Gevulde Aubergine met Lam en Pijnboompitten

20131227_183345_resized Al eens eerder biechtte ik op dat de opmaak van een bord niet mijn allergrootste talent is. Zo beschreef ik dat wanneer Delicious de Steak alla Pizzaiola fotografeert het er uit ziet als perfect knapperig gebakken vlees met een smeuïge saus erbij die ervoor zorgt dat je het recept moet maken. Moet. Het resultaat op mijn bord destijds leek meer op een Crime-Scene van een recent gepleegde moord, en dat alles op een bod gepletterd wat nog niet afgedroogd leek te zijn.. en  tot overmaat van ramp een wat uitgelopen te dunne saus.

Nou ja, jullie hebben wel beeld denk ik he? In de loop van het afgelopen is er wel íets aan verbetering zichtbaar hoor.. dat moet gezegd, maar bij sommige gerechten weet ik bij voorbaat al weer. Kansloos. Zo ook deze keer, een overheerlijk recept uit het Kookboek Jeruzalem van Ottolenghi (is die man eigenlijk al Heilig verklaard?). Maar om te zien.. Nah, niet wat je noemt een kunstwerk op je bord…  Het recept ga ik jullie echter toch niet onthouden! Dus bij voorbaat excuus voor de niet al te appetijtelijke foto’s..20131227_183402_resized

Ps. Heb je Eatcooklove al een LIKE gegeven op Facebook? Er verschijnt dan automatisch een berichtje op je Facebook als er een weer een lekker recept online staat. Facebook heeft echter iets aangepast in zijn instellingen omdat ze graag willen dat ik ga betalen. Aangezien mijn blog geen commercieel doeleinde heeft, ben ik dat echter niet van plan. Nu is de oplossing gelukkig simpel: Ga naar www.facebook.com/EatCookLove en ga met je muis naar de knop ‘vind ik leuk’, zónder er op te klikken. Je krijgt dan een aantal opties waaronder: ‘meldingen ontvangen’. Dan is het ook geregeld!

Het recept: Gevulde Aubergine met Lamsgehakt en Pijnboompitten

Ingrediënten:

De ingrediënten hieronder zijn van het originele recept. Voor vier personen maak ik zelf drie aubergines en 300 gram lamsgehakt. Ik serveerde er een frisse salade (met o.a. veldsla en granaatappelpitjes) bij. Speel vooral zelf ook met de hoeveelheid.

  • 4 middelgrote aubergines (overlangs doormidden gesneden)
  • 6 el olijfolie
  • 1.5 tl komijn (gemalen)
  • 1.5 el milde paprikapoeder (ik gebruik 1/2 chili en 1/2 paprikapoeder)
  • 1 el kaneel
  • 2 middelgrote uien
  • 500 gram lamsgehakt
  • 50 gram pijnboompitten
  • 20 gram bladpeterselie
  • 2 tl tomatenpuree
  • 3 tl fijne kristalsuiker
  • 1.5 dl water
  • 1.5 el citroensap
  • 1 tl tamarindepasta (ik gebruik 2 tl)
  • 4 kaneelstokjes (kan ook zonder)
  • Zout en peper

20131227_183345_resized

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden C.

2. Snij de aubergines overlangs door midden en zet ze met de schilkant naar beneden in een grote braadslede of ovenschaal, waar de aubergines stevig tegen elkaar aan liggen. Bestrijk het vruchtvlees met 4 el olijfolie en kruid het met peper en zout. Rooster ze in 20 minuten goudbruin in de oven. Haal ze er vervolgens uit en laat ze iets afkoelen.

3. Maak als je de aubergine in de oven zet direct de vulling. Vermeng de komijn, het paprikapoeder, het kaneel en eventueel de chili in een bakje. Snij  de ui fijn en fruit de ui samen met de HELFT van de bovenstaande kruiden ongeveer 8 minuten in de pan in de overgebleven olie. Voeg na ca. 8 minuten het gehakt, de pijnboompitten, peterselie (fijngesneden), tomatenpuree, 1 tl suiker, 1 tl zout en zwarte peper toe. Schep alles om tot het gehakt gaar is.

4. Verdeel het gehakt-mengsel over de aubergines. Zet de oven ondertussen op 190 graden Celcius.

5. Doe de achtergebleven kruiden (komijn, paprikapoeder, chili en kaneel) in een kom en doe het water, de citroensap, de tamarinde, de suiker, het zout en eventueel kaneelstokjes erbij. Meng het goed en verdeel het over de ovenschaal.

6. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet het in de oven. De aubergines moeten 1-1.5 uur (afhankelijk van de dikte) in de oven. Schep in de tussentijd twee keer het vocht over de aubergines heen.

Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur. Lekker met een frisse salade of een stukje brood erbij.

Eet Smakelijk!

Bron: Kookboek Jeruzalem van Ottolenghi

En wat dacht je hiervan?

2 Responses to “Gevulde Aubergine met Lam en Pijnboompitten”

  1. neeltje says:

    Dag Elize,

    Vandaag voor de tweede keer dit recept gemaakt.
    Heerlijk!!!

    Liefs,
    Neelie

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog