Wat Nieuw Zeeland ons Gaf.. HAKA

Alweer een paar jaar geleden wandelden we binnen bij Hills & Mills, een leuk lunch tentje in Delft. Via wat amusante omwegen kwam ik in contact met Nawaz, één van de personen aan de basis van ‘The Pure Family’. Vorig jaar toen wij net terug kwamen van onze reis naar Vietnam, Australië en de Filipijnen, vetrok Nawaz samen met Arjan naar Nieuw Zeeland, het avontuur tegemoet. Omdat reizen, eten en bakken vol inspiratie zo goed samen gaan startte ik de afdeling ‘FoodJourney‘ op de blog en kon een verhaal vanuit The Pure Family niet ontbreken.. Lees over wat hún reis óns gaat brengen.. HAKA.

***

Wat Nieuw-Zeeland ons gaf

En wat we Nederland gaan brengen

download(Foto gemaakt door Kim Thy)

Thuis

Ben jij weleens naar een nieuwe stad verhuisd? Ik wel. Het was twee jaar geleden, en ik verruilde het ‘kleine’ Alphen a/d Rijn voor het ‘grote’ Den Haag. Hoewel de afstand van mijn oude naar nieuwe huis slechts 40 kilometer is, was het voor mij nogal een verandering. Trams kennen we bijvoorbeeld niet in Alphen. Drukke autowegen, grote omleidingen en files in je eigen stad, ook niet. Maar langzaam maar zeker ga je op in het leven van je nieuwe stad. Ik leerde nieuwe mensen kennen. Ik kreeg vaste winkeladresjes, en ook een nieuw favoriet restaurant. Voor ik het door had, was dit mijn nieuwe ‘thuis’.

Op reis

Een andere grote verandering maakte ik mee toen ik afgelopen zomer naar de andere kant van de wereld vloog. Bestemming: Nieuw-Zeeland. Waarom? Een korte achtergrond.

Drie jaar daarvoor vertrok Elana, één van mijn beste vriendinnen, naar de andere kant van de wereld. Ze werd meteen verliefd. Niet op een exotische jongen. Maar op een mooi, ver land: Nieuw-Zeeland. Het weer, de sfeer, de natuur, de mensen; alles was er geweldig. Zo geweldig, dat Elana besloot te blijven.

Puur

We hielden altijd contact. Vaak via Whatsapp, soms via Facebook en ook Skype. Elana vertelde over alle dingen die indruk op haar maakten. En vertelde waarom ik ook echt eens zou moeten komen. Ondertussen speelde ik al enkele jaren met het idee van mijn eigen food concept. De verhalen van Elana boden mij daarbij ontzettend veel inspiratie. Het begon bij mij te kriebelen: ‘Hey, waarom heb je dat in Nederland niet? Wow, dat zou hier ook kunnen werken!’ De ideeën bleven komen.

Happiness - kopie (2)
Familie

Ondertussen was ik betrokken bij The Pure Family. Dat is een groep van unieke concepten, met elk dezelfde filosofie, maar elk een eigen karakter. Het eerste ‘familielid’ is Hills & Mills, daarna kwam Papa Kazmi. Beiden concepten heb ik zien groeien. Ik vertelde de oprichters over mijn ambitie. Zij raakten enthousiast en samen kwamen we tot het idee om een nieuw concept te starten. Met Nieuw-Zeeland als ultieme inspiratiebron. ‘HAKA’ wordt het derde concept van The Pure Family. Het ‘stoere, snelle broertje’ van Hills & Mills.

Ervaren

Natuurlijk moest en zou ik er eerst zelf heen gaan. Ze zeggen niet voor niets dat ‘je het echt zelf moet ervaren’. Iemand kan nog zo leuk vertellen over een liedje, het is anders dan als je het zelf beluistert. Iemand kan nog zo mooi beschrijven hoe subliem dat gerecht smaakte, het is anders als je het zelf proeft. En waarom denk je dat voetbalstadia nog steeds vol zitten? Iets ‘in real life’ meemaken is toch anders, beter, echter. Dolenthousiast vertrok ik samen met Nawaz, één van de twee oprichters, naar ‘het land van de witte wolk’, in de zomer van 2014. Sheraz, de broer van Nawaz en de andere oprichter, bleef in Nederland om de relatief drukke periode in goede banen te leiden. Dagelijks hadden we contact om onze ervaringen zo vers mogelijk te delen.

Aanpassen

Een maand de tijd hadden we om het land zelf te ontdekken. En dat begon al op het moment dat we het vliegtuig uitstapten. De aardige, doch strenge dame van de paspoortcontrole had toch net wat meer vragen dan ik normaal gesproken als blonde jongen met blauwe ogen krijg. Blijkt standaard beleid te zijn. Vervolgens de weg naar het eerste hotel. Geen trams in NZ, maar waar staat de bus? Waar moeten we kaartjes kopen? Waar moeten we uitstappen? Allemaal nieuwe dingen, die we met frisse energie tegemoet gingen.

Welkom

Toen wij vervolgens de weg kwijtraakten, merkten we voor het eerst dat vreemde mensen je aanspreken met ‘hi, how are you’. Terug in Nederland hadden we al gehoord dat het bijna hetzelfde is als ‘hallo’ zeggen. Maar – inderdaad Cees – toch duurt het even voordat je ook echt gemakkelijk ‘hi, how are you’ terugzegt.

Meestromen

Op die eerste dag merkten we ook hoe sympathiek de mensen hier zijn. Ze helpen je graag, en zijn oprecht geïnteresseerd. Ik besef me dat je dat vaker hoort van mensen die in een ver land op ontdekkingsreis gaan. Zou het dan komen door je eigen instelling? Ben je daadwerkelijk relaxter, opener, en socialer en daardoor ontvankelijker voor positieve energie? Ja, dat speelt zeker mee. Maar in NZ heerst toch een sfeer die je hier in NL niet hebt. Het is er relaxed, ongedwongen. Zelfs in de hoofdstuk Auckland, een stad die best veel lijkt op London. En ook hier geldt: voor je het weet, ga je erin op.

Day 8 Whanganui more sheep

Day 8 Whanganui 2

puur

Opsnuiven

Nieuw-Zeeland is geweldig. Het is echt een wereld van verschil. Ik heb nog nooit een plek gezien die puurder is. En het is terecht dat het wereldwijd geroemd wordt voor de extreem mooie, diverse en unieke natuur. Het land is miljoenen jaren geleden losgekomen van de rest van de wereld. Daardoor heeft de natuur letterlijk haar gang kunnen gaan en vind je er landschappen en planten die je nergens anders zult tegenkomen. In hun puurste vorm. Wat een verwondering had ik hiervoor. Ik kon letterlijk uren uit het autoraam hangen om de pure berglucht op te snuiven. Of gewoon door in de natuur te wandelen. Iets wat ik in Nederland maar weinig doe.

Mengelmoes

Waar de natuur zich in miljoenen jaren ontwikkelde, zo anders is het met de mens, die pas 1.000 jaar geleden zijn voet aan wal zette. Nergens is er een cultuur die jonger is. De eerste bewoners waren Maori‘, afkomstig uit ‘Polynesië’. Tegenwoordig is er in NZ een grote mengelmoes van mensen uit Oceanië, Europa en Azië. En al die mensen nemen hun eigen inspiratie mee.

Veranderen

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar volgens mij is er geen ander land waar verandering zo snel gaat. Nieuwe trends worden in rap tempo opgepakt. Sinds enkele jaren is er bijvoorbeeld een koffierevolutie gaande. Overal en nergens drink je de lekkerste ‘short blacks’, ‘flat whites’ en koudgeperste koffie. En in ‘gewone’ restaurants staan soms zelfs minibranderijen waar ze hun eigen koffieblends bereiden.

Ook burger joints zie je veel. Een trend overgevlogen uit California, maar nu niet meer weg te denken uit het Nieuw-Zeelandse straatbeeld.

In restaurants is sinds enkele maanden het ‘shared dinner’ concept erg hip. In plaats van elk één gerecht te bestellen, delen mensen meerdere gerechten, die in kleine porties worden aangeboden.

Geen trend, maar wel anders is het dat je als gast overal gratis tafelwater krijgt ingeschonken. Hoe cool!

Salades

Wat mij het meeste is bijgebleven de enorme groei van salade- en sap bars. Deze groeien letterlijk als kool. Zakenmannen halen in een lunchpauze een gezonde lichte maaltijd met een groene smoothie. Toeristen – zoals wij – genieten van een snelle, betaalbare hap. En huismoeders bestellen bij de supermarkt – ja je leest het goed – hun favoriete – in de sapcentrifuge geperste – sap. Dit is niet alleen in de grote steden zo, ook daarbuiten is het ‘normaal’. Deze gezonde trend blijkt ook iets van de laatste jaren te zijn.

Day 5 Wellington Ekim Burgers

laidbackOpen

Er is iets eigenaardigs aan veranderen. De natuurlijke reactie is om je er tegen te verzetten. Maar je kunt je er ook voor open te stellen. Dat is precies wat er in Nieuw-Zeeland gebeurt. Omdat de menselijke geschiedenis er nog zo jong, de bevolking zo divers, en de tijd zo dynamisch is, worden nieuwe dingen veel gemakkelijker opgepakt. Verandering lijkt daar echt de enige constante te zijn. En kijk eens wat dat het land brengt!

Avontuur

Eenmaal terug was ik een rijker mens. Vol nieuwe ideeën, die ik samen met mijn partners maar al te graag ‘thuis’ wil introduceren. Want ook al verlangt een nieuw omgeving dat je je aanpast,  je kunt tegelijkertijd zelf ook voor verandering zorgen. De eerste vestiging van ‘pure salad bar’ HAKA opent in juni dit jaar zijn deuren in Delft. Kom gerust eens langs!

Ik wil alvast een kijkje nemen op de website van HAKA!

(of ze volgen op Facebook)

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog