Pompoensoep met een Aziatische Twist

Pompoensoep – Een paar keer per jaar is het écht tijd voor een goede soep. Je weet wel, van die dagen dat je het liefst de gordijnen dicht houdt, dat het buiten zo donker is dat je heel de dag door de kaarsjes aan kunt doen. Of de dagen dat het buiten fris is, fris én prachtig van alle herfstkleuren, dat we onszelf zouden moeten dwingen om even stil te staan bij de schoonheid en pracht om ons heen. Te vaak zie ik mensen om mij heen en ook mijzelf erin trappen.. snel of gehaast op weg van A naar B, het doel of de bestemming al in ons hoofd maar de schoonheid van de weg ernaartoe eigenlijk in zijn geheel missen. Zowel letterlijk.. als figuurlijk.

img_20161003_184407

John Lennon, precies vandaag alweer 32 jaren geleden helaas vermoord, zegt hierover “life is happening while you’re busy making plans”.

Maar goed, zo’n dag dus. En Soep!

Bij deze één van mijn favorieten.. pompoensoep. Geen recept uit een boek, tijdschrift op wat dan ook.. dus wederom geen exacte hoeveelheid ingrediënten.

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen ( grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil), de flespompoen en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Pompoenen bevat weinig calorieën maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar er zijn nog meer voordelen voor onze gezondheid. Pompoenen bevatten namelijk evenals wortels betacaroteen, wat goed is voor onze ogen en huid. Bron

Pompoensoep

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 3 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • Stukje verse gember (ca 3 cm), geschild
  • 2 tl Masala kruiden (of pikante kerrie kruiden)
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 blikje kokosmelk
  • Zout (je gebruikt geen bouillon blokje, dus de soep heeft zout naar eigen smaak nodig, proeven en eventueel nog toevoegen dus).

Bereidingswijze:

  1. De pompoen kun je op 2 manieren bereiden.
    1.  Je kunt deze gewoon schillen en in stukken snijden voordat je het (rauw) verwerkt in de soep. Verwijder de draderige binnenkant en de pitten.
    2. Een alternatieve manier is om de pompoen in 4 kwarten te snijden, de pitten en de zachte binnenkant te verwijderen en hem vervolgens op ca. 150 graden Celsius 30 minuten te roosteren in de oven. Je kunt het vruchtvlees vervolgens makkelijk van de schil afschrapen.
  2. Snij de sjalot, de geschilde gember en de knoflook en bak aan in wat boter of olijfolie in de pan. Voeg de specerijen hieraan toe, en voeg vervolgens ook de rauwe (of al in de oven bereide pompoen) er hier aan toe, en bak dit alles bak kort aan.
  3. Schenk vervolgens 4/5e van de kokosmelk over de groentes en specerijen, en vul aan met water tot de pompoen onder het vocht staat.
  4. Als de pompoen er rauw in is gegaan laat je de soep op laag vuren koken tot je de pompoen eenvoudig door kunt prikken met een vork of mes. Als de pompoen al gegaard was, kook de de soep maximaal 15 minuten op laag vuur.
  5. Als de pompoen gaar is pureer/mix je de soep met een staafmixer. Zelf vind ik deze echt onmisbaar.
  6. Breng op smaak met zout naar eigen smaak.
  7. Sprenkel wat kokosmelk over de soep, als die al in een kom is geschonken.

Heerlijk met een knapperig knoflookbroodje erbij, of gewoon zo, op zichzelf, als warme comfortabele avond maaltijd!

Eet Smakelijk!

 

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “Pompoensoep met een Aziatische Twist”

  1. Rosina says:

    Echt heerlijke soep, lekker pittig. En hij was ook nog eens makkelijk te maken, erg fijn voor zo’n “keukenprinses” als ik ;).

    • eatcooklove says:

      Ben blij dat de soep in de smaak viel Roos! :) Staan wel meer eenvoudige recepten op hoor ;-) X

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog