Gezonde Brownie

brownieLinks van ons laat steeds opnieuw de oceaan zich van zijn meest verleidelijke kant zien, afgewisseld met frisgroene bomen die vol hangen met rijpe avocado’s en mango’s. Rechts van ons is de droge begroeiing, voor zover je dat al zo kunt noemen, een bewijs van het effect wanneer je het hier heersende warme en droge klimaat zijn vrije gang laat gaan. Op de weg loopt een man van een jaar of tachtig, de onderkant van zijn broek hangt over zijn open slippers heen en zijn shirt laat sporen van noeste arbeid zien (of dat verbeeld ik me graag). Een vermoedelijk zeer frequent gedragen pet op zijn hoofd moet voorkomen dat de zon en de warmte hem aan het einde van de dag teveel wordt. De glimlach op zijn gezicht als hij gestaag doorwandelt spreekt boekdelen. Kort erna komen we aan in een klein typisch Spaans plaatsje. Op wat naar alle waarschijnlijkheid ‘het dorpsplein’ is en waar eveneens naar alle waarschijnlijkheid het enige café van dit plaatsje zich bevindt lijkt de gehele mannelijke (en mannelijke ogende) bevolking, van alle leeftijden, rond te wandelen. Het is een uur of half elf in de ochtend maar dat weerhoudt andere mannen in te lange broeken, vuil geworden shirts en vaak gedragen petten er niet van om pullen met halve liters bier weg te werken, ware het hun ontbijt. Ik beeld me zo in dat ze hun dagelijkse oogst van mango’s en avocado’s hier met elkaar uitwisselen en ze daarmee zichzelf van een goede maaltijd verzekeren voor het restant van de dag. Vriendlief oppert zonder een spoor van zichtbare ironie dat dit vermoedelijk niet ‘het economische hart’ van Spanje zal zijn.

Zo’n beetje deze trage en zeer ontspannen sfeer is de aanleiding dat ik de hele week mijzelf herinner aan mijn op Facebook geplaatste belofte een recept online te zetten, maar het tot nu toe nog steeds niet heb gedaan. Dat is klaarblijkelijk wat er met mij gebeurt als ik kan leven zonder agenda, dag en tijd. Dan pas ik mij feilloos aan, aan wat er hier in het hart van de Spaanse economie van mij wordt verwacht. En neem ik nog maar eens een rijpe mango..

Gezonde brownies!

Smeuïg en ook nog eens enorm gezond.

Ingrediënten:

 • 1 courgette
 • 1 banaan
 • 2-3 eieren (hangt af van de grootte)
 • 200 gram dadels of dadelpasta (ongezoete)
 • 100 gram bloem (ik gebruik hiervoor volkoren spelt bloem)
 • 75 gram cacao
 • Pecannoten (ca. 50 gram)
 • Kokosolie of boter om de vorm mee in te vetten

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Snij de courgette in kleine stukken (indien de courgette niet biologisch is kun je er voor kiezen om de courgette eerst te schillen)
3. Mix alle ingrediënten (courgette, banaan, eieren, dadels, cacao en bloem) bij elkaar tot een glad mengsel. Je kunt er eventueel voor  kiezen om eerst 2 eieren te gebruiken en afhankelijk van hoe het mengsel eruit komt er een extra ei aan toe te voegen. Mijn ervaring met een ei maat M is dat je er drie van nodig hebt.
4. Vet een vorm in met wat kokosolie of roomboter en doe het beslag in de vorm (ik gebruik een cakevorm). Verdeel de pecannoten over het beslag. Bak de brownies vervolgens in 30/40 minuten af. De tijd kan per oven verschillen. Je kunt controleren of het gaar is door er een schone satéprikker in te steken en te kijken of er nog beslag aan blijft hangen als je hem er weer uit haalt.

Eet Smakelijk!

Meer FoodJourney?

FoodJourney

Go Back to Home

2 Responses to “Gezonde Brownie”

 1. annemieke says:

  Fijn dat recept, nu kunnen we dit ook eens zelf gaan maken.
  Dit kunnen die meiden ook wel

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog