Rillette van Makreel

Rilette van Makreel – “Rillette wat?”, was de reactie toen ik voorstelde om ingrediënten voor dit gerecht aan te schaffen voor het Mystery Box koken. “Een soort Frans Prutje”, was mijn antwoord met daarna een opsomming van een aantal van de ingrediënten.

Want ondanks dat de naam ‘prutje’ wellicht minder recht doet dan ‘rillette’ aan deze heerlijkheid, komt het daar wel op neer. Rillette is een Frans gerechtje wat voornamelijk met vlees, maar soms ook met vis wordt gemaakt. Wanneer het vlees betreft wordt vaak varken of eend gebruikt en dit wordt langdurig in vet (bijvoorbeeld ganzenvet) samen met verse kruiden gegaard. In dit gerecht maken we een Rillette van makreel; doordat er geen lange periode van garen aan vooraf gaat is het minder tijdrovend maar eveneens heerlijk!

Als tegenhanger van de vette vis vind ik het lekker om een zoet-zuur van komkommer erbij te maken, voor de textuur gegrilde fijngehakte nootjes en een paar druppel zelfgemaakte mayonaise. Maar in plaats van er zo een compleet (voor)gerecht van te maken is het ook heerlijk om te serveren als beleg voor bruschetta of gewoon brood!

Het recept: Rillette van Makreel met Zoet Zuur van Komkommer

Ingrediënten:

Rillette:

  • Makreel (ca 200-250 gram)
  • 3-4 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • klontje boter
  • witte wijn (100-150 ml)
  • Crème-Fraîche (2-3 eetlepels)

Komkommer:

  • Azijn
  • Suiker
  • Komkommer

Mayonaise:

  • 1 eigeel
  • 1 el mosterd
  • 1 el witte wijn azijn
  • arachideolie/olijfolie
  • Peper en Zout

Bereidingswijze:

1. Bereiding van de Rillette

  1. Snij 3-4 sjalotjes en 1 teentje knoflook heel fijn en zet een pan op laag vuur met een klein beetje boter. Voeg de sjalotjes en knoflook toe aan de boter en laat 1 minuut zacht garen (mag niet verkleuren); schenk er vervolgens 100-150 ml witte wijn overheen en laat dit langzaam inkoken tot er een minimale hoeveelheid (max 1/2 el) vocht over is. De alcohol uit de wijn verdampt. Haal als het genoeg ingekookt is van het vuur en laat kort afkoelen.
  2. Voeg 1-2 eetlepels crème fraîche toe aan de sjalotjes toe en meng goed door elkaar.
  3. Pluk de makreel van 3-4 filets (afhankelijk van de grootte) in kleine stukjes en zorg dat er geen graatjes meer in zitten. Voor de mensen die van het gemak zijn kan dit ook in de keukenmachine; maar draai het niet te fijn.
  4. Meng het knoflook-sjalot mengsel door de makreel en laat dit losjes afgedekt buiten de koelkast afkoelen.

2. Bereiding van de zoet-zuur van komkommer

  1. Zet een pan op laag vuur, doe er ca. 150 ml witte wijnazijn in en voeg hieraan 2-3 el witte suiker aan toe, laat niet koken maar de suiker wel oplossen.
  2. Snij de komkommer in plakjes (kan zowel in de lengte als kleine plakjes) met een kaasschaaf.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg aan de warme azijn de komkommer toe, laat dit eerst buiten de koelkast en daarna in de koelkast afkoelen en verwijder pas bij het opdienen de komkommer uit de zoet-zuur. Breng op smaak met peper en zout.

3. Kijk hier voor de bereiding van de mayonaise

Foto is van de uitvoering van Heston Blumenthal 

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog