De Tijd Nemen voor iets Goeds ~ Schandalig Lekkere Carrotcake

carrotcake3  Om sommige dingen goed te doen, moet je er de tijd voor nemen. Dit doet me denken aan een anekdote van een aantal jaren geleden die zich  (weer) in Suriname afspeelde. Voor een periode van 4 maanden was destijds onze verblijfplaats een fijn maar ook wat eenvoudige bovenwoning, een paar honderd meter van de Verlengde Gemenelandsweg. Bij aankomst in deze woning prezen we ons (lees: met name ik mezelf) gelukkig bij de afwezigheid van kakkerlakken en de aanwezigheid van een wasmachine! Wat op dat moment nog niet volledig was doorgedrongen, was dat er weliswaar een wasmachine was maar dat deze niet op water aan was gesloten. De combinatie van dit gegeven samen met het feit wat we alleen koud water tot onze beschikking hadden maakte wassen altijd tot ‘nogal een onderneming’.

carrotcake5

Ik zal voor jullie even beeld scheppen. Drie werkende gaspitten – afhankelijk van een gastank die eronder staat – doen hun uiterste best om de pannen gevuld met water op het vuur te doen pruttelen. Nadat het water aan de kook is wordt dit water in de wasmachine geworpen, waarna zo’n beetje de volgende pan met water aan de kook is op het moment dat de eerste hoeveelheid water weer is afgekoeld. En je zal je verbazen hoeveel water er in zo’n wasmachine gaat. Goed; het resultaat was een drie uur durende sessie om een ruime hoeveelheid lauw water te verkrijgen waarin vervolgens de was in zijn eigen vuil ronddraait. Dat ik naar mijn eigen (latere) vermoeden wasverzachter in plaats van wasmiddel gebruikte is wellicht ook niet meer verrassend. Nadat deze in totaal vier uur durende bijna meditatieve sessie geëindigd was vroeg ik vriendlief en J mij te ondersteunen door het beddengoed beneden even op te hangen in de tuin. De badkamer nog aan het dweilen na deze was-sessie hoor ik beneden in een tuin een vloek en gescheld. Ik kijk naar beneden en zie dat ze het net-een-soort-van-schoon gekregen beddengoed in het zand hebben laten vallen. *zucht*.  Een lesje ‘geduld’ leer je wel in Suriname…

Je begrijpt vast: het beddengoed hebben we opgehangen, laten drogen in de Surinaamse zon en uitgeklopt. En we leven nog!

Maar goed; ergens de tijd voor nemen dus. Voor het maken van deze carrotcake zou ik zéker een keer de tijd nemen want hij is om je vingers bij op te eten! Schandalig lekker. Het recept is een combinatie van het recept van Pauline en van de carrotcake van Ottolenghi!

carrotcake1

Het recept: Schandalig Lekkere Carrotcake
Niveau: Gemiddeld – Aantal personen: 8

Ingrediënten:

  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 1/2 tl speculaaskruiden
  • 2 grote scharrelei (1 in geheel, 1 gesplitst)
  • 200 gram (!)  zonnebloemolie
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram walnoten, fijn gehakt
  • 50 gram gedroogde geraspte kokos
  • Geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 160 gram wortel, grof geraspt
  • snuf zout

Frosting

  • 150 gram roomkaas (Mon Chou)
  • 35 gr zachte boter
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 10 gram poedersuiker (of meer als je van zoet houdt)carrotcake2

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpaVet een bakvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed eventueel met bakpapier. Zeef de bloem met bakpoeder en de specerijen. Klop het ei en de eidooier door elkaar. Bewaar het eiwit.

2. Hak de walnoten grof en rasp de wortel.

3. Klop de zonnebloemolie met de bruine suiker in een kom een minuut met de mixer. Voeg kloppend op lage snelheid het eimengsel toe. Meng er de gehakte walnoten, kokos en de geraspte wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.

4. Klop met een schone mixer in een schone kom het eiwit met wat zout stijf tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim rustig door het wortelbeslag en meng niet te lang. Het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.

5. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart gaar in ongeveer 1 uur. Met een satéprikker kun je controleren of de taart gaar is, die moet er weer schoon/droog uitkomen. Als de taart te donker wordt, kun je hem afdekken met aluminiumfolie. De taart laat je in de vorm afkoelen en dan haal je hem er pas uit.

6. De frosting is fris en niet zoet in dit recept. Wanneer je van zoeter houdt, kun je extra suiker toevoegen. De taart zelf is echter al zoet dus de combinatie van een frisse frosting met een zoete taart is erg lekker (vind ik). Klop de boter zacht en luchtig tot hij bijna wit van kleur wordt. Meng de roomkaas met het sap van een halve citroen en de poedersuiker door de boter. Bestrijk de taart als die volledig is afgekoeld.

carrotcake4

Eet Smakelijk!

Ps. De Wijngekken adviseren er deze wijn bij!

Heb je deze al gelezen?

2 Responses to “De Tijd Nemen voor iets Goeds ~ Schandalig Lekkere Carrotcake”

  1. Grada Schouwenaars says:

    Hallo wil graag deze recepten maken voor henny hoornenborg hij is mijn vriend en ik denkt dat jij hem ook kent van hier van facebook,dank je wel Eat, cook and Love. Groetjes Grada Schouwenaars

    • eatcooklove says:

      Ha Grada,

      Goed om te horen dat er recepten bij staan waar je Henny blij mee denkt te kunnen maken, altijd goed! Laat me weten hoe het gelukt is! Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog