Tokaji

Via een mooie entree een oude hal in, linksaf.. rechtsaf.. weer linksaf. Waar het buiten nog lekker een graad of 28 was en een jurkje dus afdoende leek om mezelf warm te houden, werd het steeds kouder en donkerder om ons heen. In de kelders van het Hilton, in Boedapest.

Het zou een spannend boek kunnen zijn (of overdrijf ik nu mijn schrijf kwaliteiten?) maar het gaat om een indruk van afgelopen mei.. Een bezoek aan Boedapest zou niet volstaan zonder een bezoek aan de kelders onder het Hilton hotel in het oude deel van Boedapest, Boeda, zo vertelde Tripadvisor. Via een tal van kleine gangen word je steeds dieper de grond in begeleid waar aan het einde ruimtes slechts verlicht worden met kaarsen.

Aangezien we er niet dagelijks zijn hadden we vooraf al besloten de complete wijnproeverij te doen,  ‘curiosities of Hungary Wine tasting’ dacht ik. In het kader van ‘bescheidenheid siert de mens’, zeg maar. Je betaalt een heftig bedrag in HUF wat als je het in het Euro’s doet omrekenen je bijna doet blozen, zeker ná de ervaring. In een soort kleine catacombe kunnen zo’n 20 mensen een wijnproeverij doen. Een uiterst vriendelijke jongen kwam ons bij elke wijn uitleggen waar de wijn vandaan kwam en wat er zo bijzonder aan was. Leuk om op deze manier kennis te maken met de Hongaarse wijnen. Negen verschillende wijnen passeren de revue, en je begrijpt, met elk glas wijn wordt het lekkerder.. en gezelliger.. en lekkerder. .

En dan ben je thuis. Zit je opgescheept met een fles ‘Tokaji Aszú, 5 puttonyos ‘ uit 1989.
Want die wás me toch lekker.. toch?? Je wilt, geloof me, na zo’n sympathieke ervaring daar iets kopen bij die mensen. En dan koop je de laatste wijn die je hebt geproefd, juist, de negende…Logisch! (zucht)

Mijn geliefde boek ‘Wat je als wijnliefhebber moet weten’ vertelt mij het volgende over de Tokaji Aszú. Het deel begint met de vraag wat ‘nobele rotting’ is. Weinig veelbelovend, zou je zeggen. Botrytis cinerea schijnt de wetenschappelijke naam te zijn voor een schimmel die een voorliefde heeft voor druiven en is tevens de schimmel die deze wijn zijn specifieke smaak geeft. Wanneer de schimmel zich stort op gezonde intacte druiven schijnen de omstandigheden geweldig te worden voor ‘nobele rotting’. Een deel van de werking is dat het vochtgehalte van de druiven vermindert waardoor de druif verschrompelt, het restant aan vocht wordt hierdoor aanmerkelijk zoeter en produceert hiermee dientengevolge ‘de meest honing-achtige en verfijnde dessertwijn’. Aldus mijn boek. Toch veelbelovender dan in eerste instantie gedacht dus.

Dus.. duim met ons mee.

 

Heb je deze al gelezen?

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog