Espresso Rum Cheesecake

IMG_20141123_083409

Een aantal weken geleden plaatste ik hier een recept voor een nep-cheesecake op basis van noten en dadels. Een taart die verdacht veel van weg heeft van een cheesecake, zowel qua structuur als uiterlijk, maar je eigenlijk niet  zonder enige vorm van gene een cheesecake noemen daar hij geen kaas bevat. Gelukkig weerhield dat een aantal van jullie niet om er lekker mee aan de slag te gaan en maakte ik ook zelf binnen een korte tijd nog een andere variant. Een iets minder gezonde overigens, maar wel extra Feestelijk. Dus voor wie zijn dessert voor de komende Kerstdagen nog niet heeft gekozen en wel op zoek is, overweeg deze gemakkelijk van tevoren te maken optie!

Ingrediënten/benodigdheden:

Springvorm 18 cm doorsnede

Voor de bodem:

  • 75 gram pecannoten
  • 120 gram dadels/ongezoete dadelpasta
  • zeezout (1/3 tl)
  • 1/2 el (rauwe) kokosolie

Voor de vulling:

  • 225 gram cashewnoten (minimaal 4 uur geweekt in water)
  • 70 gram kokosolie
  • 80 gram honing
  • 1,5 zakje espressopoeder
  • (voor de liefhebber: 5 el rum)

Voor de Karamelsaus (optioneel):

  • 100 gram suiker
  • 3 el water
  • 150-200 ml slagroom
  • 50 gram roomboter
  • Zout

Voor de gekarameliseerde noten:

  • 100 gram walnoten of pecannoten
  • 3 el suiker of honing

Bereidingswijze:

1. Meng de pecannoten tot een fijn mengsel (met een mixer, blender of keukenmachine) samen met de ontpitte dadels/dadelpasta, het zeezout en gesmolten kokosolie. Meng tot een glad mengsel. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier en vul vervolgens de bodem met het mengsel. Als het blijft plakken aan je lepel kun je je lepel nat maken, dan laat het gemakkelijker los. Zet de bodem vervolgens in de koelkast.

2. Maak de karamelsaus. Kijk voor een uitgebreide en duidelijke beschrijving hier op Pauline’s blog. Laat de karamelsaus afkoelen.

3. Dep de geweekte cashewnoten vervolgens droog en mix deze ook  met een mixer, blender of keukenmachine fijn tot een gladde pasta samen met de gesmolten kokosolie en de honing. Soms moet je een paar minuten mixen tot je een glad mengsel hebt!

3. Verdeel de helft van deze mix over de vorm en verdeel over de bodem. Zet de vorm opnieuw in de koelkast zodat dit deel op kan stijven.

4. Mix door de andere helft de espressopoeder (en eventueel de rum) heen tot een glad mengsel. Haal de vorm uit de koelkast en verdeel er wat karamelsaus overheen. Verspreid vervolgens voorzichtig het espresso-rum mengsel over de karamel.

5. Bedek de taart met folie en hou jezelf nog heel even in tot de taart opgesteven is.

6. Kort voor het serveren van de taart bak je de walnoten of pecannoten in een pan zonder olie of boter. Doe hier de suiker bij en hou de noten continue in beweging. De suiker zal smelten en vervolgens karameliseren rondom de noten. Laat de noten kort afkoelen op een bord voor je ze bovenop de taart serveert. Serveer eventueel met wat extra karamelsaus.

Snij bescheiden porties want de taart is machtig (maar echt te lekker).

Eet Smakelijk!

Liever de variant met frambozen en bramen? Kijk hier voor het recept!

IMG_20141116_140014

 

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog