Raw Cheesecake (zonder kaas)

IMG_20141116_140014
Alweer een jaar of twee, drie geleden maakte ik tijdens mijn lunch een salade klaar, iets wat destijds soms nog onderwerp van gesprek was. Mijn salade bestond uit een groot deel van een zak veldsla, ongebrande noten, wat gerookte zalm en een appel. Een lieve collega van mij opperde dat het onzin was om zo’n salade te eten omdat het meer calorieën zou bevatten dan een broodje kroket. Zonder de behoefte te voelen dat op de calorie uit te gaan rekenen nam ik voor het gemak gewoon maar aan dat het inderdaad mogelijk was dat mijn salade meer calorieën zou bevatten dan een broodje kroket. Maar precies in dat calorieën denken is waar we wel eens de mist in gaan. Voedingswaarde, dus wat een product voor je lichaam kan betekenen, zegt namelijk niets over het aantal calorieën.

Ter vergelijking, producten met vergelijkbare hoeveelheden calorieën:

Food Battle

Avocado vs. kleine portie friet bij de grote M

De avocado: Weinig koolhydraten/suikers, veel (gezonde) vetten, vezels, eiwitten, mineralen en o.a. vitamine C, E en K.

Klein portie friet: Veel koolhydraten/suikers, (ongezonde) vetten en vitamine C.

Banaan vs. Balisto reep

De banaan: Veel koolhydraten/suikers, vezels, o.a. vitamine B2, B6, B11, C, Magnesium en Kalium.

Balisto reep: Veel koolhydraten/suikers, vetten en vezels.

Ongebrande walnoten (30 gram) vs. Kruidnoten (50 gram)

Ongebrande walnoten: Weinig koolhydraten/suikers, veel (gezonde) vetten, o.a. vitamine B2, B5, B6, veel mineralen (o.a. ijzer, magnesium, fosfor, kalium, mangaan).

Kruidnoten: Veel Koolhydraten/suikers, vetten.

(Bron voor voedingswaarde)

Calorieën en voedingswaarde zijn dus heel andere begrippen. Voor mij betekent dat overigens niet dat ik nooit een keuze maak om kruidnoten te nemen in plaats van ongebrande walnoten, of dat ik de hele dag door onbeperkt avocado’s nuttig, maar wat we eten hier in huis komt wel voort uit een bepaald bewustzijn. En soms snoep ik dus gewoon.. bewust.

Dit recept past perfect bij het bovenstaande.. enorm calorierijk, maar tegelijkertijd heeft deze ‘raw cheesecake’ ook ontzettend veel voedingswaarde. Dus nog gezond ook, mits met mate geconsumeerd.. uiteraard :). De ‘cheese’ in deze taart  is eigenlijk een beetje ‘cheasy’ want deze taart bevat helemaal geen kaas. De structuur en vorm van de taart doet er echter ernstig aan denken. Bijkomend voordeel voor mij bij deze taart is dat hij ‘rauw’ is, dus hij hoeft niet te worden gebakken. Ik ben er nog nooit in geslaagd een cheesecake te bakken die niet iets weg had van een vulkaankrater, dus dat hij niet gebakken hoeft te worden is voor mijn persoon in ieder geval erg gunstig!

IMG_20141116_134438

Raw Cheesecake

Ingrediënten:

Springvorm 18 cm doorsnede

Voor de bodem:

 • 75 gram pecannoten
 • 120 gram dadels/ongezoete dadelpasta
 • zeezout (1/3 tl)
 • 1/2 el (rauwe) kokosolie

Voor de vulling:

 • 225 gram cashewnoten (minimaal 4 uur geweekt in water)
 • 70 gram kokosolie
 • sap van 2 citroenen
 • 80 gram honing
 • 75 gram rood fruit (ik gebruikte bramen en frambozen)

Bereidingswijze:

1. Meng de pecannoten tot een fijn mengsel (met een mixer, blender of keukenmachine) samen met de ontpitte dadels/dadelpasta, het zeezout en gesmolten kokosolie. Meng tot een glad mengsel. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier en vul vervolgens de bodem met het mengsel. Als het blijft plakken aan je lepel kun je je lepel nat maken, dan laat het gemakkelijker los.

2. Dep de geweekte cashewnoten vervolgens droog en mix deze ook  met een mixer, blender of keukenmachine fijn tot een gladde pasta samen met de gesmolten kokosolie, het citroensap en de honing. Soms moet je een paar minuten mixen tot je een glad mengsel hebt.

3. Verdeel de helft van deze mix over de vorm en verdeel over de bodem.

4. Mix door de andere helft de frambozen en bramen heen tot een glad mengsel (het is ook niet erg als er wat stukjes fruit nog heel blijven). Verdeel de rode mix bovenop de witte mix en verspreid voorzichtig over het witte mengsel.

5. Bedek de taart met folie en hou jezelf nog heel even in tot de taart opgesteven is.

Snij bescheiden porties want de taart is machtig (maar echt te lekker).

Eet Smakelijk!

 

Meer Zoet Lekkers? 

10 Responses to “Raw Cheesecake (zonder kaas)”

 1. Emily van Kampen says:

  Dit lijkt me geweldig! Eigenlijk geen cheesecake natuurlijk, meer een cashewcake, maar wel heel lekker!

  • Elize says:

   Het heeft inderdaad niets te maken met een cheesecake.. Al doet het oog en de structuur wel vergelijkbaar aan. Het is echt heel erg lekker.. straks ga ik hem proberen te maken in een andere variant. Ben benieuwd! :)

 2. Janke says:

  Waarom moet je de cashewnoten weken?

  • Elize says:

   Ha Janke, Bedankt voor je vraag! Door de cashewnoten te laten weken worden de noten zachter. Door de zachtere structuur is het gemakkelijker om het met een keukenmachine tot een glad mengsel te mixen.

   Als je ze niet weekt krijg je een meer korrelige structuur die (vind ik) minder prettig eet.

   Hoop dat je vraag voldoende beantwoord is zo! Groetjes, Elize

 3. Janke says:

  Oke, bedankt voor je antwoord.

 4. Janke says:

  Ik wilde vorige week de taart maken en had geen tijd/zin om te wachten op de geweekte noten haha.Het was inderdaad wat korrelig maar heerlijk van smaak.Volgende keer maar op tijd de noten weken.Heb gisteren een monchoutaart zonder suiker,met honing en bosvruchten gemaakt op jou bodem,want die is echt lekker.Het resultaat was erg lekker.Bedankt voor je recepten en het delen ervan.

  • Elize says:

   Haha.. ik herken het hoor Janke, maak ook wel eens keuzes omdat ik ergens geen zin of tijd voor heb, uiteindelijk heb ik vaak spijt omdat het dan alsnog wel het nodige werk heeft gekost en het resultaat een beetje tegenvalt. Ben blij dat hij je wel goed gesmaakt heeft in ieder geval. Vorig weekend heb ik hem ook gemaakt met rum, gezouten karamel en koffie (ai ai ai, weer niet zo gezond natuurlijk, maar lekker!!!). Dus die zet ik er ergens half december nog wel een keer op.. Lieve groetjes, Elize

 5. Robine says:

  Kan ik de kokosolie in dit recept vervangen door bijv. boter?

  • Elize says:

   Ha Robine, bedankt voor je bericht.

   Kokosolie heeft heel andere eigenschappen dan boter.. o.a qua smelt temperatuur. Dat betekent dat wanneer je het in een ‘koud’ recept gebruikt wat niet gebakken wordt het niet vervangen kan worden met boter. Ik hoop dat je er uit komt! Groetjes

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog