Boterkoek

IMG_20150801_084811De tijd dat ik bij misbaksels een beroep kon doen op mijn beperkte bak-ervaring lijkt een beetje voorbij. Tegenwoordig lukt er stiekem namelijk eigenlijk best wel heel erg veel. En in sommige gevallen hou ik me zelfs netjes aan het recept! Wie weet komt het ooit nog goed met me..

Maar eerlijk is eerlijk, een groot deel van die credits gaan regelrecht naar Mannin en haar blog Baksels! Ik heb nog nooit een recept van haar blog gemaakt wat niet is gelukt, en dat draagt natuurlijk bij aan mijn trouw voor hoeveelheden bij haar recepten!

Deze keer betreft het de boterkoek. Speciaal gebakken voor mijn lieve oma wiens eetlust helaas niet meer is wat het geweest is. En Yep, dan is boterkoek een makkelijke manier om wat broodnodige extra calorieën te nuttigen! Mijn oma heeft toch wel menig boterkoek gebakken in haar leven en als ik zeg dat ze grappend mopperde op haar bezoek omdat ze ‘haar boterkoek’ op aten zegt dat denk ik wel genoeg over het eindresultaat… Lekker!!

En echt super eenvoudig te maken, met maar vier ingrediënten (en een beetje zout). (Het recept wijkt een heel klein beetje af van dat van Mannin, hier vind je haar origineel)

Ingrediënten:

  • 300 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

1. Meng alle ingrediënten (behalve het ei) in de keukenmachine of met de hand door elkaar tot een egaal mengsel. Doe het deeg vervolgens in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer 60 minuten.

2. Verdeel het deeg over de boterkoekvorm en druk het plat. Bestrijk het met het losgeklopte ei en laat dit ca. 30 minuten drogen (dus zonder folie, in de koelkast)

3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk de boterkoek nogmaals met ei en maak met een vork gekruiste lijnen in de koek. Dit zorgt ervoor dat de ei niet ‘bovenop’ komt te liggen.

4. Bak de boterkoek in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Laat de boterkoek afkoelen; dan wordt hij steviger en kun je hem beter snijden of uit de vorm halen.

Eet Smakelijk!

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Boterkoek”

  1. Sandra says:

    Hmmm blijft een klassieker en niet voor niets, heerlijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog