Snelle Tomatensoep

 

IMG_20151229_175512 (1)
Overal op Internet en in de media worden we opeens overweldigd met ‘gezonde recepten’ en aanmoedigende woorden ten aanzien van de goede voornemens waarvan wordt aangenomen dat je die hebt. Nou is er niets mis met goede voornemens hoor, en zeker ook niet met ‘gezond eten’, maar ik moet toch altijd een beetje lachen om de commercie die al kort nadat de Paashazen de schappen uit zijn, ons met enthousiasme overlaadt met chocolade kruidnoten, kerstkransen en grote stukken vlees, waar het zich in januari opeens om onze gezondheid bekommert.

Vandaag dan ook niet in het kader van ‘goede voornemens’, maar van ‘lekker’ en toevallig ook nog eens heel erg gezond: een lekkere snel te maken tomatensoep.

Snelle Tomatensoep

Ingrediënten (voor ca. 6-8 kommen soep):

 • 5 grote trostomaten
 • 4 sjalotjes (of 2 kleine uien)
 • 2-3 tenen knoflook
 • 1 pakje van 500 ml gezeefde tomaten (bij voorkeur zonder toevoegingen (evt alleen zout))
 • 1.5 blokje groente of kipbouillon
 • Gedroogde kruiden (ik gebruik 1tl tijm, 1/2 tl rozemarijn, 1/2 tl chilipoeder en 1/2 tl oregano)
 • 1.5 tl honing
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Haal de schil van de sjalotten en de tenen knoflook, en snij ze in stukjes.
 2. Zet een ruime pan op het vuur en doe de olijfolie in de pan. Fruit hier de knoflook en sjalot in, het is niet erg als de sjalot en knoflook wat kleur krijgen, maar laat ze niet verbranden.
 3. Zet de pan even op laag vuur (en roer af en toe erdoorheen) terwijl je de tomaten in grove stukken snijdt. Zelf snij ik de kern (het witte deel) van de tomaat er altijd uit.
 4. Voeg de tomaten bij de sjalot en knoflook, samen met de gedroogde kruiden, de honing en het bouillon blokje. Als je niet van pikant houdt, let hier dan op met het toevoegen van de chilipoeder.
 5. Laat de tomaten met de kruiden nog zo’n 3 minuten op laag vuur garen voor je er de gezeefde tomaten aan toevoegt. Vul vervolgens het pakje gezeefde tomaten nogmaals met water zodat ook de resten die zijn blijven zitten goed meekomen. Zelf voeg ik in totaal ongeveer 800 ml water toe. Voeg liever niet teveel water, je kunt de soep altijd later nog verdunnen.
 6. Laat de soep nog ca. 20 minuten op laag vuur staan voor je het tot een egale soep pureert met de staafmixer. Proef de soep en breng indien nodig nog op smaak met kruiden naar je eigen smaak.

Heerlijk met een stuk vers brood of gewoon als een lichte lunch. Op de foto zit er een eetlepel ‘sour cream’ in de soep met een takje basilicum en nog een klein beetje olijfolie eromheen gesprenkeld. Hier kun je uiteraard zelf mee variëren.

Ps. zoals je leest doe ik de tomaten ‘ongepeld’  in de soep, persoonlijk vind ik een klein beetje structuur in tomatensoep (want het is minimaal) niet erg, maar als je de tomaten liever wel pelt, kun je hier zien hoe je dat doet.

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog