Stoofperen

IMG_20141030_083252Naar aanleiding van de bovenstaande foto die op Instagram langs kwam kreeg ik de vraag hoe ik mijn stoofperen maak. En daar sta ik dan met mijn goede gedrag, want in mijn dagelijkse koken hou ik zelf meestal helemaal geen recepten aan (zelfs die van mezelf niet :)). Ik gooi wat in de pan op mijn gevoel, proef het zo af en toe en mik er zo nodig dan nog wat ingrediënten bij. Als ik een gerecht zelf erg lekker vind, maak ik het vaak nog een keer om vervolgens wel te meten hoeveel van welk ingrediënt ik er in ‘mik’ en dat hier met jullie te delen.

Dus dat werd twee keer stoofperen, niet echt een straf! Stoofperen roepen voor mij nostalgische gevoelens op. Stoofperen kwamen vroeger als ‘extra groente’ op tafel en gingen vaak gepaard met lekker mals draadjesvlees en gezelligheid aan tafel. Bij deze mijn recept voor stoofperen.

IMG_20141029_112854Ingrediënten

  • Gieser Wildeman Peren (ca. 1 kg)
  • 300 ml rode wijn (bijvoorbeeld Syrah of Tempranillo)
  • 100 ml rode port (je kunt eventueel ook bessensap of extra rode wijn gebruiken)
  • 3 el suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Steranijs (3-4 stuks)
  • Water

Bereidingswijze: 

1. Zelf stoof ik de peren in zijn geheel. Schil hiervoor de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snij van de onderkant een klein stukje af zodat de peren rechtop blijven staan. Vanuit de onderkant kun je het klokhuis eruit snijden, zelf doe ik dit niet.

2. Zet de peren rechtop in een pan en voeg de wijn, port, suiker en specerijen toe. Vul de pan aan met water zodat de peren helemaal onder staan.

3. Laat afhankelijke van de grootte de peren in 60-90 minuten gaar koken.

Je kunt de peren zowel warm als koud eten. Een voorbeeld van een koud (dessert) gerecht waar je peren bij kunt eten is dit ricotta taartje met hangop en karamel.

Tip: Wil je stoofperen na het bereiden invriezen? Zorg dat je de peren in het kookvocht invriest. Als je ze weer ontdooit droogt de peer niet uit en kun je hem als je hem wilt verwarmen langzaam in het kookvocht verwarmen. (Daarnaast is het vocht ook onwijs lekker).

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog