Speculaas Cakejes

Speculaas Cakejes – Vroeger trokken we lootjes in ons gezin. Een paar weken voordat Sinterklaas daar was, werden er witte opgevouwen papiertjes uitgewisseld. Mijn moeder was nooit heel sterk in het geheim houden van degene voor wie zij een surprise zou maken, en stiekem hoopten we ook ergens dat onze moeder niet degene was die ons als lootje zou trekken. Mijn moeders surprise inspiratie beperkte zich gedurende een aantal jaren namelijk tot het uithollen van het telefoonboek, om daar vervolgens het boek van Sinterklaas van te maken. Het surprise aspect, was niet altijd daar, zullen we maar zeggen.

img_20161202_112615

Mijn vader begreep in eerste instantie het principe overigens ook niet helemaal. Waar het idee van een surprise toch wel is dat een cadeau ín een surprise verstopt moest worden, creëerde hij de mooiste surprises (een muziek instrument van hout, bijvoorbeeld), maar het cadeau paste er nooit in, maar kreeg je ernaast. Als kind is dat toch even slikken….

Jaren zijn we er voor in therapie geweest en zo, dat snap je vast, en uiteindelijk hebben we onze trauma’s verwerkt ;) (kidding, mocht iemand het in een ernstige bui lezen). Maar het is weer bijna zover, Sinterklaas.

Een goede reden om deze speculaas cakejes met jullie te delen. Ook in een andere tijd van het jaar erg lekker trouwens!

img_20161202_112812

Speculaas Cakejes

Ingrediënten (voor 4 stuks):

  • 1 ei
  • Roomboter (50 gram)
  • Suiker (50 gram)
  • Bloem (50 gram)
  • 1 tl speculaas kruiden
  • 1/2 tl bakpoeder

Voor de topping:

  • 2 el crème fraîche
  • 1/2 tl amandel aroma
  • 1 tl suiker
  • 25 gram pecannoten of amandelen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel, voeg hieraan het ei, de bloem (gemengd met de bakpoeder) en de speculaas kruiden aan toe, en mix tot het een egaal geheel is.
  3. Vet de muffin vorm in, en verdeel het mengsel over de muffin vormen.
  4. Bak de cakejes in een voorverwarmde in ca. 20-25 minuten gaar. Dit is erg afhankelijk van je oven, dus controleer het voor de zekerheid zelf met een saté-prikker, en kijk of die er weer schoon uit komt.
  5. Meng de crème fraîche met de suiker en de amandel aroma. Zet dit apart (niet koud).
  6. Laat de cakejes een klein half uur afkoelen voor je de topping eroverheen sprenkelt.
  7. Rooster pecannoten of amandelen in een pan zonder olie, en strooi die over de cakejes heen.

Eet Smakelijk!

En wat dacht je hiervan?

Leave a Reply

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog