Brioche Brood

IMG_20141129_135131Een jaar of 20 geleden gingen we op vakantie richting de Vendée (Frankrijk). Mijn oom en tante waren in het bezit van een caravan, die ze na hun vakantie aldaar achter zouden laten voor onze intrek een dag later. Een stukje op weg richting het warme zuiden en de Parijse files bleek dat we de sleutel van de caravan vergeten waren. Wat gemopper later vertrokken we opnieuw richting de Franse kust vol eindeloze stranden. Klassieke Franse kampeervakanties vol met potjes tafeltennis, badminton, kastelen bouwen op het strand en zwemmen en bodyboarden in de ruige oceaan. Klassiek met de van thuis meegebrachte leverpastei en macaroni (still not my favorite). Maar ook klassiek met het in de vroege ochtend met één van je ouders meelopen naar de lokale bakker om terug te komen met knapperige ‘baquettes’ die je vol trots zelf had besteld in heus plechtig Frans. En klassiek met naar ik dacht het enige echte lekkere Franse Brioche brood wat, zo bleek recent, dus ook zelf heel eenvoudig ontzettend lekker te maken is. Ik zou bijna zeggen dat je Kerst ontbijt (of brunch) niet compleet is zonder.. bijna dan. Het ideale aan dit recept is dat je het niet, zoals bij veel andere recepten, eerst een nacht moet laten staan. De geur van dit brood vult als snel je neus en huis en kort erna kun je je tanden zetten in een warm broodje, heerlijk zacht en luchtig van binnen.

Zacht Brioche Brood

Ingrediënten:

  • 300 (+50) gram bloem
  • 3 el suiker
  • 1 el honing
  • 125 ml amandelmelk (lauw)
  • 1 ei
  • 125 gram boter (zacht)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 4 gram zout
  • 1/2 kokosolie (of zonnebloemolie/arachideolie)

Bereidingswijze

1. Verwarm de amandelmelk kort in een pan zodat het handwarm is. Voeg hier de gist aan toe en 1 el honing en laat dit even staan zodat het gist geactiveerd wordt (je ziet dat er luchtbelletjes gaan verschijnen).
2. Voeg 300 gram bloem, de suiker, het ei en het zout in een kom (of in je keukenmachine) en meng dit door elkaar. Voeg hier vervolgens de amandelmelk met gist aan toe en meng het door elkaar heen.
3. Voeg vervolgens stukje voor stukje de boter toe aan het deeg en kneed dit tot het een soepel deeg wordt. Het deeg blijft vrij lang plakkerig, je kunt indien nodig eventueel nog wat extra bloem toevoegen zodat het deeg iets gemakkelijker hanteerbaar wordt. De substantie doet denken aan kauwgom wat uitgerekt wordt tussen je schoenzool en de grond (altijd fijn).
4. Vet een kom in met wat kokosolie en doe hier het deeg in. Laat het deeg onder een natte theedoek 45-60 minuten rijzen tot het ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld. Zelf zet ik het in een oven op ca. 40 graden Celsius, maar je kunt het ook op een warme tochtvrije plek in je huis zetten.
5. Haal het deeg na de 45-60 minuten uit de kom en kneed het kort opnieuw, vorm hier 8-10 bolletjes van en plaats die om en om in een ingevette cakevorm. Dek vervolgens de cakevorm opnieuw af met een natte theedoek en laat het weer 45-60 minuten rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak het brood in een voorverwarmde oven af in ca. 30 minuten.

De baktijd kan per oven verschillen, dus gebruik vooral je eigen zintuigen. Als een prikker droog uit het brood komt is het gaar.

Eet Smakelijk!

 

Meer Recepten?

IMG_20141017_124944

 

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Brioche Brood”

  1. Andrea - 4pure says:

    Inderdaad. Dan voelt het deeg al zo heerlijk, maar moet je nog een nacht wachten. Fijn een recept zonder de wachttijd!

    • Elize says:

      Ik heb vaak ook dat ik denk: ik heb nú zin om brood te bakken.. Zo jammer als het dan nog een nacht moet staan :) Ik kan niet anders zeggen, het is heerlijk! Lieve groetjes, elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog