Mijn 7 Favoriete FoodTrends voor 2016

FoodTrends. Iedereen die mij een beetje kent, lacht waarschijnlijk hardop bij het lezen van de titel van deze post. Meestal word ik me namelijk bewust van ‘trends’ als die alweer een jaar of wat gepasseerd zijn, wat overigens niets zegt over het al dan niet bewust volgen van deze trends. Ook op het gebied van koken en voeding ga ik redelijk mijn eigen gang, al blijkt vaak dat die ‘eigen gang’ wel beïnvloed wordt door trends. Persoonlijk merk ik dat reizen een grote invloed heeft op mijn persoonlijke ‘kook-trend’. Een extra grote behoefte aan veel verse producten, meer rauwkost dan gegaarde groentes, frisse en pittige smaken, meer natuurlijke producten en streven naar gebruik van dierlijke producten die met zoveel mogelijk respect voor het dier zijn ‘gemaakt’.

Hieronder 7 trends in geheel willekeurige volgorde waar ik het meest warm voor loop.

InfographicFoodTrends

1. Lokaal 

Waar we tegenwoordig overal ons eten vandaan kunnen halen (in een warenhuis in Berlijn was zelfs een Durian te koop, voor 60 euro weliswaar), is het een toenemende trend om meer lokaal geproduceerde producten te gebruiken. Dit wordt ook steeds makkelijker omdat producten als quinoa, rode peper en zoete aardappel tegenwoordig ook in Nederland worden geproduceerd. Persoonlijk vind ik het ook charmanter als ik weet waar mijn eten geproduceerd wordt. Een belangrijkere reden echter is natuurlijk ook de invloed hiervan op onze ‘ecologische voetdruk’. Voor mij hard nodig omdat ik met mijn reis- en vlieggedrag duidelijk een te grote afdruk zet op deze aarde.. Nieuwsgierig naar jouw voetafdruk? Doe de test!

2. IndoChina

Hoppa, conflict! Nieuwe trend is blijkbaar de IndoChinese keuken. Een keuken waar ik dol op ben, die mij laat wegdromen naar zoete (en pikante) herinneringen aan onze mooie reizen in Vietnam, Cambodja, Singapore en Thailand. Een keuken waar zoet, zuur en pikant geniaal wordt gecombineerd en de gerecht vers en licht zijn. Een keuken die veel ingrediënten vergt waarvan de meeste niet in Nederland worden verbouwd, al blijkt hierin dus meer en meer mogelijk. Zo zijn koriander, gember en rode peper in de zomer eenvoudig in je eigen tuin te verbouwen! Kom maar op met deze trend..

20140514_150241

3. Bonen

Na iedere reis realiseer ik me opnieuw dat het niet mogelijk is om voor de hele wereldbevolking dagelijks vlees te produceren op een verantwoorde manier. Bonen vormen een uitstekend alternatieve bron van eiwitten voor een maaltijd. Een te gek boek om zelf wat creatiever te worden met bonen is het boek, jawel, Bonen van Joke Boon! Een andere mooie bron van inspiratie is het boek ‘Peulvruchten‘ van Jenny Chandler.

4. Groen

Groen, lokaal, duurzaam; het komt uiteindelijk allemaal een beetje op hetzelfde neer. Voor mijzelf vind ik het een goede ontwikkeling dat ik meer en meer bewust word van hoe mijn eten geproduceerd wordt zodat ik daar vervolgens mijn keuzes op kan baseren.

5. Open Vuur

Jaaa, ik ben voor! Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter mag de BBQ aan (Trendsetter Brigit). Misschien niet het toppunt van gezondheid, maar er gaat weinig boven de smaak en geur van rook in je eten, is mijn bescheiden mening dan in ieder geval. Nu nog zorgen dat ik ergens overdekt kan BBQen, want ander hobbel ik ook ten aanzien van de deze trend weer achter de feiten aan..

6. Bieren

Met het zonder enige problemen afkicken van mijn wijnconsumptie tijdens de reis, heb ik mij ten aanzien van mijn verslavingsgevoeligheid weer gerustgesteld. Reden te meer dus om op mijn -bijna- 30e eens een keer een goed biertje te leren waarderen. Vast verkwisting in de ogen van de liefhebber, maar het enige waar ik zo’n mooi bruin biertje voor gebruik is stoofvlees. Des te meer om te ontdekken!

cheers-839865_1280

7. Restaurant in/aan huis

Waar Airbnb inmiddels groot is geworden in het verhuren van particuliere woningen (en delen ervan), is men inmiddels ook gestart met airdnd. ‘Drink and Dine’ bij een hobbychef. En zo zijn er nog een tal van initiatieven waarmee gestimuleerd wordt dat mensen bij elkaar aan tafel komen te zitten. Superleuk, als je het mij vraagt. Eten verbindt, iets wat geen overbodige luxe is in deze tijd, verbinding. Een ideale gelegenheid om nieuwe mensen, culturen én smaken te leren kennen!

Trends die mijn lijstje niet haalden (sommigen eigenlijk zonder reden);

  • Streetfood
  • Spicy Food
  • Fermenteren
  • Hybride eten (zoiets als een aardbei met ananas smaak…)
  • (Nog) minder suiker
  • Zeewier als groente
  • Koken van kop – staart (minder verkwisting)

Welke trend past het best bij jou?

Gebruikte bronnen: Talking Food, Knack en Metro.  

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog