Cinnamon Rolls

IMG_20141017_125206


Het is herfst. De kans dat je dat na dinsdag is ontgaan is zo klein als de kans dat de Elfstedentocht de komende vijf jaren doorgaat, maar je weet het nooit. Komend weekend krijgen we midden in de nacht weer een uur cadeau, na de herfststormen deze week zijn vermoedelijk de meeste prachtige gekleurde bladeren van de bomen afgewaaid en voor het eerst sinds een lange tijd hoef ik ‘s morgens niet meer na te denken of ik mijn jas misschien thuis zal laten als ik op de fiets stap. Bedenk mij opeens dat de kans vrij klein is dat mijn lieve neefje (3) die hier als logé komt dit weekend ook rekening houdt met het gegeven dat we een uur cadeau krijgen.. Maar goed het hoort erbij en heeft zijn charme, die herfst, zeker in de keuken! (en mijn neefje compenseert een paar korte nachten ruimschoots met zijn eigen charme).

Typische smaken en geuren voor deze tijd van het jaar zijn voor mij stoofperen, (wilde) paddenstoelen en gegrilde pompoen. Maar ook warme specerijen, worteltaart of allerlei gerechten met kaneel als ‘relevant ingrediënt’. En waar dan beter te starten dan bij ‘de cinnamon roll’? Ofwel, kaneelbrood, in mooie rondjes gebakken.

Op zoek naar een recept stuitte ik weer eens op de blog ‘Minimalist Baker‘. Een te gekke Amerikaanse blog vol met bak recepten waarbij niet meer dan zeven ingrediënten worden gebruikt. Neem vooral eens een kijkje!

Hieronder mijn variatie op hun recept..

Cinnamon Rolls

Ingrediënten:

  • 250 ml ongezoete amandelmelk (te koop in diverse supermarkten, maar als je het zelf wilt maken kijk dan eens hier)
  • 100 gram roomboter (als je de veganistische variant wilt maken kun je dit vervangen voor kokosolie)
  • 400 gram bloem (ik heb 200 gram spelt en 200 gram gewone bloem gebruikt)
  • 1,5 zakje gist
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl honing
  • 50 gram suiker
  • 3/4 tl kaneel

 

Bereidingswijze:

1. Verwarm in een pan op laag vuur de amandelmelk, los hier 40 gram van de boter in op (of kokosolie). Laat de amandelmelk niet warmer dan nodig worden, het moet namelijk weer afkoelen tot het aangenaam warm voelt aan je handen (rond de 40 graden Celsius).

2. Doe als de amandelmelk afgekoeld is deze in een kom die groot genoeg is om het deeg in te maken. Voeg hier de gist aan toe en laat dit voor ongeveer 10 minuten staan (de gist wordt dan geactiveerd). Voeg hier vervolgens na 10 minuten de honing en het zout toe en roer dit door het mengsel.

3. Verwarm als je geen warme plek in huis hebt ondertussen de oven voor op ca. 40 graden Celsius.

4. Voeg een kwart van de bloem toe en mix terwijl je dit toevoegt. Als het een redelijk glad mengsel is voeg je het 2e kwart toe. Dit doe je tot alle bloem opgenomen is door het vocht. Als je een keukenmachine hebt kun je die hier goed voor gebruiken. Zelf heb ik het t/m het 3e kwart van de bloem met een mixer (voor de slagroom e.d.) gedaan en het laatste kwart met de hand.

5. Laat als alles opgenomen is het deeg op een warme plek (of in de oven) rusten. Dek de kom af met folie of een vochtige theedoek. De hoeveelheid moet ongeveer verdubbelen.

6. Mix de suiker met de kaneel en zet dit klaar in een schaaltje. Strooi wat bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot de vorm van een vierkant (of streef daarnaar, bij mij werd het een halve cirkel met wellicht als je goed zocht ergens een hoek). Laat nog 40 gram boter smelten (in de magnetron of boven warm water in een kommetje) en verdeel de gesmolten boter vervolgens met een kwastje over het deeg. Strooi hier het kaneel-suiker mengsel overheen.

7. Rol vanaf één kant het deeg langzaam zo op dat de kaneel-suiker zijde aan de binnenkant komt te zitten. Eenmaal opgerold vet je de bakvorm die je gaat gebruiken (ik gebruikte een ronde) in en snij je gelijke plakken van het kaneelbrood met een scherp mes. Deze verdeel je vervolgens in de vorm. Ze hoeven niet stevig tegen elkaar te staan want in de oven rijzen ze nog verder en komen ze dientengevolge automatisch tegen elkaar. Smelt de laatste 20 gram boter en smeer deze met n kwastje over de bovenkant van de rollen heen.

8. Verwarm de oven op 175 graden Celsius en zet het brood al in de oven terwijl de oven verwarmt. Hierdoor doet de gist nog tijdens de verwarming zijn werk (op een te hoge temperatuur is het niet meer actief).

9. Bak de kaneelrollen in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer zelf of ze voldoende kleur hebben voor je ze eruit haalt, baktijd kan namelijk verschillen per oven. En proef vooral gerust als ze nog niet zo lang zijn afgekoeld.. (dan zijn ze het lekkerst).

10. Voor de zoetekauwen onder ons kun je nog een topping over de cinnamon rolls doen. Zelf maakte ik een topping van amandelmelk en poedersuiker (gewoon zelf kristalsuiker gemalen in de blender/mixer). Hier voegde ik wat citroensap en wat crème fraîche aan toe. Je kunt ook gewoon alleen poedersuiker en water of amandelmelk gebruiken tot de gewenste dikte.

Hoe dan ook: Geniet van de geur, het ritueel.. en vooral:

Eet Smakelijk!

 Ps. De winactie al gezien? Reageer voor 29 november en win een proefpakket van Drop en Chocolade!IMG_20141017_124944

 

Heb je deze al gelezen?

13 Responses to “Cinnamon Rolls”

  1. Emily van Kampen says:

    Minimalist Baker heeft inderdaad vaak mooie recepten die echt goed te maken zijn. Deze cinnamon rolls was ik nog niet tegen gekomen, maar ik ben er van overtuigd dat ze heerlijk zullen zijn!

    • Elize says:

      Ha Emily, Bedankt voor je reactie! De site is inderdaad prachtig! En juist door het lage aantal ingrediënten steeds ook heel bruikbaar.. Mijn ‘baktalenten’ zijn echter nog in ontwikkeling zeg maar haha.. Dus ik probeer steeds iets nieuws :) We leren het vanzelf. Deze is alvast een succes! Lieve groet, Elize

  2. Yvonne says:

    Ziet er lekker uit, Elize! Kaneelbolletjes maak ik heel vaak, maar misschien dat ik dit recept ook eens probeer!
    Ik zou bij 1) de boter eerst smelten en dan pas de melk erbij doen, dat gaat sneller.
    En de oven van 3) kun je vervangen door de kom op een pannetje of andere kom met warm water te zetten.
    Voor punt 8) laat ik alles nog minimaal een half uurtje narijzen met een theedoek erover, dan krijg je nog luchtigere bolletjes.

    • Yvonne says:

      Oh ja, en dat vierkant krijg je door van je deegbal eerst een lange dikke worst te maken, dan hoef je alleen nog maar naar boven en beneden te rollen met je deegroller. ;-)

      • Elize says:

        Dat klinkt meer als een techniek voor mij haha ;) Ik moet me bij bakken al houden aan hoeveelheden.. dus alles wat eenvoudiger kan is meegenomen! :)

    • Elize says:

      Ha yvonne! Wat leuk een reactie uit het Noorden :) En nog met wat tips ook.. altijd handig! Ik ben zelf bij het rijzen bang dat wanneer ik het boven een pannetje doe de hitte te veel aan de onderkant aankomt en daardoor de gist te heet wordt en dus zijn werk niet meer doet, vandaar dat ik het zo in de oven doen. Maar ik zal het wel een keer zo proberen ook. Dank voor alle tips! En laat me maar weten of het gelukt is als je het op dit recept hebt gevolgd..! Lieve groet, Elize

      • Yvonne says:

        Dan zal ik de amandelmelk zelf moeten maken, want dat heeft mijn kleine buurtsupertje niet hoor. :-)

        Hoeveel zit er in 1,5 zakje gist in Nederland? :-)

        • Elize says:

          In n zakje zit zeven gram.. Dus rond de 10 gram zit je goed op deze hoeveelheid :) Laat je weten hoe het amandelmelk maken gegaan is?

          Liefs

  3. Antoinette says:

    Oeh, die wil ik nog steeds maken, hebben we in Israël heel vaak (te vaak??) gegeten. Smullllllllll!

    • Elize says:

      Te vaak kan bijna niet bij die heerlijke brood! In Ottolenghi’s boek (volgens mij Jerusalem) staat volgens mij ook een variant.. net zoiets als dit alleen dan in een vlecht. Die staat er bij mij ook nog op :) Ga eerst deze ook een keer proberen te maken met hartige ingrediënten! Lijkt me ook heerlijk..

  4. Taxi Amsterdam says:

    Ik hou van eten Cinnamon Rolls. Dit maakt me vrij van stress.
    Wij bieden taxi service in Amsterdam, dus ik heb een zeer drukke agenda. Ik moet veel reizen soms voel ik beetje laag. Dan helpen Cinnamon Rolls om me stress. Ik vraag me altijd af om een perfecte recept van kaneel rollen te krijgen.

    Dank u zeer voor het delen van dit recept met ons.
    Houden bijwerken spannender recepten.

  5. Taxi Amsterdam says:

    Dank u heel erg veel!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog