Panna Cotta met Passievrucht

20140531_212527

“Memories warm you up from the inside. But they also tear you apart.”  – Haruki Murakami

Op het moment van schrijven sluit ik kort mijn ogen (geen zorgen, ik typ ook blind nog wel dusdanig dat het een leesbaar resultaat oplevert, het grote voordeel van opgroeien in het -opkomen van MSN tijdperk-). Kort laat ik mij door de tonen van de muziek meeslepen naar de herinneringen. De gedachte aan een prachtig appartement in een buitenwijk in Ho Chi Minh, waar de muziek door het huis galmt terwijl we de intense hete energie van de stad tot ons door lieten dringen. De rivier stroomt langzaam aan ons voorbij en vormt een schril contrast met de schijnbaar georganiseerde chaos die het verkeer op straat is. Inmiddels al weer ruim twee maanden geleden kwamen we thuis na een lange en bijzondere reis naar Zuid-Oost Azië en Australië. In een zeer hoge frequentie wordt mij de vraag gesteld of ik al weer helemaal ‘geland’ ben, waarop gefronste wenkbrauwen het resultaat zijn als ik die vraag met ‘nee’ beantwoord.

Als je op een afrit rijdt waar je 80 km/h mag en er rijdt iemand 50 km/h voor je, zou ik kunnen zijn! Als je je verbaast over dat iemand niet reageert als er een nieuwe kassa naast haar open gaat en desondanks rustig in diezelfde rij blijft staan waar geen einde aan lijkt te komen,’ it might be me!’.  Of als iemand reageert op een alweer oranje geworden stoplicht in plaats van groen, bij voorbaat excuus. Ik ben slomer sinds ik terug ben, niet iets waar ik voorheen snel mee geassocieerd werd. Het hoge tempo en de grote hoeveelheid prikkels lijken heftiger binnen te komen en anders te worden verwerkt. Waar ik voorheen een soort bescherm-laagje om me heen leek te hebben waardoor ik niet elke emotie van een ander liet binnenkomen, kan ik nu soms al in tranen zijn als ik een geëmotioneerde voetballer zie. Ja juist, dan is het wel ernstig.

“Maar je bent toch drie maanden op vakantie geweest?”, je ziet het mensen denken en ik begrijp die gedachte ook. Maar waar je tijdens de reis alle tijd hebt voor alle nieuwe en soms ook zeer heftige indrukken, valt een groot deel van die tijd en ruimte thuis weg terwijl lang nog niet alle indrukken zijn verwerkt. Je leert dingen over jezelf en over hoe je in het leven wilt staan. Dingen die je niet zomaar wilt vergeten zodra je weer terug bent, maar die je juist vast wilt proberen te houden en toe wilt passen. Je ziet dingen die je totaal ondersteboven gooien, die je diep raken en ontroeren, die je laten zien dat er meerdere manieren zijn om je leven invulling te geven. Je omgeving heeft echter niet dezelfde ervaringen meegemaakt, maar krijgt wel opeens met iemand te maken die een andere levensinstelling tracht vast te houden. Of die pas gaat rijden als het stoplicht alweer op rood staat zeg maar. Het vereist van je omgeving en van jezelf kracht, respect en begrip om te dealen met deze veranderingen.

Ik koester en ben dankbaar voor alle nieuwe indrukken, heftige en mooie herinneringen en lessen ondanks de verwarring die het soms oplevert. Ben dankbaar voor het bredere perspectief op het leven die reizen mij geeft, ondanks dat het soms tot vragen leidt. En ik hou dientengevolge met veel plezier alle herinneringen goed in leven!

Onder andere de herinnering aan de passievrucht! :) Elke ochtend in zowel Vietnam als in Australië startte ik mijn dag met verse passievruchten, wat een genot! Dus in het weekend begeef ik mij regelmatig naar de markt in Rotterdam om minstens een kilo te scoren! Wat een feest..

Net als dit dessert. Simpel maar érg lekker. En een heerlijke herinnering aan een prachtige reis vol mooie lessen en herinneringen!
panna cotta passionfruit

Het Recept: Witte Chocolade Panna Cotta met Passievrucht (en Mango)

Ingrediënten:

Voor de panna cotta:

– 200 ml slagroom
– 300 ml kokosmelk
– 1 vanillestokje
– 1oo gram witte chocolade
– 2-3 passievruchten

Extra (en niet noodzakelijk ;))
– Halve mango
– Pistache noten (ca 30 gram)
– Eetlepel agave siroop (of suiker)
– 1 limoen
– 3-4 blaadjes gelatine of agar agar naar verhouding op verpakking

Bereiding:

1. Snij de vanille door midden en schraap de  vanille-zaadjes uit de peul. Doe de peul, het zaad, de kokosmelk en de room in een steelpan en zet op laag vuur.
2. Leg de gelatine te weken in koud water
3. Laat de chocolade in de room en kokosmelk smelten en roer tot alles is opgelost.
4. Haal als de substantie tegen de kook aan is de pan van het vuur af en los de gelatine op in de hete substantie. Stort in de vorm op glazen waar je je het uiteindelijk in wilt serveren (als je het in glazen wilt ‘storten’, laat de substantie dan nog even afkoelen).
5. Zet de panna cotta in de koelkast en laat het minimaal 3 uur opstijven
6. Pureer de een rijpe (halve) mango en voeg daaraan het sap van 1 limoen toe. Bewaar afgedekt in de koelkast of maak dit kort voor serveren.

Kort voor serveren:
7. Rooster kort de pistachenoten en verdeel de eetlepel agave siroop (of suiker) over de noten in een hete pan, laat de suiker kort kristalliseren en leg de noten daarna op bakpapier. Pas goed op, want de gesmolten siroop of suiker is erg heet en verband snel. Laat de noten afkoelen op bakpapier.
8. Snij de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Als je dit ook als een gelei op de panna cotta wilt kun je het vocht van een halve limoen verhitten, daar een blaadje gelatine in oplossen alvorens je het vruchtvlees erdoorheen mengt. Dit kun je dan het best 2 uur nadat je de panna cotta in de koelkast hebt gezet doen zodat die voldoende is opgesteven.
9. Serveer de mango-limoen puree met daarop grof gebroken stukken gekarameliseerde knapperige noot met daarnaast de panna cotta met passievrucht (gelei).

20140607_213108

Eet Smakelijk!

ps. op de eerste foto zie je een ‘ster’ van een gelei van 1 limoen, 30 cl water, 1 tl agave siroop en fijn gesneden verse munt. De ster is gemaakt in een ijsblokjesvorm en is decoratie, maar dus niet noodzakelijk voor het gerecht. Je kunt de mango-puree ook achterwege en alleen de panna cotta met passievrucht in een glas serveren. 

 

10 Responses to “Panna Cotta met Passievrucht”

 1. Wilma Walraven says:

  Lieve Elize. Op de reis door jezelf waar je weer de beleving en belevenis van deze momenten opnieuw meemaakt… zijn sommige hartverwarmend en andere weer hartverscheurend.

  Maar bij elkaar zullen ze zorgdragen als een puzzel van herinneringen en als een landkaart van je reizen in elkaar passen, waardoor je stukje voor stukje op waarde leert waarderen, verwarmend zelfs verscheurend.

  Bedankt voor het delen van je woorden, het opent ogen…
  Al moeten we dan wat vaker in ons zelf kijken, zij het inderdaad… met gesloten ogen…

  Liefs Wilma X

  p.s weet niet of dit aankomt je weet heb slecht bereik (niet erg), en niet alles wat ik post lukt.
  Heb je mail wel gehad .
  Zag ook laatst je kruiden voorbij komen!!!
  Yep, laat maar komen hier op mijn tussenthuisbasis , lees foodjourney :-), reis volgende week verder door en dan kan ik ze goed gebruiken.

  • Elize says:

   Lieve Wilma,

   Je berichtje komt zeker aan! Dankjewel voor je woorden weer. Iedereen heeft een eigen bron voor inspiratie tot zelfreflectie en leren, voor mij is reizen een zeer intense vorm ervan. Zeker wanneer dat is naar plekken waar het leven zo anders is dan hier. Vragen over rijkdom en armoede, waarom zo’n groot onderscheid? Vragen over het verschil in arousal/alertheid tussen beide werelden.. een andere vorm van armoede wellicht om voortdurend met alles en iedereen in contact te willen zijn en van alles op de hoogte te zijn. Continue moeten dealen met informatiestromen, nieuws, prikkels.

   Ik vind het een mooi pad.. ben blij dat iets me in beweging brengt, in plaats van als een vlaag aan mij voorbij gaat. Beweging is goed.. dus blijf vooral reizen daar!

   Kijk uit naar de FoodJourney de wereld in te helpen, superleuk!

   Liefs

 2. Eslem says:

  Yummmm ik ben gek op passievrucht! En in combinatie met witte chocolade lijkt me helemaal hemels. Jammer dat ze zo duur zijn hier.

  • Elize says:

   He Eslem, is zonde inderdaad he.. ik koop ze wel eens op de markt in Rotterdam en dan heb je een kilo voor vijf euro, dat vind ik wel te doen. Dan heb je echt wel 20 passievruchten of zo.. Moet dan echter niet te veel denken aan dat we in Vietnam 65 cent betaalde voor een kilo :) En lekker dat ze daar waren!

 3. Hazel says:

  ehm.. ik had even moeite om je ‘limoenster’ te ontdekken, maar na het vergroten van de foto denk ik dat ik hem zie ;-)
  Deze pannacotta zou ik definitief met veel liefde willen verorberen. Witte chocolade, mango, passievrucht… wat zou je er in hemelsnaam niet lekker aan kunnen vinden ;-)

  • Elize says:

   Haha.. Kan me voorstellen dat je hem niet direct ziet :) In het echt was hij iets duidelijker.. Leek net een tropisch strandje :) De combinatie van witte chocolade en passievrucht is sowieso goud.. Mmm. Krijg er gelijk weer trek in!

 4. Margriet says:

  Hoi, ik vond je recept zoekend naar een kerstdessert mét passievrucht :) Wat ik alleen niet kan vinden is het aantal personen waarvoor het gerecht is gemaakt. Ik gok 4 personen maar zou het fijn vinden om het zeker te weten.

  Dank alvast!

  • Elize says:

   Beste Margriet,

   Leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Is echt erg lekker 😊

   Het hangt af van de grote van je glazen/dessert, maar is in principe inderdaad voor 4 personen.

   Fijne Kerstdagen gewenst!

   Groetjes, Elize

   • Margriet says:

    Hi Eliza,

    Dank voor je reactie! Ik gebruik van die duralex glazen van ongeveer 200ml. En als ik het verdubbel en voor 7 personen maak dan komt het vast goed. Jij ook fijne kerst gewenst!

    Gr,
    Margriet

    • Elize says:

     En in het ergste geval heb je een klein beetje over ;) Geen straf voor de dag erna..

     Als je het al in glazen doet is het fijne (vind ik) dat je niet teveel gelatine hoeft te gebruiken, dan hoeft het alleen maar stevig genoeg te zijn zodat de passievrucht er op blijft liggen. Yummie! Krijg er trek in haha.

     Heel fijne dagen toegewenst!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog