Belangrijke Tips voor Reizen naar en door China

Basis Tips voor Reizen naar en door China – Al reizende door China, loop je tegen een aantal dingen aan waarvan je denkt: handig als ik dat vooraf geweten had! Bij deze dus een aanleiding om een aantal tips voor reizen door dit bijzondere land op een rij te zetten. Vul vooral aan als je nog andere tips/suggesties hebt.

China Reizen

Visum

Om in Nederland een (toeristen) visum te krijgen dient je paspoort tenminste 6 maanden geldig te zijn en dien je een volledig reisschema te hebben. Je moet dus je overnachtingen al geboekt te hebben, evenals je vlucht naar en uit China. Een visum is 30 dagen geldig, en kun je 3 maanden van tevoren aanvragen. Je bent uiteindelijk niet verplicht om je aan je oorspronkelijke reisschema te houden, dus sommige mensen boeken 30 nachten bij 1 hotel, en annuleren die na het verkrijgen van een visum. Dien je aanvraag in bij het China Visa Application Center of laat het regelen via e-visums.

 

Bekijk hier onze reis-route door China

Verblijf

Wanneer je in het laagseizoen reist, loont het de moeite om gewoon naar een accommodatie te gaan (of ze per mail te contacten), en daarmee een prijs overeen te komen. We hebben echter ook een groot aantal keren juist een voordeligere prijs gevonden, vooral via Booking.com of Agoda. In het hoog seizoen is het wel verstandig je accommodaties vast te leggen, zeker omdat je op veel plekken vrij bent om je boeking kosteloos te annuleren.

Tripadvisor NL 300x100

De Taal

Communiceren in China is een uitdaging! In sommige ho(st)tels spreken ze redelijk tot goed Engels, maar op veel openbare plekken zoals op een station, in een taxi of in een fijn lokaal restaurant spreekt men vrijwel alleen Chinees. Ook in steden als Shanghai of Beijing! Het is dan ook handig om altijd je volgende adres/bestemming in het Chinees mee te nemen. Maar laat het je sowieso niet weerhouden, want er zijn super handige apps om je hierbij te helpen!

Pleco – Ideaal als woordenboek (gratis functie) maar er is ook een aanvulling (15 dollar) waarmee je Chinees schrift kunt vertalen naar Engels. Ideaal als je bijvoorbeeld een menu kaart wilt vertalen!

Global Translator – Als je toegang hebt tot Internet is dit dé perfecte App! Je kunt een zin in het Engels inspreken of invoeren, en de app vertaalt die naar een Chinese zin. Perfect als je een dag met een niet Engels sprekende gids optrekt bijvoorbeeld!

Internet

Wees je er van bewust dat je in China geen toegang hebt tot o.a. Google (Gmail) of Facebook. Wil je toch gebruik maken van deze diensten? Zorg dan dat je voor je vertrek naar China een VPN netwerk hebt geregeld. Wij hebben zeer positieve ervaringen gehad met ExpressVPN. Kijk voor meer informatie op hun website.


Geld

Op de meeste plekken in China zijn voldoende ATM’s aanwezig, dus veel geld op zak hebben is niet noodzakelijk. Sommige accommodaties nemen echter alleen cash geld aan, hou hier wel rekening mee als je een plaats bezoekt. Wanneer je in de meer afgelegen gebieden van China komt, zorg dan wel dat je altijd contant geld (Yuan) op zak hebt. Hou er bij het pinnen rekening mee dat je een transactie som betaalt, het is daarom verstandiger dat áls je pint, je grotere hoeveelheden in één keer pint.

Yangshuo China Reizen

Reizen door China

Vliegen

In China leg je al vrij snel grote afstanden af. Als je een divers aantal bestemmingen wilt bezoeken, ontkom je dan vaak ook niet aan een binnenlandse vlucht. De binnenlandse vluchten zijn het goedkoopst wanneer je ze in China zelf kunt boeken, maar vanuit huis vind je vaak op Skyscanner de goedkoopste tarieven. Let er wel op dat bij sommige aanbieders er opeens geld bij komt in de loop van het boekingsproces!

Trein

Een ander ideaal vervoermiddel in China is de trein. Wij boekten al onze tickets via Do It Yourself Travel, die voor een kleine fee alle tickets perfect voor je regelen! Ideaal als een deel van je reis bijvoorbeeld in een drukke vakantie periode valt, en sowieso helpen ze je ook met alle zaken rondom treinreis (zoals een bericht in het Chinees wat je op het station kunt laten zien).

Bus

Hoewel er een uitgebreid en ook prima comfortabel bus netwerk is in China, is dat online niet goed vindbaar. Je kunt naar bus tijden het best informeren bij het ho(s)tel waar je verblijft of naartoe reist. De meeste zijn zeer behulpzaam als het aankomt op het regelen van privé vervoer of bustickets.

Scams – oplichting

Zoals in de meeste landen zijn er bepaalde scams/oplichtingspraktijken die terugkerend voorkomen. Wat van belang is dat je vooraf overeenkomt welke prijs je betaalt. Dit geldt voor vrijwel alle producten of activiteiten; met een taxi chauffeur, een ritje op een bamboe vlot of gewoon een kop thee.

Theehuis scam – In de grote steden komt het geregeld voor dat buitenlanders worden aangesproken door zeer sympathiek ogende jongeren/studenten die (zogenaamd) willen kletsen om hun Engels te oefenen (hun Engels is vaak al opvallend goed!). Onder valse en vriendelijke voorwendselen halen ze je over een kop koffie of thee te gaan drinken, waar je na een zekere tijd geconfronteerd met een absurd hoge rekening. Helaas is op je hoede zijn dus van belang; stelt iemand je voor ergens wat te gaan drinken? Stel dan zelf een locatie voor of zorg dat je de prijslijst van tevoren ziet!

Heb je nog tips, suggesties of  vragen? Stel ze gerust in een comment hieronder!

2 Responses to “Belangrijke Tips voor Reizen naar en door China”

  1. Yanine de Jonge says:

    Wat leuk dat je in China geweest bent!!! Reizen door China is zo leuk :))))).

    • Elize says:

      Helemaal met je eens! Feitelijk zijn we er zelfs nog trouwens.. over paar dagen weer richting Nederland. Bijzonder en extreem divers land!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog