Seksloze Sandalen en Schaamteloze Nieuwsgierigheid – Cambodja

Seus-Day

Battambang (Cambodja) – Een zwaar diep geluid van een toeter haalt me verschrikt uit mijn gedachten, maar al snel slaat mijn schrik om in euforie als ik zie dat het geluid komt van een op kunstige wijze veel te vol geladen vrachtwagen met 4 of 5 jongens bovenop de lading. Waar de één verlegen weg kijkt, zwaait de ander uitgelaten en roept hij enthousiast “hellooooo”. Hij barst uit in een schaterlach als ik hem begroet met ‘Sues-Day’, Khmer voor ‘goedendag’ en herhaalt ‘Sues-Day’ in naar ik vermoed de juiste uitspraak.

Bij het eerste voeten aan de grond zetten in Cambodja beschreef ik een vlammetje dat diep in mij werd aangewakkerd door alle indrukken die op me af kwamen. Dat ik direct liefde voelde voor dit bijzondere land, en ik het vermoeden had dat deze liefde met dat de tijd er zou verstrijken alleen maar toe zou nemen. Op het moment dat de jongen bovenop de vrachtwagen met een grote grijns mijn Khmer uitspraak verbeterd, voelt het alsof die vlam door mijn hele lichaam wakkert. Puur geluk.

IMG_20151212_123528

We vervolgen onze wandeling aan de schaduw-kant van de weg in de intense hitte die aan de orde van de dag lijkt in Battambang richting de markt. De scooter die een familie van vijf personen vervoert valt me eigenlijk al bijna niet meer op, evenmin als dat ik nog op kijk van grote lappen rauw vlees die aan haken voor een kraam op de markt hangen. Nadat ik langs de levende kippen en vissen in een te kleine teil ben gelopen, ga ik de hoek om naar de groente afdeling.

Nieuwsgierig

Zonder enige gêne neemt hij mij met van top tot teen op. En ik hem. Hij heeft een hip geknipt kapsel, wat hier op de markt slechts één dollar kost. Dollars inderdaad, want naast de Cambodjaanse Riel wordt er vooral in dollars betaald hier. Of zelfs in Thaise baht, mocht je dat beter uitkomen. Ik schat hem maximaal een meter hoog, en zijn te grote t-shirt laat zijn rechterschouder ontbloot. Ik zie nieuwsgierigheid in zijn ogen, een open blik. Een nieuwsgierigheid die we bij meerde Cambodjanen die we ontmoet hebben, hebben gezien. Vrijwel iedereen die we treffen lijkt ‘er iets van te willen maken’. Een jongen die van 6 uur tot 3 uur aan het werk is in een hotel, van 3-5 een cursus ‘hospitality’ krijgt, van 5-6 Engelse les en in de avond naar de Universiteit gaat, is hier geen uitzondering.

Tijdens de trip in Angkor wees onze gids ons er op dat tijdens het bewind van de Rode Khmer het grootste deel van de intellectuele bevolking in Cambodja is vermoord. Pas toen ik dat goed door liet dringen, besefte ik de enorme betekenis daarvan. Hierdoor is niet alleen de huidige (zeer jonge) bevolking grotendeels laag of niet opgeleid, maar ook is er enorm veel intellectuele kennis verloren gegaan (en daarmee bijvoorbeeld ook mensen die de huidige studenten zouden moeten opleiden) . Het is daarom extra bijzonder en ook mooi om te zien dat veel jonge Cambodjanen bereid zijn hard te werken voor hun toekomst en tegelijkertijd zo hoopvol, hartelijk en gastvrij zijn.

IMG_20151214_182014

20151217_173723 (1)Ster: Heng (niet de jongen op de markt)

Seksloze Sandalen

Hij bekijkt me nog steeds, daar vanaf een meter hoogte. Zijn ogen gaan van mijn seksloze open wandelschoenen naar mijn gezicht en met het verstrijken van de secondes gaan de lichtjes in zijn ogen, net als in die van mij, meer stralen. Ik zeg hem, opnieuw in het Khmer, gedag waarop hij enthousiast naar de vrouw kijkt die naast hem staat, waarmee hij lijkt te zeggen: “hoorde je dat, ze zei iets in Khmer?!”. Ik vraag me af of mijn verschijning past wat hij in zijn hoofd heeft bij ‘het westerse volk’. En ik ben nieuwsgierig naar wie deze jongen is.

Nieuwsgierig. Open. Het is bijzonder om te ervaren dat we elkaar vol verwondering en naar het leek zonder oordeel konden bekijken. Waar in Nederland (of ook hier in Singapore, waar we nu zijn) elkaar te lang aankijken vaak als ‘offensief’ ervaren wordt – heus ook door mij -, heb ik intens genoten van de nieuwsgierigheid van de Cambodjaan en mijn eigen mogelijkheid om nieuwsgierig en volledig open te kunnen zijn. En wat is er dan enorm veel liefde en meer moois te voelen!

IMG_20151220_233459

IMG_20151220_233232

Efficiënt Singapore

Op het moment van schrijven behoort de grond onder mij toe aan Singapore, op vrijwel geen enkel vlak te vergelijken met Cambodja. Een indrukwekkende en mooie skyline, een eindeloze hoeveelheid winkels en bonte kerstversiering. De uitzonderlijke mengelmoes van culturen die hier samen leven lijkt bijzonder goed te functioneren. En het is schoon, veel schoner dan in Cambodja, alles is veel beter georganiseerd. Wegen staan weer duidelijk aangegeven en stoplichten geven zonder twijfel weer of je mag lopen of wordt geacht stil te staan. Voor je een roltrap op stapt, staan een achttal waarschuwingen en adviezen opgeschreven om je ervan te verzekeren dat je de af te leggen 20 meter ook overleeft.

Veilig dus. Comfortabel. Een veel betere levensstandaard dan in Cambodja. Zakelijk ook, onpersoonlijk bijna, en zeer efficiënt.

En ik kan niet anders denken dat efficiëntie overschat is. Een vergelijkbaar gevoel als wat ik vorig jaar aan het einde van onze reis had. Uiteindelijk gaat het in het leven voor mij om ‘connectie’, om oprechte ‘interesse en aandacht’. Om open en nieuwsgierig te kunnen zijn naar elkaar, contact te hebben in welke vorm dan ook, en zonder oordeel waar mogelijk.

Met dat warme bijzondere gevoel komen we overmorgen weer huiswaarts. Dankbaar, dankbaar, dankbaar!

“I am neither clever nor especially gifted. I am only very, very curious” – Albert Einstein

Ik wens jullie mooie feestdagen toe met jullie geliefden. En ik wens jullie alvast heel veel openheid en nieuwsgierigheid toe voor het komende jaar!

Tot snel!

Liefs, Elize

 Ps. laat vooral een bericht achter. Vind ik erg leuk!

 

Heb je deze al gelezen?

10 Responses to “Seksloze Sandalen en Schaamteloze Nieuwsgierigheid – Cambodja”

 1. Martine -Duizenden1dag says:

  Mooi beschreven. En wat een prachtige ervaringen heb je weer opgedaan. Ik ben inmiddels ook nieuwsgierig naar Cambodja :-) Goede reis terug en sterkte met wennen.

  • Elize says:

   Dankjewel 😊 Geloof dat het geen geheim is dat ik Cambodja in ieder geval om allerlei redenen heel bijzonder vind 😊 Leuk dat je berichtje achter laat! Liefs, Elize

 2. annemieke says:

  Wat vliegt de tijd zeg. Fijn als jullie er weer zijn en de mooie verhalen kunnen vertellen en foto’s kunnen laten zien.
  Goede reis naar huis met een rugzak vol met ervaringen.
  liefs van ons

 3. Ben says:

  Wat weet je het weer mooi over te brengen elise, het lijkt wel alsof ik er bij ben! Een goede reis naar huis en fijne dagen gewenst voor jou en je familie. grappig trouwens dat ze met zoveel verschillende valuta betalen daar, zal wel gek zijn geweest.

  groetjes, ben

  • Elize says:

   Dankjewel Ben! Fijn dat je mee hebt gereisd, leuk om te horen als het lukt om het gevoel een klein beetje over te brengen.

   Voor jou ook fijne dagen gewenst! En alle goeds voor 2016!

 4. Anita says:

  Lieve Elize, ik zal je verhalen missen. Een goede reis naar huis en hopelijk in de toekomst meer avonturen waar je ons over kunt vertellen. Groeten, Anita

  • Elize says:

   Dankjewel voor je lieve woorden Anita. Ik zal het opdoen van dit soort verhalen ook missen ;) Hopelijk meer naturen in de toekomst inderdaad, vast wel!

   Lieve groeten, Elize

 5. Simone says:

  Mooi geschreven Elize! En ja Cambodja is inderdaad een prachtig land. We zijn er veel te kort geweest vind ik nog steeds. Maar je bent dus weer terug in Nederland nu denk ik?

  • Elize says:

   Zijn inderdaad weer terug in Nederland. Wel weer even wennen hoor, maar fijn familie en vrienden weer te zien. En verder beetje blijven zweven en mijmeren nog ;)

   Liefs

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog