Gamba’s, Coquilles en Kabeljauw met Tomaten & Feta

Je hebt van die gerechten die buiten dat ze ontzettend lekker zijn, ook zo ideaal zijn omdat je ze grotendeels van tevoren kunt bereiden. Dit betekent dat je op een mooie zomeravond zoals van de week gewoon lekker met je vrienden buiten kunt genieten van een Visgerechtglas wijn terwijl het eten uiteindelijk binnen ‘no-time’ klaargemaakt is.

Het recept wat volgt is zo’n gerecht. Laat me niet overdrijven qua gemak, het vergt wel íets van voorbereiding, maar uiteindelijk kun je het zo in één grote pan op tafel serveren.

Het gerecht is afgeleid van een recept van Ottolenghi uit zijn fantastische kookboek ‘Jeruzalem’. Op zich is het vloeken in de kerk om ook maar iets van zijn vrijwel altijd heerlijke recepten aan te passen, maar bij een gebrek aan bepaalde ingrediënten heb je soms geen keus.

Het recept: Gamba’s, Coquilles en Kabeljauw met Tomaten & Feta
Niveau: Gemiddeld ~  Bereiding: 40-45 minuten ~ 4 personen

langoustine Snij drie teentjes knoflook heel fijn en bak ze heel lichtbruin in 1 el olijfolie (laat ze niet te donker worden, dan worden ze bitter). Blus af met ca. 250-300 ml witte wijn. Laat de wijn tot ongeveer 1/3 inkoken. Ontvel vervolgens ongeveer 700 gram (Roma) Tomaten. Doe dit door onderop de tomaat een kruisje in te snijden en een paar seconden in kokend water te dompelen, verplaats de tomaat erna gelijk naar koud water en dan trek je het vel er zo af. Twijfel je over de uitvoering? Kijk dan even hier.

Snij de tomaten vervolgens in kleinere stukken. Als dit alles je te veel werk is kun je ook Tomaten uit blik gebruiken, persoonlijk gebruik ik zelf alleen verse tomaten. Voeg als de wijn voldoende is ingekookt de tomaten (gesneden), de suiker, oregano, chili-vlokken, de citroenschil en eventueel wat zout toe. Schep dit door elkaar en laat de saus ongeveer 20-25 minuten koken tot het voldoende gebonden is. Verwijder de citroenschil.

Snij vervolgens de Coquilles horizontaal door de helft  en besprenkel ze samen met de (schoongemaakte en ontdarmde) gamba’s en de kabeljauw met een klein beetje olijfolie. Verhit een pan voor op hoog vuur en gril eerst de Coquilles (ca. 1 minuut per zijde), dan de gamba’s (ca. 30 seconden per kant) en de kabeljauw (hangt af van het formaat). In plaats van Gamba’s kun je eventueel ook Langoustines gebruiken. Laat de coquilles, gamba’s en kabeljauw rusten onder aluminiumfolie.

Tot slot gril je pijnboompitten in een pan zonder olie of boter tot ze goudbruin kleuren.

Pan leeg eten met broodDit is de fase waar je lekker gewoon naar buiten kunt gaan. Alle pannen zijn van het vuur af en alles ligt klaar voor het opdienen. Uiteindelijk verwarm je de saus, voeg je er de Gamba’s, Coquilles en Kabeljauw (in stukken gesneden) aan toe evenals de Feta en strooi je er lente-ui overheen. Zet het gerecht nog ca. 2 minuten onder een hete gril in de oven en serveer erna direct.

Lekker met brood (de pan werd hier leeg gegeten door het tot de laatste gram met het brood eruit te halen), rijst of pasta is echter ook goed te combineren.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 200 gram Gamba’s
  • 150 gram Kabeljauw
  • 200 gram Coquilles (horizontaal gehalveerd)
  • 250-300 ml witte wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 700 gram verse (roma) tomaten
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el citroen (rasp er twee-drie lange stroken van de schil af of gebruik een eetlepel sap, de rasp weer verwijderen als de saus klaar is).
  • 2 el fijngehakte Oregano
  • 1 el Chili-vlokken (beetje pittig, als je niet van pittig houdt neem dan een halve eetlepel of voeg op het laatst nog wat toe naar eigen smaak)
  • 100 gram Feta
  • 2 bosuien (in dunne ringetjes gesneden)
  • Handje pijnboompitten
  • Olijfolie

 

En wat dacht je hiervan?

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog