Gekarameliseerde Venkel

IMG_20150506_212427

Een week of twee geleden had het flink geregend en kwam ik na een paar dagen niet te zijn geweest aan op de moestuin. Ik was blij verrast door de majestueuze grootte van de venkel, althans, zo groot als ze op het eerste gezicht leken. Bij nader inzien was de ‘knol’ nog van het formaat.. walnoot? En was het vooral het groene loof wat zich bijna een halve meter boven de grond uit stak. Maar ach.. het sprak wel tot de verbeelding. Als je het liet staan in de grond dan.

De venkel uit dit gerecht komt dan helaas ook niet uit eigen tuin, maar ik beloof je.. dit recept zal sowieso wel smaken! Heerlijk als bijgerecht of als lunch! Het recept is gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi, uit het prachtige boek Jeruzalem.

Gekarameliseerde venkel met geitenkaas

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2-4 venkelbollen  (afhankelijk van de grootte en of je het als bijgerecht of lunch serveert)
  • 100 gram (biologische geitenkaas)
  • 50 gram dille (grof gehakt)
  • Olijfolie
  • Honing of agave siroop (1-2 el)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • zest van 1 bio citroen
  • zout en peper

Bereiding

  1. Snij de venkel in de door jou gewenste grootte. Ik vind het mooier als de venkel nog herkenbaar is en snij een venkel in ongeveer 8 stukken. Snij de harde kern en de harde droge bovenkanten eraf. Bewaar het groen voor de garnering.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de venkel aan beide kanten totdat ze goudbruin zijn, samen met de gehakte stengels. Kruid ze met peper en zout. Haal de venkel uit de pan als ze mooi gekleurd zijn.
  3. Rooster het venkelzaad 1 tot 2 minuten terwijl je de pan in beweging houdt. Voeg vervolgens de venkel samen met de knoflook en citroenrasp toe. Besprenkel de venkel met de honing en laat op een laag vuur karameliseren. Schep de venkel af en toe om.
  4. Serveer de venkel en strooi er de fijn gesneden dille en de geitenkaas overheen. Besprenkel eventueel nog wat met olijfolie. Je kunt er ook voor kiezen de venkel met de geitenkaas nog even kort in de oven te zetten.

Eet Smakelijk!

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Gekarameliseerde Venkel”

  1. Sandra says:

    Ohhh dit klinkt echt goed! Ik kook echt veel te weinig met venkel, zonde eigenlijk…

    • Elize says:

      Ik ben echt gek op venkel… Lekker frisse smaak, knapperige groente :) Laat me maar weten hoe je het vond als je het gaat maken, Dank voor je berichtje!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog