Parel van Polen, Krakau!


img_20160926_213430
Wat we in Krakau moesten, was de meest gestelde vraag op het antwoord waar de trip deze keer heen zou gaan. Of waar dat ook alweer lag? Krakau lijkt een ondergeschoven kind te zijn in de citytrip wereld, en laat me jullie dit vertellen; dat is echt compleet onterecht.

Met toch al wel wat fraaie steden op de teller, denk ik dat ‘het plein’ van Krakau misschien het wel mooiste plein is dat ik ooit heb gezien. En het leuke is dat het niet alleen bóven de grond zo mooi is, ook onder de grond begeeft zich een volledige wereld. Talloze kelders, vaak verlicht met slechts kaarsen en voorzien van muziek door live muzikanten, waar je voor een habbekrats een kop koffie of een (halve liter is hier de norm) biertje kunt drinken.

Buiten het bovenstaande was de stad voor mij vooral onwijs interessant doordat zowel het communisme als de oorlog nog zo voelbaar zijn. Het grauwe, grijze, grove wat veel mensen bij de stad verwachten,dat ís er ook. Naast alle pracht en praal, die vaak gebouwd is in de Middeleeuwen. Juist die combinatie, de mooie musea, de lage prijzen (ook leuk) én de vriendelijke mensen maakten het voor mij naar een stad waar ik zeker nog eens terug wil.

1. Verblijf

Wij boekten een leuk appartement via airbnb, iets wat we steeds vaker doen. Particulieren verhuren (een deel van) hun woning en jij krijgt de gelegenheid om de stad te ervaren zoals wanneer je er in zou wonen. Wij verbleven in het appartement van Nick, een modern recent opgeknapt appartement op dé perfecte locatie tussen de oude stad en de joodse wijk (lees: heel veel toffe barretjes en restaurants) in! Voor de echt hele lichte slaper overigens wellicht niet helemaal ideaal, want de geluiden van de stad blijven vroeg in de ochtend niet helemaal buiten. Het appartement kun je hier vinden. Als je het appartement via deze link opzoekt krijgen we allebei 30 euro korting, ook leuk!

airbnb-3
airbnb-2
Bron foto’s: airbnb

2. Side seeing/bezienswaardigheden in de stad

Niet te missen, hét plein van Krakau, Rynek Główny. Het plein dateert van de 13e eeuw en er is zoveel te zien, dat je bijna niet weet waar je kijken moet.

Lakenhal – Op het midden van het plein ligt de lakenhal, een prachtig gebouw wat het plein een soort van in tweeën deelt. Waar voorheen heel actief alledaagse handel werd bedreven, vind je tegenwoordig in de lakenhal (beneden) vooral toeristische winkeltjes met Poolse specialiteiten, leuk om even doorheen te lopen, maar voor mij niet heel bijzonder. Op de bovenverdieping vind je echter een museum met veel ‘ertoe doende’ Poolse kunst. Voor een kunst liefhebber zeker de moeite waard!

Mariakerk – Ook de ościół Mariacki (Mariakerk), gebouwd in de 2e helft van de 14e eeuw, is zeker meer dan een bezoek waard. Op zondag wanneer de mis gaande is, kun je gerust even binnen wandelen en iets meekrijgen van het zeer katholieke Polen en de religieuze gewoontes en rituelen die erbij horen.  Je kunt de toren beklimmen, het loon op een heldere dag is een prachtig uitzicht over de stad. Rechtsachter is een ingang voor de toerist, dit om te voorkomen dat de mensen die aan het bidden zijn teveel gestoord worden.

Wawel Castle – Het politieke en culturele hart van Polen in de zestiende eeuw, zo wordt het Wawel kasteel ook wel gezien. Gelegen boven op de ‘Wawel hill’ vormt het een centraal punt in de stad, zo’n 5-10 minuten wandelen vanaf Rynek Glówny. De kathedraal, tuinen en binnenpleinen van het kasteel kun je gratis bekijken. Om bijvoorbeeld de koninklijke pivé ruimtes te bezoeken (die vooral een reconstructie zijn en waar veel kunst uit die tijd hangt), kun je rechts achterin het terrein een ticket kopen. Er worden maar een maximaal aantal mensen per dag binnen gelaten; je gaat per groepen van 10 met een gids die je rondleidt, het tijdstip bepaal je op het moment van het kopen van een ticket. Meer informatie kun je hier vinden. In de zomermaanden kun je op maandagochtend en in de wintermaanden op de hele zondag gratis het kasteel bezoeken.


img_20160928_181415
img_20160928_181341

Collegium Maius – De oudste bewaard gebleven universiteit van Polen was gevestigd is het collegium Maius. Door oorlogen is het regelmatig beschadigd en gerenoveerd, maar de sfeer is er nog steeds bijzonder. Er is nu een bibliotheek en een museum gevestigd, maar je kunt op het binnenplein ook een goede kop koffie drinken tussen de lokale studenten (of in de bijbehorende kelder). Meer weten? Check hun website!

Kazimierz – In de 15e eeuw werd van alle Joden verwacht dat zij zich zouden vestigen in de wijk Kazimierz, de huidige ‘Joodse wijk’. Hier kwam een grof einde aan toen in de tweede wereldoorlog de nazi’s Polen binnenvielen. De Joodse bevolking werd gedwongen verplaatst naar de wijk Podgórze, ook wel ‘getto’ genoemd (het museum Apteka Pod Orlem is de moeite waard). Vanuit hier werden verschrikkelijk veel mensen gedeporteerd; de zwaarte hiervan is zeker op een grauwe dag ook nog bijna voelbaar.
De wijk Kazimierz was beschadigd en verlaten, tot Steven Spielberg er de bekende film Schindler’s List op heeft genomen. De wijk werd opgeknapt, en kwam weer in de aandacht op een positieve manier. Inmiddels is het een favoriete plek om uit te gaan en zijn er zeker rondom het Plac Nowy (het nieuwe plein) ontzettend veel leuke restaurantjes te ontdekken.

Andere dingen die de moeite waard zijn, zijn de wijk Nowa Huta en Rynek Underground. Op de website van Krakau kun je nog veel meer tips vinden.


img_20160928_091148

img_20160927_230954

img_20160926_213328

img_20160925_180821
img_20160925_180507
img_20160925_180346

3. Museum: Oskar Schindler Fabriek

Dit museum, vooral bekend door de film Schindler’s list, gaat over Oskar Schindler en (vooral) ook over de bezetting van Krakau door de nazi’s van 1939-1945. Naarmate de oorlog vorderde, werd hier door Oskar Schindler een plan bedacht om Joodse werknemers te redden van het (concentratie)kamp. Vanaf het centrum kun je door de wijk Kazimierz en Podgórze in ca. 30-40 minuten naar de Oskar Schindler fabriek lopen. Het staat allemaal goed aangegeven. Op de website van het museum vind je meer informatie. Op maandag is entree van het museum gratis; maar let op: het is dan wel ook heel druk!

4. Auschwitz/Birkenau

Misschien wel het meest indrukwekkende monument van de tweede wereldoorlog, de concentratiekampen Auswitch en Birkenau. Op ca. 1.5 uur rijden van de stad vind je deze gratis toegankelijke musea/monumenten. Er worden talloze georganiseerde tours georganiseerd vanuit Krakau, waarbij je opgehaald wordt in je hotel of appartement, maar je kunt ook zelf er naar toe reizen.

Let in dat geval wel op het volgende:

  • Je kaartje moet je van tevoren op deze website reserveren. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar om zónder gids het kamp te bezoeken, maar je kunt ook voor 45 złoty (ca. €11, -) een gids te reserveren via de website. Je kunt daar je taal van voorkeur selecteren. Kijk voor meer voorwaarden op de website.
  • Achter het centraal station vertrekken bussen richting Auschwitz (richting ‘Oswieçim’ of ‘Auschwitz’). In ongveer 1 uur en 40 minuten ben je bij het museum en een retourtje kost ca. 30 złoty. Tussen Auschwitz en Birkenau rijden meerdere keren per uur gratis shuttle bussen.
  • Zelf rijden? Je kunt voor ongeveer 2 euro per dag parkeren bij het museum.

5. Koffie & Chocolade

In Krakau is iets vaak niet wat het lijkt. Achter een kast kan een complete nieuwe ruimte verscholen zitten, wat een iets te fel verlicht restaurant lijkt, blijkt de bovenverdieping van een super knusse kelder en waar je denkt dat een restaurant klein is, blijken er talloze kamers te volgen als je doorloopt. Ben je op zoek naar een lekkere bak koffie, thee of warme chocolade? Check dan in ieder geval Camelot, Alchemia en Mleczarni. Alle drie authentieke sfeervolle plekken, zeer betaalbaar en vriendelijk personeel. Mleczarni en Camelot hebben allebei ook een binnentuin, dus zijn ook op de warme avonden prima toeven!


img_20160925_180929
img_20160926_213829

6. Lunch/Diner

Opties te overvloed, om te eten in Krakau. Elke keuken is vertegenwoordig, en je kunt in alle prijsklassen uit eten. Bij Camelot kun je niet alleen voor een goede koffie, maar ook voor een lekkere salade prima terecht. Bij Old Town hebben we de lekkerste Pierogi (een soort typisch Poolse dumpling) gegeten! Bestel er niet te gretig, want de hoofdgerechten zijn behoorlijke porties. Als je jezelf wil verwennen, ga dan vooral naar Trezo. Reserveren is wel verstandig, dan ben je verzekerd van een plekje boven in het restaurant, wat veel sfeervoller is dan ‘de kelder’. En mocht het nog op de kaart staan; ga voor de rauwe tartaar vooraf! Zin in een lekkere vegan maaltijd? Loop dan even langs Vegab, je kunt er ook prima afhalen! Typisch Pools (en goedkooop) eten? Neem dan een kijkje bij Jadlodajnia Wczoraj i Dzis. Jep, dat zeg ik; Jadlodajnia Wczoraj i Dzis. Een klein lokaal eethuis tegenover ‘getto square’, waar je dagverse maaltijden voor een paar euro kunt eten. Het eten bestel je zelf bij binnenkomst!

 7. Borrel

Waar het in veel steden te druk is om op het hoofdplein een drankje te doen, kun je in Krakau met een gerust hart op één van de terrassen plaatsnemen. Voor 2 euro drink een halve liter bier (jep, het gaat hier in principe per halve liter). Een groot deel van het uitgaansleven in Krakau vindt ondergronds plaats, er zijn talloze kelders waar de meest toffe live concerten worden gegeven. Check bijvoorbeeld Piwnica Pod Baranami voor hun programma, ook bij Alchemia is er regelmatig live muziek Eerder in de middag al een drankje doen op een terras? Bij Absynth zit je tot laat in de middag in een heerlijk zonnetje, zeker voor op de frissere dagen een fijne beschutte plek! (En ze verkopen er meer dan alleen Absynt).

Algemene informatie: 

Reistijd: Het voor- en najaar zijn de beste periodes om Krakau te bezoeken. De temperaturen kunnen in de winter laag zijn, en zijn in de zomer gematigd. De meeste regen valt in de zomer, maar ook dat is relatief weinig (zeker in vergelijking met Nederland).

Naar Krakau: Vanaf Eindhoven en Amsterdam kun je in minder dan 2 uur vliegen naar Krakau. Zeker vanaf Eindhoven kun je zeer voordelige vluchten boeken.

Van Vliegveld naar de stad: 

Met de bus: Het vliegveld ligt zo’n 15 kilometer vanaf het centrum. Er zijn drie buslijnen tussen het vliegveld en de stad, twee dagdiensten (bus 208 en bus 292) en een nachtdienst (bus 902). Bus 292 heeft de meest frequente service, deze bus rijdt iedere 20 minuten. Bus 208 rijdt een keer per uur, net als bus 902 tussen 23.20 uur en 04.50 uur. Bij de buschauffeur kun je alleen tickets voor een enkele reis kopen, daarnaast moet je in cash en gepast betalen.

Met de trein: Elke 30 minuten rijdt er een trein tussen het vliegveld en het centrum van Krakau. De rit duurt 20 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar aan boord van de trein.

Met de taxi: Installeer Uber! Heen hebben we een ‘normale rit’ genomen met de taxi, en waren we zo’n 25 euro kwijt Op de terugweg Uber, 9 euro! De moeite waard je even te registreren dus.

In de stad: In het centrum is alles prima aan te lopen als je goed te voet bent. In de stad zijn weinig hoogteverschillen wat het wandelen makkelijk maakt.

Heb je zelf nog tips of aanvullingen die absoluut niet mogen ontbreken? Laat vooral een berichtje achter!

6 Responses to “Parel van Polen, Krakau!”

  1. Adiet says:

    Krijg helemaal zin om ook weer een reisje te maken, en Krakau staat nu natuurlijk bovenaan! Misschien leuk om tijdens je volgende tripje te vloggen?

    • Elize says:

      Ik ben niet zo into het vloggen haha :) Een klein beetje anoniem vind ik blijkbaar toch wel prettig (lees: vind ik veel te spannend, zo vol in beeld) ;) Maar ben blij dat je er toch zin van in een trip naar Krakau krijgt! Prachtige stad..

  2. Jaap says:

    Krakau is op zich een mooie stad, vriendelijke bevolking en op zich niet duur.
    Het enige probleem vind ik de bedelaars die erg opdringerig kunnen zijn maar die moet je weten te hendelen

    • Elize says:

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf niet zo erg heb ervaren. Maar misschien is mijn referentie kader met landen als de Filipijnen ook wel anders als het op opdringerig aan komt ;) Ik heb eigenlijk heel weinig bedelaars gezien.. we waren wel beetje in het naseizoen. Wellicht scheelt dat ook nog? Maar een prachtige stad is het :)

  3. Sanne says:

    Wat een super leuke blog! Met veel leuke informatie. In welke air bnb heb je precies gezeten? Weet je toevallig nog de naam? Wij willen in Juni naar Krakau… :)

    • Elize says:

      Ha Sanne,

      Dankjewel voor je compliment! Krakau is te gek, dus zeker doen!

      De airbnb waar we hebben gezeten kun je hier vinden: https://www.airbnb.nl/rooms/13589791

      Als je boekt via deze link (https://www.airbnb.nl/c/edesnoo) krijg je ook nog een leuke korting, al is dat volgens mij alleen het geval als het je eerste boeking op airbnb is. Maar altijd de moeite waard even te kijken denk ik :)

      Plekje was top, dicht bij het centrum. Lekker schoon, fris. Bed is op een soort vide, daar kun je niet echt staan.. was voor ons geen probleem verder, maar misschien wel goed om te weten.

      Laat je me weten hoe je Krakau vond? En of je nog aanvullende tips hebt ;)

      Groetjes en alvast veel plezier!!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog