Overheerlijke Pasta á la Norma ~ Gastblog van Marloes [Sicilië]

foto

Regelmatig plaatst Marloes, de gastblogger van deze post, de heerlijkste foto’s van mooie gerechten en verse ingrediënten uit de eigen groentetuin  op Facebook. De eigen groentetuin die wat bloed, zweet en tranen  heeft gekost vormt nu een bron van kookinspiratie! Hierom heb ik Marloes gevraagd of zij af en toe een leuke gastblog wil schrijven en vandaag trapt ze af met een heerlijk  Siciliaans recept!

Here she goes..

De maffia, de Etna, en misschien de Griekse tempels en theaters , dat is waar iedereen aan denkt bij Sicilië. Dat is allemaal spannend en geweldig, maar het heerlijkste van Sicilië: de groenten en het fruit. In april rijden de vrachtwagentjes vol citroenen en sinaasappels af en aan. Op iedere straathoek in de steden verkopen oude mannetjes het overschot uit hun eigen moestuin: van de roodste en zoetste aardbeien tot ellenlange groene pompoenen. En zie je piaggio’s vol knoflook  en uien. Ook in de supermarkt verkopen ze vlees van lokale slagers en groenten van kwekers uit de buurt. Importeren, doen ze niet, ook niet van het vasteland van Italië.

sicilie_2013 1168Dus wat nemen mijn lief en ik mee op reis naar Sicilië? Kookboeken! We overnachten in huisjes en B&B’s waar we zelf kunnen koken. Zodat we met al die geweldige producten zelf die echte Siciliaanse klassiekers kunnen maken.

Om te beginnen: Pasta á la Norma (vernoemd naar de bekende opera van Siciliaanse held, opera Vincenzo Bellini). Dit recept is gebaseerd op dat van Giorgio Locatelli (Made in Sicily) die net zo verslaafd is aan het eiland als wij.

Het Recept: Pasta á la Norma
Voor 4 personen

Snijd 2 van de aubergines in reepjes van 3 x 1 cm, bestrooi ze ruim met zout en laat zo’n 2 uur staan. Verwarm de oven voor op 220°C.

Snij de overgebleven aubergine in de lengte doormidden. Kerf beide binnenzijden in met diagonale ruiten (zoals in het auberginerecept van Yotam Ottolenghi). Laat nu alleen de olijfolie achterwege, maar prop wel dunne plakjes knoflook (1 teentje) en rozemarijnblaadjes in de sneden. Leg beide helften weer op elkaar en wikkel ze samen in aluminiumfolie. Leg in de oven. Volgens Locatelli is deze dan binnen 20-30 minuten gaar, maar dat was bij mij niet altijd het geval. Zorg dus dat je iets meer tijd hebt. Het moet geen pap worden, maar het werkt makkelijker als je het vruchtvlees zo uit de schil kunt scheppen.

Ontvel en ontpit de tomaten. Maak een klein kruisje in de onderkant, 10 seconden in kokend heet water en vervolgens in ijskoud water, dan kun je de tomaat eenvoudig schillen. Snijd ze doormidden en haal met een lepeltje de zaadjes eruit. Snij de helften in drieën.

Spoel het zout van de reepjes aubergine. (Dit meld Locatelli niet in zijn recept, met een bremzout gerecht als gevolg, toen O het recept op de letter uitvoerde. Zo zielig ;-(). Knijp ze vervolgens uit en dep ze verder droog met keukenpapier.

sicilie_2013 1253Verhit de gewone olijfolie in een grote pan tot 180°C of tot een broodkruimel er direct in weg sist. Bak de auberginereepjes met een handje tegelijk in de olie. Laat ze vervolgens weer uitlekken op keukenpapier. Haal de aubergine uit de oven. Verwijder de knoflook en de rozemarijn en hak het vruchtvlees fijn.

Hak de twee overgebleven tenen knoflook fijn, bak deze zachtjes in 2 el olie in de braadpan. Doe het auberginevruchtvlees erbij en bak het efen mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook dit even mee.

Kook ondertussen de pasta in goed zout water net niet gaar. Schep de pasta uit het water en voeg het toe aan het auberginemengsel. Bewaar het kookvocht. Voeg de rauwe tomaten en de basilicum toe, schep om en voeg wat kookvocht toe om het geheel te mengen en verbinden. Rasp de gezouten ricotta met een grove rasp er overheen.

Manga! (Eet in het Siciliaans)

Ingrediënten:

  • 3 aubergines (liefst van die mooi lichtpaarse, ronde, maar de langwerpige zwartpaarse doen het ook goed)
  • 3 tenen knoflook
  • 5 romatomaten
  • 6 el olijfolie (geen extra virgine, want je gaat er in bakken/frituren)
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gr pasta (kies een korte, langwerpige vorm zoals penne)
  • 1 takje rozemarijn
  • bosje basilicum
  • 3 el gezouten ricotta (nog niet in Nederland gevonden, dus wie een adresje heeft, ik hoor het graag?)
  • Zout, peper en extra virgine olijfolie

Nodig

  • Aluminiumfolie
  • Keukenpapier
  • Pan om in te frituren
  • Pan om de pasta in te kok
  • (Braad)pan met dikke bodem waar heel het gerecht in past.

 

 

Heb je deze al gelezen?

4 Responses to “Overheerlijke Pasta á la Norma ~ Gastblog van Marloes [Sicilië]”

  1. Simone says:

    Lekker! Ik ben gek op Italie en Sicilie staat nog hoog op ons lijstje van plekken waar we graag (en binnenkort!) heen willen!

    • eatcooklove says:

      Hey Simone :)

      Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! De Siciliaanse keuken, en sowieso de Italiaanse keuken staat bij mij hoog op het culinaire lijstje. Marloes zal af en toe een gastblog plaatsen met Italiaans (en vnl Siciliaanse) recepten; dus kun je vast inspiratie opdoen voor je bezoek er aan ;) Sicilië is voor mij ook een plek waar ik graag snel een keer heen wil; lijkt me prachtig! Wat een mooie foto’s heb jij op je site ook trouwens! Super.

      Groetjes, Elize

  2. Brigit says:

    Is dit de pasta van gisteren?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog