Schwartzwälder Schinken ~ Pasta Pesto met Courgette en Gerookte Ham

pastacourgetteDirect naar het recept Een jaar of wat geleden kreeg ik op een barbeque voor het eerst in mijn leven een ‘speklapje’ voorgeschoteld. Onooglijk vind ik die dingen in de supermarkt en dus zou ik het zelf nooit kopen. Ook niet kiezen op een barbeque overigens, tot het dit keer dus voor mij gekozen werd. Voor hoe ‘perfect’ een speklapje in mijn ogen kan zijn was deze bereidt tot perfectie. Krokant, goudbruin, niet verbrand (ook een kunst op de BBQ) en heel smaakvol. Een poging een jaar later op een barbeque was overigens alsnog het gevolg om het tot op heden af te zweren, die speklapjes.

Eenzelfde gevoel als bij het hoge ongezondheids-gehalte van de speklap heb ik bij het horen van de naam Schwartzwälder Schinken, wel eens van gehoord? Natuurlijk is er een wikipedia site in het Duits over deze smaakbom. De Schwartzwälder Schinken is een gerookte ham, traditioneel geproduceerd in het Zwarte Woud. De ham is gezout en gekruid met knoflook, koriander, peper, jeneverbessen en soms nog andere kruiden. De kruiden en het zout wordt na ca twee weken verwijderd en vervlgens wordt de ham gedurende enkele weken gerookt bij een temperatuur van 25 graden; koud gerookte ham uit het Zwarte Woud dus!

Over de naam en dat randje vet aan de zijkant van deze overheerlijke ham heb ik mij al meerdere malen heen gezet en zeker in uitgebakte vorm is het zoals ik hierboven als schreef; een smaakbom!

Hieronder een eerste recept met als ingrediënt deze heerlijke ham; reken maar dat er nog volgen!

Recept

Neem een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag, zet je afzuigkap goed aan (bij mij is het altijd ‘mistig’ na het bakken van deze ham) en bak zes plakjes ham om en om zonder olie in de pan op hoog vuur. Blijf er goed bij want doordat je het vet wat uit de ham bakt, bakt het alsnog snel. Leg vervolgens de wat gekrompen en gebakken ham op keukenpapier. Rooster in diezelfde koekenpan ca 10-15 noten (mag Pecan, Cashew, Walnoot, Amandel zijn). Mix deze noten vervolgens grof in een keukenapparaat. (Daar is ie weer; mijn Favoriete Apparaat).

PastaKook verse pasta (spaghetti of tagliatelle) beetgaar en spoel het af onder koud water zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Maak met een kaasschaaf of Mandoline dunne plakken van de courgette nadat je het zachtste deel uit de courgette hebt gesneden. Vervolgens snij je 100 gram cherrytomaatjes door midden. Doe een eetlepel olijfolie in een diepe pan en wok de courgette 2-3 minuten. Vervolgens voeg je de pasta daaraan toe samen met de pesto en de cherrytomaatjes. Dit alles terwijl het vuur lager is gedraaid. Meng alles goed door elkaar heen.  Zorg dat de pasta goed is doorgewarmd en dat de ingrediënten goed zijn vermengd. Snij vervolgens de gebakken ham in kleine stukjes en verdeel het samen met de noten door de pasta. Lekker met wat verse parmezaan eroverheen.

Een goed alternatief is om 2 courgettes (of 1,5) te gebruiken en minder pasta. Hierdoor wordt het gerecht lichter.

 

Ingrediënten: 2-3 personen

  • Pasta (250 gram)
  • Schwarzwalder Schinken, 6 plakjes
  • Verse pesto (ca 100 gram)
  • Handje Noten (10-15 noten)
  • 1 courgette
  • Cherrytomaten 100 gr
  • Parmezaanse kaas

Eet Smakelijk!

En wat dacht je hiervan?

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog