Bombastische Kokos Chocolade Frambozen taart

IMG_20150204_165405
– Voor ik begin, je al ingeschreven voor de maandelijkse nieuwsbrief? In maart verschijnt er weer één! –

Als ‘meisje van boven de rivieren’ begrijp ik er niet zoveel van, van dat Carnaval. Afgelopen weekend was het weer zover, voor wie het is ontgaan. Als konijn, piraat of aardappel verkleed zoveel mogelijk liters bier consumeren, waardoor de noeste arbeid in de ongetwijfeld prachtige praalwagens volgens mij op moment suprême nooit voldoende waardering krijgt. Maar het moet gezegd, mijn mening over carnaval is gebaseerd op een echte – meisje van boven de rivieren – ervaring waar voornamelijk het blauwe oog van vriendlief mij helder voor mijn ogen staat. Een ietwat onhandige (en vermoedelijk dronken) Fred Flintstone had klaarblijkelijk zijn knuppel niet helemaal onder controle en voorzag mijn vriend dientengevolge per ongeluk van (tijdelijke) ‘permanente oog make-up’. Tsja.

Bij gebrek aan carnavaleske neigingen dan maar een bombastische taart. Op Facebook werd er een stem ronde gehouden met de keuze tussen deze taart en een Freekeh salade. Het werd een duidelijke overwinning voor de taart. Hij ziet er heel arbeidsintensief uit en het vergt ook wel wat tijd om de taart te maken, maar dat heeft meer te maken met dat hij moet koelen tussendoor. De taart op zichzelf maken is niet meer dan verschillende ingrediënten goed mixen in je keukenmachine.

En wat heeft jouw voorkeur? Carnaval of deze taart?

Het recept: Frambozen – Kokos – Chocolade taart

Ingrediënten:

Voor de bodem: 

  • 175 gram ongezoete dadelpasta (kun je geen dadelpasta vinden? Maal dan verse dadels (zonder de pitten) in de keukenmachine fijn tot een dadelpasta).
  • 120 gram gemengde ongebrande noten
  • 40 gram rauwe kokosolie

Jam laag:

  • 150 gram frambozen (ingevroren)
  • 1 el honing
  • 1,5-2 el chia zaad

Voor de kokos-laag:

  • 200 gram (geweekte) cashewnoten
  • 150 gram kokoscreme/Kokossanten
  • 50 gram geraspte kokos
  • 35 gram kokosolie
  • 50 gram honing
  • 50 ml kokosmelk

Voor de chocolade laag: 

  • 125 gram zeer pure chocolade (ik gebruikte 78%) (als je stap 4 doet, heb je 2 keer deze hoeveelheid nodig)

Bereidingswijze:

1. Laat de cashewnoten tenminste 4 uur van tevoren weken in koud water, dit mag ook langer zijn.

2. Meng alle ingrediënten voor de dadel-noten mix door elkaar met de keukenmachine tot een zo egaal mogelijke massa. Verdeel dit over de taart vorm (voor deze taart gebruikte ik de 18 cm doorsnede hoge springvorm) en zet de vorm in de vriezer.

3. Doe de frambozen in een pan en breng ze zachtjes aan de kook. Doe hier de honing bij en eventueel wat water. Laat het zacht koken tot het fruit uit elkaar valt en voeg dan het chia zaad toe. Laat het chia zaad heel kort zacht mee koken (ca 2 minuten) en haal de pan dan van het vuur af. Schep de mix op de koud geworden bodem, verdeel over de vorm en zet de vorm terug in de vriezer.

4. In de taart op de foto heb ik boven de laag jam een extra laag chocolade gedaan. Hiervoor is het belangrijk dat de jam laag al een beetje bevroren is. Smelt de chocolade au-bain-marie in een vuurvaste kom en laat het iets afkoelen voor je de chocolade over de jam laag heen giet. Laat de chocolade vervolgens ook weer hard worden in de vriezer voor je door gaat met stap 5.

5. Mix de geweekte cashewnoten helemaal glad met een keukenmachine, samen met de honing. Snij de kokos santen in kleine stukken en voeg het met de kokosolie toe in de keukenmachine, meng het samen met de cashewnoten tot een glad mengsel. Gebruik het vocht van de kokosmelk om de mix glad te kunnen draaien (het kan zijn dat je iets meer of minder kokosmelk nodig hebt aangezien kokosproducten allemaal natuurlijk zijn en dus per merk en badge kunnen verschillen). Als je het in ca. 5 minuten tot een gladde massa hebt gedraaid voeg je de kokosrasp toe en die meng je er met de hand doorheen. Voeg als je het niet zoet genoeg vindt eventueel meer honing toe, maar realiseer je wel dat de dadels ook al zoet zijn. Verdeel het mengsel vervolgens over de bevroren jam of chocolade, afhankelijk van of je de chocolade hebt toegevoegd. Zet in de vriezer.

6. Smelt 125 gram chocolade au-bain-marie in een vuurvaste kom en laat wederom iets afkoelen. Giet de chocolade over de kokoslaag heen en beweeg de vorm zodat de chocolade netjes verdeeld wordt over de vorm.

Zet de taart in de koelkast en serveer met vers fruit bovenop. De taart is zeer machtig en er kunnen dan ook makkelijk 16 stukjes uit de taart.

Eet Smakelijk!

 

 

 

En wat dacht je hiervan?

12 Responses to “Bombastische Kokos Chocolade Frambozen taart”

  1. Suzanne says:

    Wat doe je me aan? Ziet er echt heerlijk uit! Enne ik had me nog niet aangemeld op je nieuwsbrief. Dat ga ik nu doen ;-)

    • Elize says:

      Wat doe ik je aan? :) Ik geef je het recept haha, zo ben ik ;-) Hij oogt bewerkelijk, maar het valt in realiteit eigenlijk heel erg mee. Je moet alleen geduld opbrengen met opbouwen. En je kunt ze ook in mini variant maken natuurlijk :) Superleuk dat je je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief! Is nog in beginstadium hoor.. maar wel leuk! X

  2. Sanne says:

    De taart gemaakt! Alleen kon dus geen kant en klare dadel pasta vinden, dus heb stroop gebruikt. Alleen niet zo bevordelijk voor de bodem. Heb je tips voor mij om de pasta te maken? Verder overheerlijk!!

    • Elize says:

      Ha Sanne, wat stoer dat je een poging gewaagd hebt! Dadelpasta en dadelstroop heeft inderdaad een heel andere substantie, dus dat kun je niet zomaar vervangen. Zelf koop ik de ongezoete dadelpasta bij de Turkse Supermarkt (wel goed opletten op welke je koopt, sommigen zit namelijk nog extra suiker bij en dat is totaal overbodig). Als je geen dadelpasta kunt vinden, kun je het zelf maken door simpelweg verse dadels in een keukenmachine fijn te mixen tot een pasta. Dat is alleen iets meer werk natuurlijk, omdat je de pitten er uit moet halen, maar het is stiekem wel nóg lekkerder! Ik ben blij dat de rest je goed gesmaakt heeft :) Lieve groetjes, Elize

  3. Kim Janse says:

    Wauwie, prachtig! Je staat op nummer 2 met deze taart in mijn top 10 mooiste verantwoorde taarten op purefoodie.nl!:)

    • Elize says:

      Ha Kim :) Leuk dat je de taart een plekje hebt gegeven in je top 10! En nog wel op nummer 2. Dankjewel voor het compliment!

  4. Nouk says:

    Wow, wat ziet deze taart er lekker uit!!!
    Dit wordt denk ik mijn verjaardagstaart voor dit jaar.
    Thanks voor het recept!

    PS: ik ben een meisje van onder de rivieren, maar snap ook niets van dat Carnaval hoor, dus je bent niet de enige… ;-).

  5. Hazel says:

    Yummy! Dat ziet er lekker uit! Laatst at ik een vergelijkbaar vegan taartje met bosbessen, cacao en kokos. verrukkelijk! Daar hoef je echt geen vegan voor te zijn. Krijg er trek van :-)

  6. Evelien says:

    Hee,

    Ik ben van plan deze taart morgen te gaan maken voor mijn verjaardag, en ik vroeg me af wat de diameter van de springvorm is. Ik heb namelijk 2 springvormen, eentje van 20 en eentje van 24 centimeter.

    gr Evelien

    • Elize says:

      Ik zou de vorm van 20 cm gebruiken, ik heb 18 cm gebruikt. Leuk dat je hem gaat maken! Laat je weten hoe het was? Groetjes, Elize

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog