Glutenvrij Eiwit- en Vezelrijk Brood (Recept van Jamie Oliver)

Glutenvrij Eiwit- en Vezelrijk Brood – Veel mensen tobben met een intolerantie of sommigen zelfs een allergie voor gluten. Of merken dat ze zich beter voelen als ze brood af en toe laten staan. Dit brood is een uitkomst voor diegenen! Het bevat namelijk geen gluten, maar zit wel bomvol vezels door de toegevoegde zaden en pitten. Daarnaast is het brood een eiwit-bommetje, wat ideaal is om een maaltijd iets meer voedingswaarde te laten bevatten. Doordat het brood vrij neutraal van smaak is, kun je eindeloos variëren met het belegd. Vandaag beginnen we echter met het basis-recept voor het brood!

Het recept komt uit het boek ‘Everyday Superfood‘ van Jamie Oliver, ooit gekregen als kerst cadeautje op mijn werk!

 

Glutenvrij Eiwit- en Vezelrijk Brood

Ingrediënten (genoeg voor ca. 14 boterhammen):

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 50 gram lijnzaad
  • 100 gram gemengde zaden en pitten (ik gebruik een zaden/noten mix en gebroken lijnzaad)
  • 1 takjes verse rozemarijn (of tijm, voor een iets subtielere smaak)
  • 4 grote verse eieren

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bekleed een broodbakblik (of cakevorm) van c.a. 1.5 liter inhoud met bakpapier.
  2. Vul een kan met 375 ml lauw water, voeg hier de gist en olie aan toe en laat het ongeveer 5 minuten staan. Hierdoor wordt het gist ‘geactiveerd’.
  3. Doe het meel, de gemalen amandelen, de zaden en pitten samen met een snufje zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Hak de rozemarijn (of tijm) naaldjes fijn en voeg ze toe.
  4. Breek vervolgens de eieren in het kuiltje toe en schenk het water met de gist en olijfolie toe.
  5. Klop alles geleidelijk door elkaar tot je een dik beslag hebt. Giet het beslag in het broodbakblik en strijk het oppervlakte glad.
  6. Bak het brood in ca. 45 minuten in het midden van de oven gaar tot het een goud-bruine korst heeft gekregen. Je kunt controleren of het brood gaar is door er met een houten satéprikker in te prikken, en te kijken of die er schoon uitkomt.
  7. Laat het brood bij voorkeur volledig afkoelen voor je het aansnijdt (maar minimaal 30 minuten).
  8. Het brood blijft ongeveer 3-4 dagen goed, maar je kunt ze natuurlijk ook (zoals ik) invriezen!

Eet Smakelijk!

Ps. Op de foto is de boterham belegd met wat ricotta, blauwe bessen en wat honing!

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog