Kokos Pancakes

10270742_288601287970704_6055441703546525637_n

“I don’t have to tell you I love you. I fed you pancakes.”  – Kathleen Flinn

Slaperige ogen en een verfrommelde pyjama-broek van de gepasseerde nacht. Een toilet-bezoeker komt zo mogelijk in nog slaperige toestand langs lopen en wenst hem een goede dag toe. Rechts van hem zijn de restanten moeilijk te missen van drie jongens die er de voorgaande avond gekookt hebben en zich weinig hebben aangetrokken van de strikt geformuleerde camping regels over ‘schoon achterlaten’. Zijn dochter van drie jaar oud kan hem niet van zijn routine-matige handelingen afleiden als hij een luchtig beslag tevoorschijn tovert alsof het niets is. De geur die mijn neus binnenkomt en het aanschouwen van de routine van dit gezin brengt een glimlach op mijn gezicht.

Pancakes. Voor mij absoluut geen basis voor mijn eigen standaard ontbijt, maar voor het gezin op deze camping ergens in Zuid-Oost Australië was dat duidelijk een ander verhaal. Mijn tot op heden toch wat vruchteloze pogingen om een dergelijke luchtige pancake uit de pan te krijgen doen de gedachte rijzen dat ik de beste man  natuurlijk gewoon om zijn recept had moeten vragen, maar goed. Gedane zaken nemen geen keer. Ik ga overigens met liefde nog een keer terug, puur om deze man te zoeken natuurlijk…

Gelukkig heb ik een recept gevonden wat weliswaar behoorlijke afwijkt van de reguliere pancake maar die toevallig wel luchtig, lekker én ook nog eens gluten- en lactosevrij is!

Het recept: Gluten en Lactose- vrije Kokos-Pancakes

Ingrediënten: 

 • 225 ml kokosmelk
 • 3 grote (vrije uitloop of biologische) eieren
 • Verse vanille van 1/2 vanille peul of 2 tl vanille extract
 • 1 tl bakpoeder
 • 60 gram kokosbloem (mix eventueel zelf de geraspte kokos zo fijn mogelijk als je dit niet hebt)
 • 50 gram geraspte kokos
 • 1/8 tl zeezout
 • Kokosolie of roomboter om in te bakken

IMG_20140710_205922 (1)Bereidingswijze:

1. Meng de kokosmelk, vanille, het bakpoeder, het zout, de eieren en de kokosbloem met een mixer/blender. Zorg dat het op hoge snelheid vermengd wordt zodat alle ingrediënten goed samen komen.
2. Schenk het mengsel in een kom en meng er met een spatel de geraspte kokos doorheen.
3. Verhit een pan op hoog vuur en zorg dat de pan goed heet is als je de pancake gaat bakken. Gebruik om te bakken bij voorkeur (rauwe) kokosolie, roomboter is een goed alternatief. Schenk het beslag in het midden van de pan tot het uitloopt tot het gewenste formaat. Bak de pancake totdat de bovenkant ‘droog’ lijkt. Draai de pancake om en bak hem ook aan de andere kant goudbruin.

Voor de enthousiastelingen: voor een nóg luchtiger resultaat scheid je de eidooiers van de eiwitten en meng je in eerste instantie alleen de eidooiers met de rest van het beslag. De eiwitten klop je apart op met een klein beetje zout. Deze spatel je aan het einde voorzichtig door het beslag.

Ps. Een ander alternatief is de helft van de kokosbloem te vervangen voor (vanille smaak of neutrale) eiwitpoeder op basis van stevia. Hiermee maak je de pancakes eiwitrijker waardoor het een nog meer volwaardige maaltijd wordt. Let op: veel eiwitpoeders bevatten wél lactose.

Serveer de pancakes met lekker vers fruit. Zelf vind ik er verse aardbeien heerlijk bij, maar tropisch fruit als ananas is natuurlijk ook een lekkere combinatie met kokos! Hou je van iets zoeter? Serveer er agave of maple siroop bij.

Eet Smakelijk!

Volg eatcooklove op Facebook, Twitter, Pinterest en/of op Instagram

10270742_288601287970704_6055441703546525637_n

5 Responses to “Kokos Pancakes”

 1. Hazel says:

  Zeg… als je dan gaat, geef me even een seintje. Ik help graag mee met zoeken! :-)

 2. Simone says:

  Uh… Ja mag ik dan ook mee? ;) Ik ga graag naar Australië op zoek naar die ultieme pannenkoek. :)

  • Elize says:

   Lijkt me gezellig! ;) Zorgen we er wel voor dat we het beste recept pas na een paar weken vinden uiteraard.. Want Australië is fijn! :)

  • Elize says:

   Wordt wel met z’n drieën dan trouwens.. Hazel wilde ook al graag mee :) Wat een zichzelf-opofferende mensen toch die foodbloggers ;-)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog