste mensen te maken is zonder keuken catastrofes!

Dat bracht mij op het idee de katern ‘Basis Kook Tips’ te starten.. Basics in het koken!

Vandaag starten we met: Het koken van een ei!

download

Soorten eieren

  1. Biologische eieren (code op het ei begint met een 0)
    Meest diervriendelijk. Kunnen vrij buiten lopen, snavels worden niet geknipt, krijgen biologisch voer.
  2. Vrije uitloopeieren (code op ei begint met een 1)
    Kippen hebben ca. 4 m2 tot hun beschikking en kunnen naar buiten als ze dat willen (soms alleen overdag).
  3. Scharreleieren (code op ei begint met een 2)
    Deze kippen komen niet buiten. Ze leven in een dichte stal met veel soortgenoten. Max 9 (!) hennen per m2. (Ronddeel eieren komen wel buiten)
  4. Kooieieren (code op ei begint met een 3)
    Meest dieronvriendelijk. Deze kippen leven in een kooi. In Europa is dit nu verboden. In europa worden legbatterijen met verrijkte kooien nog wel gebruikt. Deze eieren worden niet als losse eieren verkocht, maar worden wel gebruikt in koekjes e.d.

Eieren koken

De kooktijd van een ei hangt uiteraard af van hoe je een hard-, middel- of zacht gekookt ei wil. Maar ook waar je de eieren bewaard is van invloed op de kookduur. Bewaar je je eieren in de koelkast? Doe dan de onderstaande minuten + ca. 1 minuut!

De onderstaande tijd is gebaseerd op dat de eieren aan het water worden toegevoegd als het water kookt. Leg de eieren voorzichtig met een lepel in het water en keer ze tijdens het kookproces minimaal 1 keer om. Hou er rekening mee dat als je meerdere eieren kookt, het water natuurlijk wat verder afkoelt voor het weer aan de kook komt. Dit is ook van invloed op de kookduur (ofwel: onderstaand is een indicatie).

 

 Soort gekookt ei Klein ei (S)
(<53 g)
Gemiddeld ei (M)
(53-63g)
Groot ei
(L/XL)
(>63 g)
Zacht gekookt ei 4 5 5.5
Halfzacht gekookt ei 5 6 7
Hardgekookt ei 8.5 9.5 10.5

 

Laat de eieren als de kooktijd voorbij is afkoelen onder koud water. Hierdoor garen de eieren niet verder (en verband je je handen niet tijdens het pellen). Lastig te pellen? Dan heb je een vers ei te pakken!

zachtgekookt

bron foto

Hoe heb jij je ei het liefst?

 

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Basis Kook Tips – Eieren koken”

  1. Brigit says:

    Vanaf nu haak ik ook aan op de recepten naast de reisverhalen ;-)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog