Nederlandse gewoonten, Thaise Viskoekjes

Thaise viskoekjes Direct naar het recept
Uit eten gaan bij een goede Thai is altijd een feestje van herkenning en herinnering. Die mooie lichte keuken met vrijwel alleen maar verse ingrediënten, veel verse kruiden en pittig, zoet, zuur en zout heerlijk gecombineerd. Een glimlach kan ik echter nooit onderdrukken als ik zie hoe het eraan toe gaat bij de Thai in Nederland. Eten is in Thailand echt een sociale activiteit. Er komen verschillende gerechten op tafel en je proeft van alles wat en deelt je eten met elkaar.

Naast dat ‘we’ een voorkeur hebben voor ‘aardappelen, vlees en groentes’ hechten we er in Nederland erg veel waarde aan dat we allemaal ons eigen bord opgediend krijgen, zo blijkt regelmatig. Dat resulteert dan ook vaak in een ‘lekker Nederlands tafereel’ in een Thais restaurant. Geregeld zie je mensen die in een groep dineren en zonder onderling overleg voor zichzelf beslissen welke gerechten hij/zij graag wil eten. Dat sommige gerechten bij een grote groep dan misschien wel twee of drie keer op tafel komen wordt voor lief genomen; we hebben immers het gerecht van onze eigen keuze op ons eigen bord! En bij het opdienen wordt dan vervolgens ook nog ongegeneerd opgemerkt dat een gerecht aan de verkeerde kant van de tafel is geplaatst in plaats van recht voor onze eigen neus. Het blijft grappig om te observeren hoe wij weliswaar wel exotische keukens willen uitproberen, maar dan op onze eigen manier, en bij voorkeur stipt om 18.00! :-)

Het leukst aan de Thaise keuken vind ik misschien wel de diverse voorgerechten. Mijn favoriet is toch wel het viskoekje. Zelf maak ik hem op een iets andere manier dan ze het bij veel Thaise restaurants maken (ik frituur het niet), maar ook dit recept geeft een erg smakelijk resultaat, al zeg ik het zelf! Stiekem vind ik deze zelfs lekkerder, maar ik kan het natuurlijk niet maken dat hardop te zeggen…

Het Recept: Thaise Viskoekjes

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

Rasp het zest (de schil) van de limoen en pers het sap uit van een halve limoen.  Meng de vis vervolgens in een kom met het limoensap, de limoenzest, de geraspte gemberwortel, de olie, de rode peper en de lente-ui (bewaar hier 1/4 van). Voeg tot slot 1 ei (geklutst), 1 el vissaus en 1-2 el maizena (kijk naar de structuur en bepaal zelf of het genoeg is) toe.

Je kunt op verschillende manieren de viskoekjes bakken. Wat ik doe is de viskoekjes maken in een siliconen muffin vorm. Ik neem een ruime eetlepel van het vismengsel en doe dat in een muffinvorm (zoveel als je er hebt), waarna ik er het restant van de lente-ui overheen strooi. De viskoekjes zijn in 20-30 minuten gaar en hebben een mooie bruine kleur.

Een andere optie is dat je van het vismengsel platte koekjes maakt en deze vervolgens een uur in de koelkast laat liggen. Je kunt ze dan vervolgens afbakken in een pan. De viskoekjes moeten ongeveer 6-8 minuten bakken (om en om).

Voor de saus meng je allereerst de azijn met de palmsuiker (te koop bij de Toko, maar ook gewoon bij de Jumbo). Vervolgens voeg je de komkommer, peper, pinda en de koriander toe. Vind je de saus te veel moeite? De viskoekjes worden ook vaak gegeten met chili-saus.Verse Ingrediënten

Ingrediënten:

Voor de viskoekjes:

  • Kabeljouw (250 gram in heel kleine stukjes) (of een andere stevige wit-vis)
  • 2 cm gember (raspen)
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • Verse koriander (ca 15 gram) fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden (evt zaadlijst eruit)
  • 1 limoen
  • 1 ei
  • Vissaus 1 el
  • Maizena 1-2el
  • Arachideolie 2 el

Voor de saus:

  • 1 minikomkommer (zonder zaadjes, in blokjes gesneden)
  • 1 kleine rode peper, fijngehakt (zonder zaadjes en zaadlijst)
  • 4 el palmsuiker
  • 100 ml rijstazijn
  • 20 gram fijngehakte ongezoute pinda’s
  • 1 el fijngehakte koriander

De foto komt van deze website.

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Nederlandse gewoonten, Thaise Viskoekjes”

  1. Marieke says:

    Dit recept is geweldig! Uit de oven zijn ze heerlijk mals van binnen en knapperig aan de buitenkant. Rijk gevuld en leuk om te maken. Het recept is goed uitgeschreven, en het werkt echt! toppertje die bij ons vaker op tafel zal komen.

    • eatcooklove says:

      Ha Marieke, Wat goed om te lezen dat het zo geslaagd was! Ik krijg er helemaal zin van om ze zelf ook weer eens te maken! Dank je voor je berichtje, heel erg leuk om te lezen! Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog