Rode Bieten Risotto met Geitenkaas en Granaatappel

20140612_193429De wereldkampioenschappen voetbal zijn bezig, het zou knap zijn als het één van jullie zou zijn ontgaan. Misschien dat een verdwaalde Spanjaard op deze site graag even doet alsof het huidige WK slechts een boze droom is, maar voor de rest is het praktisch niet te missen. Al dan niet vrijwillig passeert er langs mij dan ook nogal wat voetbalnieuws de afgelopen week,  nieuws dat door het invullen van een voetbalpoule op mijn werk overigens een stuk beter verdraagzaam is! Dat ik kansloos ergens onderaan bungel in diezelfde poule moeten we verder maar niet te veel woorden aan vuil maken, want we worden immers wereldkampioen en wat doet de rest er dan nog toe. Toch?

Dat juist voetbal-nieuws te koppelen is aan het onderstaande gerecht maakt dat ik het toch niet helemaal onbenoemd kon laten. Niemand minder dan Ricky Lambert, je weet wel, die van Engeland (ik had ook géén idee!), werkte tot een jaar of tien geleden in een rode bietenfabriek aan de lopende band. Als het dichtdraaien van potjes rode bieten bij hem zó’n carrière tot gevolg heeft moet ik maar eens kijken waar een bieten-avontuur bij mij toe leidt..

Mijn kennismaking met de verse rode biet ging overigens in een outfit waar een medewerker van de asbestbestrijding bij in het niet zou vallen. Handschoenen aan en muts op en zo. Gewapend tegen de beloofde roze keuken maakte ik dit pareltje..

RodeBietenRisotto

Het recept: Rode bieten risotto

Ingrediënten (voor 2-4 personen als hoofdgerecht):

 • 250 gram droge (Arborio) Risotto rijst
 • 1-1.5 liter Bouillon (zie bereidingswijze)
 • 6-8 rode bieten
 • 1 teen knoflook
 • 2 sjalotten
 • 200 cl witte wijn
 • Olijfolie 1-2 el
 • Peper en Zout
 • Evt. chilipoeder
 • ca. 50 gram Parmezaanse kaas
 • ca. 50-100 gram geitenkaas
 • Wat blaadjes tuinkers of waterkers
 • Granaatappelpitten(ingrediënten zijn exclusief de verse bouillon, als je die zelf wilt maken kijk dan bij stap 1 van de bereidingswijze. Koop een goed bouillonblokje en gebruik de aanwijzingen op de verpakking als dat je teveel werk is).

Bereidingswijze:

1. Als je een bouillonblokje gebruikt kun je de aanwijzingen op de verpakking volgen. Maak je zelf verse bouillon volg dan de volgende stappen: Snijd een sjalot, knoflook, een rode biet, een wortel en een tomaat in stukken en bak dit op hoog vuur aan in een pan. Let hierbij op dat de knoflook niet verbrand (voeg die eventueel later toe). Blus als de groentes kort hebben gebakken het geheel af met 1-1.5 liter water en roer de ‘aanbakselen’ los van de pan, die geven namelijk de meeste smaak. Zet de pan op laag vuur en voeg een paar takjes verse tijm toe. Laat de bouillon niet koken maar tegen het kookpunt aan op het vuur. Je kunt de bouillon ook laten trekken terwijl de pan van het vuur af is. Breng de bouillon op smaak met peper, zout en eventueel wat chilipoeder. Dit geeft de risotto wat extra pit.
2. Schil de bieten en rooster ze ongeveer 60 minuten in aluminiumfolie op 180-200 graden Celsius in de oven.
3. Snij terwijl de bieten in de oven liggen en je bouillon staat te trekken de sjalotten en de knoflook minimaal zo fijn als de rijstkorrel. Zet de gewenste hoeveelheid rijst en de wijn klaar.
4. Laat de bieten uit de oven kort afkoelen en doe de helft van de bieten in een keukenmachine en maal ze ongeveer zo groot als de rijstkorrel. Als je geen keukenmachine hebt die kan hakken kun je de bieten eventueel ook pureren of fijn snijden. Laat de overige bieten verder afkoelen.
5. Zorg dat je bouillon gezeefd is en tegen de kook aan is als je de volgende stappen begint.
6. Bak de fijngesneden sjalot, knoflook en de rode bieten kort aan in wat olijfolie zodat de sjalot glazig wordt. Voeg hier vervolgens de rijst aan toe en bak dit kort mee. Na ca. 2-3 minuten blus je het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn koken zodat de alcohol verdampt. Blijf door de rijst roeren terwijl de wijn langzaam opgenomen wordt door de rijst.
7. Zet het vuur zo laag mogelijk en voeg als de wijn bijna opgenomen is een soeplepel hete bouillon toe. Blijf ook hierbij door de rijst heen roeren zodat het niet aanbakt en het vocht goed opgenomen wordt. Herhaal deze procedure geduldig en op laag vuur totdat de rijst gaar genoeg is naar je eigen smaak.
8. Als de rijst gaar is proef je en breng je de risotto met de Parmezaanse kaas en eventueel extra peper, zout of chili-poeder op smaak.
9. Snij de geroosterde bieten die je nog over hebt in blokjes en meng ze voorzichtig door de risotto heen.
9. Dien de risotto op met bovenop de risotto wat stukjes geitenkaas, granaatappelpitten, water- of tuinkers en eventueel een vers takje tijm.

Eet Smakelijk!

20140612_193541

 

4 Responses to “Rode Bieten Risotto met Geitenkaas en Granaatappel”

 1. marion says:

  Dit lijkt me heel erg lekker. Ga ik uitproberen:-)

  • Elize says:

   Ha Marion,

   Wat leuk! Ik vond de combinatie tussen het aardse van de biet en het frisse knapperige van de granaatappel zelf erggg lekker! Laat je weten hoe je het vond?

   Liefs, Elize

 2. Suus says:

  Bietjes met powerrrrrr dus. Het klinkt heerlijk, altijd fijn om weer een nieuwe combi met risotto te hebben :)

  Liefs Suus

  • Elize says:

   Juist… Zoiets als met pindakaas, maar dan anders ;-)

   De kleur is zo fijn vind ik.. en als je niet van biet houdt kan het zelfs, je hebt zo weinig nodig voor een knalkleur! En zoals ik Marion al schreef.. de combi granaatappel en biet is echt erg fijn. Vind ik dan :)

   Liefs

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog