Vandaag is het even niet zo goed te merken, maar het is overduidelijk lente. Als ik op de fiets zit ruik ik het uitkomende groen en elke dag is het een nieuwe verrassing wat er in de tuin naar boven komt. Grotendeels onkruid overigens, maar goed.. dat nemen we maar voor lief :)
Vorige week op Facebook vroeg ik of de voorkeur uit ging naar het bovenstaande gerecht of het recept voor knapperige knoflook broodjes als eerstvolgende blogpost. Voor jullie was het, net als voor mijzelf, een moeizaam proces om tot een beslissing te komen zo bleek, maar met een kleine voorsprong won de courgette-zalm salade.
Heerlijk passend bij het ontluiken van de natuur in deze mooie lente-dagen..
Eet Smakelijk!
De Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 of 1,5 courgettes (hangt af van de grootte)
- 120 gram gerookte zalm
- Ongebrande noten (ik gebruikte Paranoten en Cashewnoten)
- Handje verse spinazie (gewassen)
- 50 gram zachte geitenkaas (naturel)
- 2 lente-uitjes
- 2 el olijfolie
- Verse pesto (ik gebruikte deze keer: 40 gram verse basilicum, 40 gram grana padano, 2 tenen knoflook, 40 gram cashewnoten, grof zeezout en olijfolie naar smaak) (Je gebruikt dit lang niet allemaal in dit gerecht overigens dus je kunt er ook voor kiezen een kleinere hoeveelheid te maken; mijn ervaring is dat het altijd wel op gaat).
Bereidingswijze:
1. Maak de pesto: Hak alle ingrediënten afzonderlijk grof in een hakmolen (onmisbaar in de keuken) en meng ze door elkaar. Persoonlijk hou ik van een grove pesto waarin alle ingrediënten afzonderlijk nog te proeven zijn, maar dat is een kwestie van smaak.
2. Was de courgettes goed en snij aan de uiteinden een klein stukje eraf. Maak met een kaasschaaf of mandoline dunne lange plakken van de courgette. Bestrijk de courgette heel dun met de olijfolie en grill ze aan beide kanten kort (ca. 1 minuut per kant) in een pan. Als je courgette dun snijdt, kun je het bijna rauw eten. Zorgt dat je het niet te lang bakt, want dan gaat de knapperigheid verloren. Leg de courgette apart.
3. Rooster in ca. 2-3 minuten de noten in een hete pan, zonder olie, zorg dat ze niet verbranden. Laat de noten even afkoelen voordat je ze in grove stukken snijdt.
4. Was de spinazie en lente-ui. Snij het groende deel van de lente-ui in fijne ringen (en zet het witte deel terug in de grond of in een kopje water, groeit gewoon weer aan!).
5. Verdeel de courgette en de zalm over een bord of schaal. Verdeel hier naar eigen inzicht de noten, spinazie, lente-ui, geitenkaas en pesto overheen.
Eet Smakelijk!
(En hou de site in de gaten voor de knoflookbroodjes… )
Ik “vond”jou gisteren pas, ga vanavond de pittige kip/courgette/aubergine/tomaat/feta ovenschotel maken maar wat heb jij veel leuke en lekkere recepten en vooral die tip van het witte stukje van de bosui! Ik ben net begonnen met het kweken van kruiden in eigen tuin (lees: potten) ga meteen een bosje extra bosui halen om te beginnen!
Fijne dag!
Ibbie
Beste Ibbie, bedankt voor je leuke berichtje! Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent :) Hoe heeft de ovenschotel gisteren gesmaakt? Succes met het kweken in je eigen tuin, het is zo leuk!! Lieve groet, Elize