7 dingen die je niet wilt missen in Dordrecht

Niet al te lang geleden schreef ik een artikel over zeven dingen die je niet wilt missen in Maastricht. ‘Typisch’, bedacht ik me toen later dat ik voor een stad waar ik niet zo vaak kom die moeite neem, terwijl steden die voor mij heel bekend en ‘gewoon’ zijn eigenlijk bijna niet aan bod komen. Wel, een goede aanleiding om dat te veranderen, heb ik me voorgenomen! Vandaag dan ook een ‘stad om de hoek’ in het zonnetje, namelijk Dordrecht.

Dordrecht wordt ook wel gezien als de oudste stad van Holland, en een wandeling door de stad laat onmiskenbaar de rijke historie van de stad zien. Het omringd zijn door water zorgt voor knusse en sfeervolle havens waar het met name in de zomer zeer bedrijvig is. En op slechts een paar kilometer afstand heb je een prachtig natuurgebied waar je ‘ de compactheid van de randstad’ zo van je af laat glijden.

000020_pottenkade dordrecht - avondDe PottenkadeBron

NatgeofotoOud straatje in de binnenstad – Bron

dordrecht1De Grote Kerk

Hieronder mijn top 7 (plus een beetje) op een rij:

 1. Dordrecht te voet – De beste manier om Dordrecht te ontdekken is door te voet door te stad heen te gaan. Het centrum is behoorlijk compact en alles is dan ook eenvoudig aan te lopen. Mis bij de wandeling in ieder geval de havens, de grote kerk, de kade achter de kerk (Pottenkade), de Wijnstraat en (de straatjes rondom) het Hof niet. Je kunt altijd informeren bij de VVV naar wandelroutes. Hier vind je een kaart met diverse attracties.
 2. Koffie of Lunch – Na een flinke wandeling heb je vast wel trek in een kop koffie of een lunch. Bij Coffeelicious ben je eigenlijk verzekerd van een goede kop koffie, vorig jaar eindigden ze zelfs op nummer 1 in de AD koffie – top 100! Maar ook voor een lunch kun je er zeer prima terecht. Net als bij ‘Zusjes‘ op de Voorstraat (nr. 431) trouwens, waar je terecht kunt voor een lekkere vegetarische (en grotendeels ook biologische) lunch! Zoek je een plekje om lekker te ontbijten? Check dan zeker even Nobel’s brood!
 3. Villa Augustus – Ook een uitstekend geschikte plek voor een lunch (zeker in het voorjaar, de zomer of het najaar) is Villa Augustus, wat iets buiten het echte Dordtse centrum ligt. Door de bijzondere locatie verdient deze toch wel een aparte vermelding. Het eten wat geserveerd wordt, wordt waar mogelijk gehaald uit de eigen enorme moestuin rondom het restaurant. Het brood en de taarten worden elke dag vers gebakken in de eigen bakkerij. Buiten een restaurant heeft Villa Augustus ook een winkel en een hotel.
 4. Dordts Museum – Na een lekkere lunch is het Dordts Museum, voor de musea liefhebber, eigenlijk een must. De rijke historie van Dordrecht is ook terug te zien in de collectie. Neem om te kijken welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn een kijkje op de website van het museum.
 5. Naar Buiten – Geen zin in een museum maar wil je even de stad uit, de natuur in? Ga dan met de auto of  met de bus richting het Nationaal Park de Biesbosch. Een prachtig natuurgebied, in zomer en winter, waar de natuur redelijk de vrije hand heeft. Je kunt er naar het bezoekerscentrum of naar bevers kijken, wat met name voor kinderen ook erg leuk is. Als je het treft, zie je de schaapherder met zijn kudde schapen en zijn hond tijdens een prachtige wandeling. Of je kunt er een bootje of een kano huren, en lekker het water opgaan op een mooie warme dag. Kijk voor alle mogelijkheden op de website van het park.
 6. Proost – We hebben de stad gezien, het museum bezocht of een rondje gevaren met de kano, wat gegeten en nu willen we nog een glas wijn, toch? (Of na het eten, mag ook hoor..). Zowel bij Brut (zie foto impressie hieronder) als bij Rood, Wit en Rose kun je prima terecht voor een lekker glas wijn en een klein hapje. Of een biertje natuurlijk, waar anders dan bij Café de Tijd! Proost!
 7. BRUT - BinnenBRUT Impressie 1Aanschuiven bij – Voor je diner zijn er eigenlijk meerde keuzes, wat mij betreft. Natuurlijk kun je bij Villa Augustus ook aanschuiven voor een diner, maar overweeg zeker ook Nakorn Thai, Kop van ‘t land, de Stroper of DeliCees. Voor alle vier de restaurants is het aan te bevelen om te reserveren. Nakorn Thai is een klein Thais restaurant in de binnenstad waar de bediening zeer vriendelijk is en het eten zeer smaakvol. Kop van ‘t Land is naast een restaurant ook een hotel op een prachtige locatie. Alle gerechten worden zonder vlees en vis bereid, maar worden op geen moment gemist! Bij de Stroper krijg je de lekkerste verse vis en tot slot DeliCees, nog maar kort verhuisd naar  nieuwe ruimere locatie. Neem een kijkje op de website, en oordeel zelf! Zoek je een veganistisch restaurant? Neem dan eens een kijkje bij Daantje!

Ps. Zin in een avond muziek? Check dan even de website van Bibelot, het ‘poppodium’ van Dordrecht, gevestigd in het meer dan 100 jaar oude energiehuis.

Welke Tips ben ik echt vergeten? Vul ze vooral aan!

En voor wie nog niet overtuigd is, neem zelf maar eens een kijkje in de binnenstad

 

14 Responses to “7 dingen die je niet wilt missen in Dordrecht”

 1. Daphne says:

  Wat een leuk blog! Ik kom uit de buurt van Dordrecht, maar woon al jaren in Haarlem en ga naar Brabant verhuizen en ben dus niet meer zo bekend. Leuke tips om een keer met mijn moeder te bezoeken voor een dagje Dordrecht.

  • Elize says:

   Ha Daphne, Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Van Haarlem naar Brabant.. dat zal wel een verandering zijn :) Dordrecht is stiekem ook door mij eigenlijk niet genoeg gewaardeerd, als je er op een mooie dag gewoon doorheen drentelt zie je pas hoe mooi het is. Veel plezier alvast met je moeder dus! :) Lieve groetjes, Elize

 2. Elize says:

  Plekken die eigenlijk ook niet mochten ontbreken zijn Café Merz, voor een borrel en natuurlijk het (gratis toegankelijke) Big Rivers Festival in juli waar het overal in de stad om muziek en gezelligheid draait!

 3. Dominique van Dijk says:

  Wat een leuke blog met tips in mijn favoriete stad! Heel leuk rijtje. Om te shoppen zijn rockin’ items (voorstraat 94), Concept store Dordrecht (voorstraat 396), Florale Extase (vlakbij conceptstore) en textielfabrique (tegenover Zusjes) heel leuk. Koffieleuten is ook erg fijn bij Heer en Meester (laatste pand aan de voorstraat, met mooi uitzicht op de kerk) en no.38 citybakerycafe (Nieuwstraat aan scheffersplein)

  • Elize says:

   Wat een leuke aanvullingen Dominique!! Super :) De concept store op de voorstraat kom ik inderdaad ook graag, volop leuke dingen! Dankjewel voor je berichtje!

 4. Simone says:

  Jaa Dordrecht is fijn! Wij verbleven er een paar jaar geleden een Lang weekend in villa augustus in een van de torenkamers. Superleuk maarrrr het was de heetste dag van het jaar en zonder airco was het verstikkend heet in die torens. Ramen open, geen zuchtje wind. Man wat heb ik het toen heet gehad…! Maar Dordrecht en villa augustus vond ik wel super!

  • Elize says:

   Oh dat is wel echt waardeloos ja. Beetje uit de tijd ook dat daar geen airco is natuurlijk. In het hotel heb ik nog nooit geslapen, want ik woon op een kilometer of vijf dus dat is een beetje zonde :) Maar ga er wel regelmatig lunchen, dineren, wandelen door de tuin of een lekker brood halen!

 5. Josje says:

  leuke blog, Dordt is echt de moeite waard! Mis Khotinsky (in het Energiehuis), een mooi grand cafe voor lunch, borrel of diner en In den Witten Haen, zowel binnen als buiten uitstekend adresje voor de lunch

  • Elize says:

   Ha Josje, dankjewel voor je toevoegingen! Khotinsky kwam inderdaad op Facebook ook al voorbij als ontbrekend, dus dat moet ik snel maar eens gaan ontdekken! Dankjewel voor je berichtje, lieve groetjes, elize

 6. Leonie says:

  Hierbij dan nog de tip om Nobel’s Brood eens te bezoeken. Hier verkopen ze heerlijke vers gebakken broden en ander lekkers. Je kunt er ook ontbijten en lunchen. Het zit vlakbij de Grote Kerk.

 7. Janet says:

  Wij zijn ook zo blij met Dordrecht en hebben, vooral leuke tips voor moeders. Zo kun je kindjes echt geweldig vermaken bij Pim’s poffertjes. Naast de heerlijke poffertjes rijdt hier een trein door de zaak en ga je daar naar het toilet of je kindje verschonen (wat hier prima kan) dan kom je de trein ook op het toilet tegen. Op zaterdag is de molen kijck over den dijck open en daar koop je de heerlijkste bakproducten voor thuis. De Mama in Dordrecht Familie Fietstour gaat langs nog meer hotspots in Dordrecht.

  • Elize says:

   Ha Janet, wat leuk; zo’n site met leuke dingen die je kunt doen met kinderen! Ik hoop dat wat moeders je tip lezen en meenemen :)

 8. Paula says:

  Hoi Elize, leuke blog! En je tips zijn ook erg leuk! Wat je alleen ook echt eens moet doen als je in Dordrecht bent, is een rondvaart met Imbarcazione Barone. Zij horen ook echt in het bovenstaande rijtje thuis. Nieuwsgierig? Bekijk eens hun website of facebook- of Instagram pagina voor meer info en mooie foto’s!

  http://www.ibarone.nl
  http://www.facebook.com/Imbarcazionebarone
  http://www.instagram.com/Imbarcazione_barone

  Groetjes, Paula

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog