Pompoentaart

pompoentaart

Gisteren vroeg ik op Facebook welke van de twee erg fijne recepten als eerste op de blog geplaatst moest worden. En was dat het maar eens het geval als het aan kwam op wereldvrede, want men was het namelijk unaniem met elkaar eens! Welke eerst maakte eigenlijk niet uit, als ze er beide maar op komen. Wel, dat kan dus vrij eenvoudig geregeld worden.

We starten vandaag met deze pompoentaart, in het Engels ‘pumpkin pie’ genoemd. Voor deze taart gebruik ik flespompoen, één van de gemakkelijkst te verkrijgen pompoenen in Nederland, met name in deze tijd van het jaar. De flespompoen en de voor ons meer bekende courgette zijn neefjes en nichtjes en zijn eigenlijk allebei even eenvoudig te gebruiken.

De pompoen is ook nog eens heel erg gezond en een prima lichte vervanger voor bijvoorbeeld aardappel in een gerecht. De flespompoen bevat heel weinig vet en zit vol met vezels, kalium en vitamine B6 (goed voor ons zenuwstelsel en immuunsysteem). De kleur van de pompoen verklapt echter het meest gezond aspect van de pompoen, het zit namelijk bomvol met bètacaroteen. Deze stof wordt ook wel provitamine A genoemd, wat wil zeggen dat het door het lichaam om wordt gezet in vitamine A (goed voor de huid en onze ogen). Daarnaast krijgen we met één portie pompoen (250 gram) al de helft van de aanbevolen hoeveel vitamine C binnen.

Meer lezen over de gezondheidseffecten van de pompoen? Kijk dan hier.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het begrip gezond niet helemaal opgaat voor het onderstaande recept. De slagroom en gecondenseerde melk maken het een zeer voedzaam (:)) recept, maar dat moet op zijn tijd gewoon kunnen. De taart is machtig genoeg om te voorkomen dat je er teveel van eet… Dus, wie durft?

Meer Pompoen?

IMG_20141015_191555 pompoensoep-300x199

Het recept: Pompoentaart

Ingrediënten: 

Voor de vulling:

  • 1 flespompoen (ongeveer 1-1.5 kilo)
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 125 ml slagroom (opgeklopt)
  • 2 el maizena
  • 2 el maple syrup (of gewone stroop)
  • 1,5 el gemalen kaneel
  • 1,5 tl gemalen gember
  • 1/4 tl zout
  • 3 eieren

Voor het deeg:

  • 260 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 16o gram boter (in kleine blokjes)

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Snijdt de pompoen doormidden en verwijder het vruchtvlees en de pitten in het midden van de pompoen. Bewaar de pompoenpitten eventueel voor later. Bekleed een bakplaat (met omhoog lopende randen) met aluminiumfolie en leg de pompoen met de snij zijde naar de onderkant. Bak de pompoen tot je er eenvoudig met je vork in kunt prikken en haal het dan uit de oven.

2. Terwijl de pompoen aan het garen is in de oven, begin je alvast aan het deeg. Mix in een grote kom de bloem met het zout. Voeg de boter toe en meng het tot het een kruimelig deeg is. Voeg uiteindelijk koud water toe zodat er een soepel deeg ontstaat (ongeveer 4-5 eetlepels). Als het deeg te warm is geworden door het kneden kun je het even te rusten leggen in folie in de koelkast, dan rolt het makkelijker uit. Als het stevig is kun je het uitrollen tot de grootte van je vorm (die van mij is 28 cm).

3. Rol het deeg voorzichtig over je vorm heen en vouw het deeg iets naar binnen zodat je vanuit het midden het deeg tegen de zijkanten aan kunt drukken. Verwijder het overtollige deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet het 15 minuten in de koelkast om af te koelen.

4. Haal de pompoen als hij gaar is uit de oven, zet de oven niet uit. Bedek het deeg met folie/bakpapier dat in de oven kan en en leg er bakbonen op (je kunt hiervoor ook gedroogde erwten o.i.d. voor gebruiken). Bak het deeg ongeveer 15 minuten op 175 graden Celsius.

5. Als de pompoen iets afgekoeld is meng je het in een keukenmachine (of met een mixer of blender) tot het een gladde puree is. Klop de slagroom stevig. Voeg vervolgens de gecondenseerde melk, maizena, maple syrup, kaneel, gember, het zout en de eieren toe aan het mengsel. Tot slot meng je de slagroom er doorheen. Zorg dat het een glad egaal mengsel is.

6. Haal de bakvorm uit de oven en verwijder het folie met de bakbonen/erwten uit de vorm. Doe de pompoenvulling in de taart en bak de taart op 160 graden Celsius voor ongeveer een uur. Je kunt zien of de taart gaar is als de vulling in het midden van de taart gaar en stevig is. Steek een satéprikker een aantal seconden in de vulling, de taart is gaar als die er droog/schoon uit komt.

Je kunt de taart zowel koud als op kamertemperatuur eten. Lekker met wat slagroom.

Eet Smakelijk!

Tip: Serveer de pompoenpitten erbij als lekker knapperig smaakaccent. Rooster de pitten op 180 graden Celsius voor ongeveer 10 minuten op bakpapier in de oven.

Heb je deze al gelezen?

4 Responses to “Pompoentaart”

  1. wilma says:

    Hoeveel eieren gaan er in? Zie ze niet in de lijst staan of kijk ik ze over het hoofd.
    Verneem het graag want lijkt me wel een belangrijk ingrediënt.
    Alvast bedankt.
    Wilma

    • Elize says:

      Ha Wilma, Bedankt voor je scherpte! Er zitten drie eieren in het recept.. Heb het toegevoegd aan de lijst met ingrediënten!

  2. Sweet Happinez says:

    Dat ziet er echt heerlijk uit!

    • Elize says:

      Lekker he :-) Hij was ook echt heel erg lekker.. en is ook wel iets bijzonders, verbazingwekkend hoeveel mensen het eigenlijk nog nooit op hebben! Pompoen wordt toch vaak met hartig geassocieerd blijkbaar..

      Leuk dat je een berichtje achterlaat trouwens! :) Liefs, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog