Courgette Spiraal Taart

IMG_20141112_182648

Nu de eerste nachtvorst is geweest (brrr), de folders al weer vol staan met kerstbrood en her en der zelfs al weer lampjes in de bomen verschijnen merk ik dat verschillende mensen in mijn omgeving al bezig zijn met het kerstdiner. Zelf reikt mijn plan talent niet heel veel verder dan een week, dus voor mij is het nog een ‘heel veel weg show’, maar dat neemt niet weg dat ik denk dat dit gerecht een succes zou kunnen zijn op heel veel Kerst-tafels. Het is eenvoudig van tevoren te bereiden (want de dag erna is het nog lekkerder), je kunt met één zo’n hartige taart heel wat monden voeden maar bovenal ziet het er echt super feestelijk uit! Enige risico is dus eigenlijk dat je het al op hebt gegeten voor het Kerstdiner zich dan eindelijk aandient..

 

Courgette Spiraal Taart

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 240 gram speltbloem (of volkoren tarwebloem)
  • 2 el maizena
  • 120 gram roomboter
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1.5 tl grof zeezout
  • 2 eieren (geklutst)
  • koud water

Voor de vulling:

  • 2-3 courgettes
  • 4 eieren
  • 4 el crème fraiche
  • 100 ml yoghurt
  • 4-5 el maizena (+ 2 extra)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde organo
  • 1 tl grof zeezout
  • 200 gram zachte naturel geitenkaas (of geraspte belegen gewone kaas)

IMG_20141112_170642 (1)Bereidingswijze:

1. Meng de bloem, de maïzena, de gedroogde kruiden en het zout door elkaar. Voeg het ei toe en meng opnieuw door elkaar. Voeg tenslotte koude roomboter in blokjes toe en kneed tot het een egaal en soepel deeg is. Bepaal afhankelijk van hoe het deeg voelt hoeveel water erbij moet (bij mij meestal 5-6 eetlepels). Leg het deeg 30 minuten te rusten in de koelkast.

2. Was de courgettes en snij de boven en onderkant er een stukje af. Snij vervolgens met bij voorkeur een mandoline  (eigenlijk onmisbaar in de keuken!) zo dun mogelijke plakjes. Je kunt eventueel ook een kaasschaaf gebruiken, maar dan worden de plakken al snel dikker en heeft de taart langer nodig om gaar te worden. Dek in dat geval de taart eventueel eerst af met aluminium folie.

3. Mix de eieren, yoghurt, knoflook, maizena, het zout en de crème fraîche tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de gedroogde kruiden toe en als je gewone kaas gebruikt ook de kaas. Meng dit door het mengsel heen met een vork of spatel. Als je geitenkaas gebruikt dan doe je die pas later op de taart.

4. Vet de springvorm (grootte van een reguliere appeltaart) heel licht in. Rol het deeg op een bebloemd werkblad tot de vorm van een cirkel en rol hem voorzichtig op over de vorm uit. Vouw het buiten de vorm hangende deeg voorzichtig naar binnen en druk de zijkanten aan zonder dat er gaten ontstaan. Snij het overtollige deeg weg (dit kun je heel goed invriezen en eventueel voor een andere taart gebruiken). Bestrooi de bodem met de 2 extra eetlepels maizena.

5. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

6. Zet de dun gesneden plakken courgette vanaf de rand rechtop in de vorm. Zelf werk ik van buiten naar binnen en laat een stukje courgette steeds 2 centimeter overlappen door een volgende plak. Werk op die manier helemaal naar het centrum toe. Als je nog maar een kleine cirkel in het midden over hebt kun je het best een plakje courgette al zover oprollen dat het erin past. Als je plakjes courgette over hebt kun je stukken die nog wat open zijn opvullen. Het is niet erg als sommige stukjes niet helemaal netjes zijn, als de taart af is zie je dat niet meer (ideaal!). Je kunt ook andersom werken, maar probeer zelf vooral uit wat je prettig vindt. IMG_20141112_170642 (1)

7. Giet het mengsel over de courgette heen. De baktijd van de taart hangt erg af van hoe dik de plakken courgette zijn en van je oven. Gemiddeld staat hij hier 40 minuten in de oven. 10 minuten voor het einde verkruimel ik de geitenkaas over de taart heen en de laatste paar minuten zet ik de oven even op de grill stand, hierdoor krijgt de taart een mooie kleur. Een goede indicator van of je taart gaar is, is dat er weinig vocht meer te zien is bovenop de taart. Gebruik bij het bepalen van de baktijd dus vooral je eigen zintuigen!

Eet Smakelijk!

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Courgette Spiraal Taart”

  1. Nell Nijssen says:

    Indrukwekkend! Ben alleen bang dat dit voor een bakkluns als ik nooit gaat lukken.

    • Elize says:

      Dat zou nog wel eens mee kunnen vallen Nell. Mijn bak talent is namelijk uhm.. ook nog in ontwikkeling maar dit lukt prima! Mandoline is echter denk ik wel het meest ideaal voor zo’n mooi resultaat :)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog