Episch Dieng Plateau

20151007_054214

‘Epic sunrises’ is wat in Indonesië de klok slaat, zoals ik al in mijn laatste post vermeldde. Dat je hiervoor ook ‘episch vroeg’ je bed uit moet, dat wordt er van tevoren meestal niet bijverteld. Maar goed, een mens wil wat als hij op reis is, dus wij gingen om 1.00, toch wel episch vroeg, ons bed uit om een zonsopgang te aanschouwen op het Dieng Plateau. Het Dieng Plateau is een voornamelijk vulkanisch en daardoor super vruchtbaar gebied in het midden van het eiland Java, en het ligt op een hoogte van meer dan 2000 meter.

In de naïviteit dat ‘wij als Nederlanders’ wel wat gewend zijn qua koude begonnen we slechts gewapend met een t-shirt met lange mouwen en een lange broek de klimtocht naar boven, in het pikkedonker. Nog geen besef van de schitterende natuur die zich om ons heen bevond, werden we met het klimmen van de meters meer en meer bezorgd over onze uitrusting. Waar die in Magelang, waar onze trip vandaan vertrok, meer dan afdoende had geleken, bleek het boven op die berg toch wat kouder dan gedacht! Het is bijna gênant om toe te geven, maar zelfs de kant-en-klaar noodles die onder aan de berg werden verkocht leken aantrekkelijk op dat punt. Gelukkig waren die onderaan de berg dus hebben we ons daar niet schuldig aan hoeven maken.

20151007_053711

Na een uur of wat kwam daar dan eindelijk licht aan de horizon, letterlijk. Met het lichter worden werd onze omgeving zich bewust van onze – blanke – aanwezigheid, wat tot veel vertier en fotokunsten leidde. In het kader van ‘als één schaap over de dam is’ was slechts de eerste terughoudend in het vragen of ze met ons op de foto mochten, waarna er hele volksstammen leken te volgen.

Rondom ons ontvouwde zich een prachtig tafereel van hoge bergen, een voor het oog zijdezachte laag wolken eromheen, en een grote zon die het geheel voorzag van de juiste verlichting. De vruchtbaarheid van het land wordt duidelijk benut met het verbouwen van groente en fruit, op elke heuvel groeit wel iets. Aardbeien bijvoorbeeld, of appels en wortels.IMG_20151007_162657 (1)

Na de zonsopgang en een prachtige wandeling weer naar beneden – toch wel iets comfortabeler in daglicht –  vervolgde onze tocht zich naar een vlakte waar overal stoom uit de grond kwam. Vooraf was al gezegd dat het een buitenaards tafereel leek, en het is inderdaad een surrealistische ervaring. Dat het er ruikt naar rotte eieren neem je dan maar even voor lief.

De volgende stop was Telaga Warna, ook wel ‘three coloured lake’ genoemd. Doordat we er extreem vroeg waren, waren we de enige die wandelden rondom het meer en de nog aanwezige ochtendmist maakte er een mystiek tafereel van. Her en der borrelend groen-blauw gekleurd water, wederom de inmiddels bekende H2S geur, het koele klimaat en de bergen op de achtergrond maken een bezoek meer dan waard!

Op naar het Oosten van Java & naar Bali, nou ja.. op papier dan. Want ‘het echte leven’ eist hier de aandacht op en inmiddels zijn we dan ook al halverwege Australië ;) Later meer!

IMG_20151007_161756

IMG_20151007_162402

Reizen naar het Dieng Plateau

Verblijf
Tenzij je een voorliefde hebt voor – episch- vroeg opstaan, kun je het best een verblijf boeken in Wonosobo, een plaats dichtbij het Dieng Plateau. Hou er wel rekening mee dat het hier goed koud kan worden en er niet overal verwarming is.

Wij verbleven in Magelang, een plaats op ongeveer 2.5 uur rijden van het Dieng Plateau. De Borobudur Tempel is hier om de hoek, waardoor wij een bezoek aan het Dieng Plateau hebben gecombineerd met de Borobudur de dag erna.

20151008_062836

Borobudur Tempel

20151009_165231

Prambanan Tempel

Vervoer
Met het vliegtuig en met de trein kun je eenvoudig reizen naar Yogyakarta. Daarvandaan kun je met een shuttle bus of met een taxi naar Magelang of Wonosobo reizen.

Vraag bij je hotel/homestay naar de mogelijkheid een scooter te huren of naar een auto met chauffeur. Afhankelijk van waar je vandaan komt, betaal je 10-25 euro om je rond te laten rijden over het Dieng Plateau.

Highlights van het Dieng Plateau zijn:

 • Telaga Warna
 • Kawah Sikidang
 • Candi Bima Temple
 • Ganung Sikunir
 • Lake Telaga Cebong

Heb je deze al gelezen?

3 Responses to “Episch Dieng Plateau”

 1. Urgje moskokkel says:

  Maar voor een sunset hoef je toch niet vroeg je bed uit?? Dat
  Is meer voor een sunrise zou ik zeggen!!

  • Elize says:

   Haha, zie je.. dat krijg je nou van dat episch vroeg opstaan ;) Dan kun je de zonsopgang en ondergang niet eens meer uit elkaar halen.. blijkbaar :) Het was inderdaad de zonsopgang waar we zo vroeg voor ons bed uit moesten ;)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog