Basis Kook Tips – Zelf Mayonaise maken

Hoe maak ik zelf een mayonaise? Als ik mijn statistieken bekijk, valt één ding eigenlijk direct op. De meest eenvoudige recepten worden het meest bekeken. Leuk al die ijver voor mooie borden en ingewikkelde gerechten, maar uiteindelijk zoekt men op Internet naar de gemiddelde avond maaltijd die voor de meeste mensen te maken is zonder keuken catastrofes!

Dat bracht mij op het idee de katern ‘Basis Kook Tips’ te starten.. Basics in het koken!

Mayonnaisebron foto

Vandaag starten we met: Zelf Mayonaise maken!

Veel mensen hebben een fles ervan in de koelkast staan, mayonaise. Ze worden in alle soorten, samenstellingen en smaken verkocht. Officieel mag in Nederland een mayonaise alleen zo genoemd worden als de saus uit tenminste 70% olie bestaat en tenminste 5% eierdooier. De saus wordt klassiek gemaakt op basis van eierdooiers, olie, mosterd en azijn of citroensap. De eierdooier fungeert als ’emulgator’ waardoor de saus mooi aan elkaar wordt gebonden.  Binnen vijf minuten kun je deze saus zelf maken, en hij is vers gemaakt ook nog eens veel lekkerder!

Je kunt de saus vervolgens heel makkelijk op smaak brengen met bepaalde smaakmakers. Zelf voeg ik wel eens kerrie kruiden toe, dille of kappertjes.

Ingrediënten (voor ca. 150 ml mayonaise):

  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 0.5 el mosterd
  • 1 el azijn (ik gebruik appel of witte wijn azijn)
  • ca. 150 ml olie (ik gebruik een mix van olijfolie en zonnebloemolie, pas op met olijfolie; de smaak wordt snel te sterk dus bij een extra vierge olie maximaal 1/4 deel olijfolie gebruiken).
  • Zout en (witte) peper

Bereidingswijze:

  1. Voeg de eierdooier, de mosterd en de azijn bij elkaar en mix met een garde/mixer in een schone kom tot een egaal mengsel.
  2. Schenk langzaam en beetje voor beetje de olie erbij en blijf continue kloppen met een mixer. De hoeveelheid olie is een schatting. Kijk naar je eigen smaak en bepaal zelf door te proeven of je er iets minder of meer olie aan toevoegt.
  3. Breng op smaak met zout en peper (en eventuele andere smaakmakers)

In een afgesloten verpakking blijft de mayonaise in de koelkast ongeveer 1 week goed.

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog