Pittige ovenschotel met Aubergine, Courgette, Tomaat en Kip

Pittige Ovenschotel met Aubergine, Courgette, Tomaat en Kip – Een ieder met het geluk van een eigen groentetuin zit momenteel met de handen in het haar met wat ze toch met de courgettes en snijbonen aan moeten. Met warme dagen zoals de afgelopen weken groeien ze als.. uhm, kool. Een benijdenswaardig probleem overigens hoor, in mijn ogen als courgette- en  snijbonenliefhebster. Gisteren was ik te gast op een heerlijke stadstuin, me op het platteland wanend midden in de stad.

Ovenstoof
Wat een rijkdom om tussen alle prachtige bloemen, de rust, de verkleurende lucht van de ondergaande zon je eigen maal samen te sprokkelen uit je eigen tuin! Onbespoten, vers en keuze te over. Het resultaat gisteren was een groentesalade van courgette, aubergine, tomaat, snijbonen, prinsessenbonen, sperziebonen, verschillende soorten sla en allerlei eetbare bloemen. Samen met een stukje vlees met zelfgemaakte pesto, van rode basilicum en rucola uit eigen tuin, uiteraard. En laat me de hummus van (dubbel gedopte) tuinboon met koriander niet vergeten!

Kijkend naar de groente- en fruitkalender, een kalender waarop te zien is welke groente je het best in welke maanden kunt eten, zie je dat dat inderdaad mooi overeen komt. Hebben ze goed gedaan bij die groente- en fruitkalender :) In de maand augustus staan er de groentes Andijvie, Courgette, Doperwt, Kropsla, Paksoi , Pompoen, Postelein, Rucola, Snijboon, Sperzieboon, Tomaat en Tuinbonen op.

Hieronder volgt een recept wat veel weg heeft van de eerder beschreven ratatouille. Het is vrijwel even eenvoudig en minstens even lekker!

P1020272Het recept: Pittige ovenschotel met Courgette, Aubergine, Tomaat, Kip & Feta

Ingrediënten:

  • Kipfilet van 150-200 gram
  • Feta 50 gram
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 6 tomaten
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 el olijfolie (1 om de kip in te bakken en twee voor het gerecht)
  • Rozemarijn (van 1 takje)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voorop 15o graden Celsius.

1. Knip of snij de kipfilet in kleine stukjes en bak ze in de pan zodat in ieder geval de buitenkant dicht geschroeid is.

2. Snij de groentes in de gewenste grootte. Zelf snij ik de aubergine eerst in plakken van ca. 1-1.5 cm en vervolgens snij ik die plak in vier delen. Bij courgette snij ik eveneens plakken van die dikte maar snij ik ze erna door de helft. Bij de tomaat kun je ervoor kiezen het vruchtvlees te behouden of dat je het er uit snijdt. Dit heeft invloed op hoe vochtig je gerecht uiteindelijk wordt. Zelf haal ik het bij 3/4 van de tomaten eruit en bij de rest laat ik het zitten. Het harde witte deel (de kern) verwijder ik altijd.

3. Snij een rode peper, met zaadlijst en zaad, in kleine ringetjes. Als je niet van pittig eten houdt, verwijder dan eventueel de zaadlijst en zaadjes van voor je het toevoegt aan het gerecht.

4. Schep de groentes, de kip en de rode peper door elkaar. Snij een teen knoflook fijn en schep dit er eveneens doorheen. Tot slot verdeel je wat verse rozemarijn over het gerecht heen. Sprenkel er wat olijfolie overheen.

5. Zet de ovenschotel in zijn geheel ca. 30 minuten in de oven op 150 graden en verwarm de oven daarna naar 180-200 graden. Het vocht van de tomaat en de andere groentes gaat dan wat meer koken waardoor het sap van de groentes goed in de aubergine en in de kip trekt. Als de groentes wat kleur beginnen te krijgen haal je de ovenschaal eruit en verdeel je er wat verse Feta overheen, waarna je de ovenschotel nog maximaal vijf minuten onder een warme grill zet.

Strooi naar eigen smaak aan het einde wat grof zeezout over je gerecht, hou er wel rekening mee dat de Feta ook al gezout is.P1020269

Eet Smakelijk!

En wat dacht je hiervan?

8 Responses to “Pittige ovenschotel met Aubergine, Courgette, Tomaat en Kip”

  1. HS says:

    Ziet er lekker uit. Wat eet je er bij rijst?

    • Elize says:

      Ha Han/Hans,

      Bedankt voor je berichtje! Zelf eet ik dit gerecht ook gewoon op zichzelf, maar je kunt het prima met rijst of pasta combineren. Of met brood, alle smaken die uit de groentes komen vormen namelijk vaak een heerlijke jus/sap! Laat me maar weten wat jou het beste smaakte! Eet Smakelijk alvast :)

      Hartelijke groet, Elize

      • Voor hoeveel personen is dit gerecht? says:

        Voor hoeveel personen is dit gerecht?

        • Elize says:

          Excuus voor de late reactie, jullie comment was terecht gekomen bij de spam box!

          Het recept is voor 2-3 personen. Eet smakelijk alvast! Groetjes, Elize

  2. HS says:

    Hoi Elize
    Nu met rijst gegeten. Smaakte goed maar was aan de droge kant mss was 8 niet al te grote tomaten te weinig. Ik zou zelf nog wat zwarte olijven toevoegen. Kun je ook met wat minder zout volstaan. Tip mss gewichten opgeven en de hoeveelheid Rozemarijn vermelden. Ik ga het de volgende keer met pasta eten.
    Gr Han/Hans

    • Elize says:

      Bij dit soort recepten is het inderdaad altijd een beetje lastig om exacte hoeveelheden aan te geven omdat tomaten bijvoorbeeld toch natuurproducten zijn. Dat betekent dat ze niet alleen in grootte maar ook in ‘vochtigheid’ verschillen. Zelf doe ik dat soort dingen vaak op gevoel, hetzelfde geldt voor zout, rozemarijn en rode peper bijvoorbeeld. Smaken verschillen zo dat mijn smaak niet ook de smaak van iemand anders hoeft te zijn. Bedankt voor je tip voor de olijven, zal ik een volgende keer dat ik het maak nog eens proberen! (en dan weeg ik gelijk even de hoeveelheid tomaten die ik gebruik af, zodat ik in ieder geval een benadering kan geven :)). Bedankt voor je berichtje! Groetjes, Elize

  3. Brenda says:

    Elite

    Heb vanavond de zitten smullen van dit heerlijke gerecht!
    Zelf nog olijven toegevoegd en de kip eruit gelaten.
    (Voor huisgenoot een kipfiletje met zout/peper en paprika gebakken) Thanx voor een geslaagde maal!

    • Elize says:

      Ha Brenda,

      Wat fijn dat je er zo lekker van hebt gegeten! Olijven kunnen er inderdaad heel erg goed bij :)

      Liefs, Elize

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog