Berlijn is Fijn – Kreuzberg en Friedrichshain

Alle aandacht voor Kreuzberg en Friedrichshain vandaag – Je hebt van die plekken waar je terug blijft komen. Omdat het van die fijne straatjes heeft om doorheen de drentelen. Omdat ze er de lekkerste koffie hebben. Omdat de musea zo fijn zijn, en je die niet eens hoeft te delen met een massa aan mensen. Omdat de prijzen op sommige plekken je nog een oprechte glimlach bezorgen, of omdat de koffie er zo ontzettend lekker is (oh, had ik dat al gezegd? ;)).

Berlijn. Need I say more?

Omdat het risico bestaat dat deze blog over Berlijn (hier vind je de eerste 10 tips al!) zou leiden tot een ‘top 100’, heb ik maar besloten de tips op te splitsen in wijken.

We trappen af met Kreuzberg-Friedrichshain, onze verblijfplaats tijdens ons laatste bezoek (Kreuzberg) en zó charmant!!

many-small-people-east-side-gallery-east-berlin East Side Gallery

To do

 • East Side Gallery – Met zijn 1316 meter is dit restant van de Berlijnse muur de langste open lucht galerie ter wereld. Marjolein doet op haar (super fijne) Berlijn-Blog uitgebreid van alles uit de doeken over dit bijzondere stuk kunst. Het is gratis te bezichtigen. Adres: Mühlenstraße
 • Oberbaum Bridge – Als je dan toch bij de East Side Galerie bent, wandel dan vooral ook even over de ‘Oberbaumbrücke‘ (1896). Het is een prachtige brug over de Spree, die de wijken Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar verbindt. Er zijn regelmatig muzikanten aan het spelen!
 • Victoria Park – De naam Kreuzberg komt van de 66 meter hoge ‘kruisberg’ en het Viktoriapark is hier rondom aangelegd. Met een (kunstmatige) waterval is het een fijne plek om doorheen te wandelen, of even te gaan zitten met een boek. Leuk weetje dat vroeger op grotere schaal maar ook nu nog er wijn wordt verbouwd op de ‘Kreuzberg’. Helaas is het resultaat niet vrij te koop, maar wordt dat op bijzonderheden gelegenheden genuttigd door het districtbestuur.  Adres: Kreuzbergstraße.IMG_20160524_100654
 • Topographie des Terrors – Een gratis toegankelijke (heftige) tentoonstelling over de nazi-misdaden. Adres: Niederkirchnerstraße 8.
 • Checkpoint Charlie – De meest bekende controlepost ten tijde van de Berlijnse muur. Het Mauermuseum, ook wel ‘haus am checkpoint charlie’ genoemd, geeft meer achtergrondinformatie. Adres: Friedrichstraße 43-45.
 • Joods Museum – Dit museum brengt de Joodse geschiedenis van ca. 2000 jaar geleden tot nu in kaart. Buiten de inhoud van dit druk bezochte museum, is de architectuur ook boeiend. Door de manier van bouwen hebben ze indruk willen geven van ‘desoriëntatie’. Adres: Lindenstraße 9-14. 
 • Martin-Gropius-Bau – Gebouwd tussen 1877-1881 en ernstig beschadigd in de 2e wereldoorlog, dit gebouw is nu een prachtige plek voor wisselende tentoonstellingen. Dus check de agenda even en neem een kijkje! Adres:  Niederkirchnerstraße 7

five elephant
image-2Five Elephant – Bron foto’s.

To drink Coffee

 • Five Elephant – Bij lekker weer een goede kop koffie in de schaduw van de bomen, gewoon voor de deur. Of om een snelle koffie mee te nemen (je bent niet de enige, maar ze werken efficiënt). Adres: Reichenberger Straße 101.
 • Shakespeare & Sons – Koffie drinken of lunchen terwijl je omringd wordt door boeken. Dat kan slechter! Een leuke plek waar ook regelmatig mensen zitten te werken. Adres: Warschauer straße 74.
 • Kaffeebar – Ontbijten, lunchen of een lekkere bak koffie, het kan hier allemaal! Het is een vrij klein plekje, maar vaak is er nog wel een plekje te vinden. Adres: Graefestraße 8.
 • Companion Coffee – Super lekkere koffie (en thee). Gewoon gaan! Adres: Oranienstraße 24.IMG_20160524_101018

To have a drink

 • Hermanas – Deze wijnbar ligt aan een drukke straat, maar daar krijg je binnen weinig van mee. Knusse sfeer en lekkere wijnen! Adres: Warschauer Straße 81.
 • Café strauss – Als je niet beter zou weten, zou je denken dat Strauss aan een prachtig park ligt. Het is echter een prachtige begraafplaats! Bijzonder rustig plekje aan het begin van de Bergmannstraße. Een heerlijke plek om een spelletje te doen, een boek te lezen of gewoon even te genieten van de rust. Adres: Bergmannstraße 42. 
 • Tzom – Een klein pareltje waar je niet zomaar komt. Een plekje waar je nog 0.25 l lekkere Italiaanse wijn krijgt voor 2.5 euro! Waar ze in het weekend aperetivo aanbieden, een soort lopend buffet met kleine zelfgemaakte hapjes zoals ze ook veel in Milaan en Turijn doen. Adres:  Dieffenbachstraße 69.


  IMG_20160519_224218
  IMG_20160524_101241
  IMG_20160519_224106

To Eat

 • Markthalle Neun – Een markthal met allemaal vers gemaakt. Op zijn best op de donderdagavond als het Streetfood Thursday is. De Pasta a la Norma was heerlijk! Adres: Eisenbahn straße 42-43.
 • Peperoncino – Italiaanse vriendelijke mensen met een zeer betaalbare en lekkere keuken. Bestel niet te gris, want de porties zijn groot! Zeker als je een voorgerecht (en/of) nagerecht wilt, kun je beter een hoofdgerecht delen! Adres: Urbanstraße 137. 
 • Brio – Brio ligt in de gezellige Graefestraße, een straat vol met leuke restaurants en koffietentjes. Dit restaurant serveert gerechten in het formaat voorgerecht. Je kunt ze met elkaar delen. Bijzonder smaakvol en lekker licht eten! De wijnen zijn ook uitstekend.. prijs klasse is wel iets hoger dan bijvoorbeeld Peperoncino! Adres: Graefestraße 71. 
 • Marheinekeplatz (markthalle). Zin in een niet complexe snelle lunch met de keuze uit allerlei verschillende keukens? Check dan Marheinekeplatz. Eveneens een markthal vol met verse producten en lekkere maaltijden! Adres: Marheinekeplatz 15.
  IMG_20160518_222645

To have Ice cream (yeah!)

 • Eis piraten – Je staat even in de rij, maar het ijs is me toch lekker! Ik proefde hazelnoot en brownie.. mmm! Adres: Grünberger Str. 85. 
 • Caramello – Voor de veganisten onder ons; bij caramello verkopen ze ook veganistisch ijs! Adres: Wülischstrasse 31.

Welke plekjes heb ik compleet gemist in Kreuzberg/Friedrichshain en zijn jouw favorieten? Laat hieronder vooral een berichtje achter!

(en mis de vorige Berlijn post niet!)

 

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog