Bonnie Cranachan ~ Nagerecht op z’n Schots

Bonnie Cranachan – Vooruit, de molens en de klompen ontbreken nog, maar een veel Hollandser plaatje dan gisterenavond valt bijna niet te bedenken. Al fietsend op een mooie zomeravond constateert mijn neus dat het deel van Nederland wat nog niet is vertrokken met de tent of caravan richting Frankrijk aan het barbecueën is. Natuurlijk! Het is boven de 25 graden, en dus moet de barbecue aan. Heerlijk, ik doe er graag aan mee.

Na wat mooie stukjes vlees of vis en gegrilde groentes op de barbecue vind ik het echter altijd lastig wat je nog als toetje moet serveren. Want laten we eerlijk zijn, de verhouding vlees/vis en groentes is vaak bij een barbecue toch niet helemaal ideaal in balans (naar mijn smaak). Geen toetje is op zich een prima alternatief, of een camembert op de barbecue, ook altijd lekker, maar voor degene die toch écht een dessert willen heb ik het volgende recept; “Bonnie Cranachan”.

cranachan

Het recept komt uit de Delicious. en

komt oorspronkelijk uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver. Het is een Schots dessert waarbij alle onderdelen los op tafel geserveerd worden, zodat iedereen zelf op kan scheppen. Je kunt het ook als een grote trifle serveren. Het gerecht bevat voornamelijk heel veel rood fruit en is buiten een plaatje ook érg lekker!

Bereidingswijze:

1. Doe de diepvries (of verse) vruchten met rozemarijn en 1 el honing in een pan. Voeg hieraan de sinaasappelraps en het sap toe. Breng het aan de kook en draai vervolgens het vuur laag; laat het ca. 10 minuten rustig koken tot het wat ingedikt is. Haal de rozemarijn eruit en laat het vervolgens afkoelen in een kom die ook op tafel gezet kan worden.

2. Rooster de havervlokken in een pan zonder boter of olie goudbruin, schep ze in een kom en zet ze apart.

3. Plaats de koekenpan op het vuur met geschaafde amandelen en 2 el honing, schudt het een aantal keer om. Laat de amandelen goudbruin kleuren; pas wel op want de honing karamelliseert en is dus heel erg heet. Laat het vervolgens afkoelen op een schaaltje.

4. Doe de slagroom met de suiker in een beslagkom en klop hier eveneens de vanillezaadjes doorheen. Spatel als de room stevig genoeg is de yoghurt en de whisky door de room heen en doe het mengsel in een kom. Bedek het met plastic folie en laat het samen met het fruit afkoelen in de koelkast.

framboos in tuinZet als het zover is alle ingrediënten afzonderlijk op tafel zodat iedereen afzonderlijk zijn eigen Bonnie Cranachan samen kan stellen. Vergeet niet ook de verse frambozen of ander rood fruit op tafel te zetten!

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 500 gram diepvries frambozen of aardbeien
  • takje verse rozemarijn
  • 3 el vloeibare honing
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 50 gram havervlokken
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 1 vanillestokje
  • 150 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 150 ml magere yoghurt
  • scheutje whisky (naar eigen smaak)
  • 150-200 gram vers rood zomerfruit

 

 

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog