Op zaterdag naar de IKEA ~ Whisky Chocolade Mousse

2014-01-19 14.10.28Op een zaterdag naar de IKEA. Ieder weldenkend mens begint er natuurlijk überhaupt niet aan, maar hé, soms denk ik gewoon iets minder ‘wel’ en dan vind ik dat ik noodzakelijkerwijs op die specifieke zaterdag ‘even’ iets moet halen bij de IKEA. Ter voorbereiding zet ik overigens mijn complete verstand op ‘nul’ en schakel ik terug naar mijn eerste en traagste versnelling. Stiekem verdenk ik mensen er namelijk van bewust in míjn wandelgang zo mogelijk nóg langzamer te gaan lopen dan de overige trage massa. En áls mijn pad al vrij lijkt doet men alsnog exact op het punt dat ik in dreig te halen een stap op zij. Maar dat alles onderga ik met een glimlach, ik doe het immers vrijwillig.

Mijn glimlach kan dan ook niet anders dan ernstig toenemen wanneer ik zie hoe lotgenoten om mij heen klaarblijkelijk met een pistool op het hoofd naar de IKEA hebben moeten komen. Je zou het werkelijk denken! Zo grinnik ik zachtjes in mezelf als een meisje direct achter mij bij de kassa tegen haar vriendlief moppert. Ze is verontwaardigd dat ze nu ‘een uur’ in de rij moet gaan staan voor iets wat ze ook bij een winkel om de hoek hadden kunnen kopen. Ik kijk vertwijfeld even voor me, maar zie dat er voor mij toch echt slechts 2 mensen aan het wachten zijn. Vraag me in mezelf af wie van de twee die ochtend het idee op had gevat te gaan winkelen..

De al aanwezige glimlach wordt zo mogelijk nog groter wanneer ik een man op de roltrap achter mij hoor mopperen. “Hebben we #@&!* (ik bespaar ik jullie de vertaling) 1000 kilometer gereden voor een %$*#!@ aardappelschilmes”. Ik schiet in de lach, kan er niks aan doen. Kort overwegend hem uit te leggen dat binnen Nederland 1000 kilometer afleggen naar een IKEA betekent dat je qua efficiëntie íets niet goed doet, en hij dus mogelijk niet de kortste route heeft genomen, kijk ik lachend voor me. Wat doen we onszelf aan.

Probeer het eens, ga de IKEA in op een zaterdag in je allerlaagste versnelling en lach om alle gejaagdheid. Om alle irritatie en frustratie. We doen het onszelf aan. Hard vals meezingend op de muziek in de auto reed ik met een dikke glimlach terug van de IKEA. En dat allemaal voor een hoeslaken (die ik vast ook om de hoek had kunnen kopen…) :)

Voor iedereen die níet blij wordt van de IKEA op zaterdag heb ik hier een recept voor een té lekker en simpele chocolade-mousse.

Ps. Heb je Eatcooklove al een LIKE gegeven op Facebook? Er verschijnt dan automatisch een berichtje op je Facebook als er een weer een lekker recept online staat. Facebook heeft echter iets aangepast in zijn instellingen omdat ze graag willen dat ik ga betalen. Aangezien mijn blog geen commercieel doeleinde heeft, ben ik dat echter niet van plan. Nu is de oplossing gelukkig simpel: Ga naar www.facebook.com/EatCookLove en ga met je muis naar de knop ‘vind ik leuk’, zónder er op te klikken. Je krijgt dan een aantal opties waaronder: ‘meldingen ontvangen’. Dan is het ook geregeld!

IMG_20140119_002932Het recept: Ongecompliceerde Chocolademousse waar je blij van wordt

Ingrediënten (voor vier forse porties):

 • 3 eieren (vrije uitloop of biologische)
 • 250 gram pure chocolade (ik heb 78% gebruikt)
 • 50 gram suiker
 • 250 ml slagroom
 • 3 el whisky (evt. te vervangen voor rum o.i.d., je kunt het ook prima weglaten)

Bereidingswijze:

1. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook. Doe de chocolade in een vuurvaste kom en zet de kom boven de pan, zorg dat de bodem het water niet raakt. Als het water kookt kun je het pan van de warmte afhalen. Smelt zo de chocolade ‘au bain marie’.

2. Klop de (hele) eieren met de suiker tot een lobbige lichtgele substantie.

3. Klop de slagroom totdat die redelijk stevig is (net na lobbig).

4. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en schep het daarna met een metalen lepel samen met de whisky voorzichtig door het ei-mengsel heen. Klop niet want dan gaat alle lucht er uit.

5. Schep tot slot voorzichtig de slagroom erdoorheen en laat de mousse tenminste twee uur afkoelen in de koelkast.

Het is een vrij stevige volle en erg lekkere chocolademousse. Als je de mousse luchtiger wilt kunt je ervoor kiezen nog een eiwit apart op te kloppen tot een wit luchtig schuim en deze op het laatst door het mengsel heen te scheppen.

Eet Smakelijk!

IMG_20140119_002843

2 Responses to “Op zaterdag naar de IKEA ~ Whisky Chocolade Mousse”

 1. Wilma de Marée says:

  Ohhh goeie grutten, al zeg ik heel eerlijk als je bij mij thuis Ikea roept stort het huis in.
  Zooo vol staat mijn hut met die zut!!
  Maar al kreeg ik het gratis op zaterdag??? Nooit nooit nooit, ok ok zeg nooit nooit!
  En ach, zeg nu zelf wat maakt het dan weer goed, je recept om van te smelten.
  dan vallen zelfs de schillen van de ogen van onze aardappelschilman :-)

  • eatcooklove says:

   Ha Wilma,

   Dankjewel weer voor je comment en een glimlach op mijn gezicht! De ‘aardappelschilman’ moest eens weten ;-) Het recept is stiekem echt erg lekker.. dus probeer het vooral eens en laat maar weten wat je er van vond :)

   Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog