Feestelijke Vanille taart met vers Fruit

20150903_175613
De tijd vliegt als je dagen bestaan uit wandelen tussen de rijstvelden, goddeloos vroeg je bed uit moeten voor het bewonderen van  een ‘epic sunset’ bij één of andere vulkaan en het drinken uit een kokosnoot. Alweer ruim anderhalve maand geleden trouwde een lieve vriendin van mij. Ondanks dat de dag letterlijk in het water viel – volgens mij was het de natste dag ooit -, was dat figuurlijk gelukkig geenszins het geval. Het was een mooie dag waar liefde en vriendschap centraal stond en dus een heel mooie dag om bij te zijn!

“Sweet Table”

Een kleine tijd voor de bruiloft vroeg de bruid in spé of ik samen met nog 3 andere dames de ‘sweet table’ wilde verzorgen, de nagerechten dus, voor wie niet in de terminologie thuis is (lees: ik). Een beetje spannend wel om voor zo’n onderdeel van een diner tijdens een bruiloft verantwoordelijk te zijn, maar ik kon natuurlijk niet weigeren!

Ik maakte onder andere deze taart, toch wel een beauty al zeg ik het zelf! Wat ik er wellicht eigenlijk beter niet bij kan zeggen is dat ik me niet aan mijn eigen recept had gehouden en dat dat stiekem niet zo goed uitpakte; wat natuurlijk niemand verder heeft gezegd op de bruiloft haha. Ik wilde er zeker van zijn dat de bodem stevig genoeg zou zijn en heb die daarom extra dik gemaakt: niet doen! De taart is inderdaad niet uit elkaar gevallen, maar het maakte het bijna onmogelijk om te snijden.

Gewoon aan het onderstaande recept houden dus.. want de smaak is heerlijk en het is toch wel een lust voor het oog!

Ingrediënten
Voor de bodem/randen:
  • 250 gram bloem
  • 100 gram ongezouten boter (koud)
  • 100 gram poedersuiker
  • Vanille van 1 verse vanille peul
  • 4 eierdooiers
  • 1 eetlepel melk
  • Beetje zout
Voor de Vanille Crème
  • 500 ml melk
  • Vanille van 1 verse peul
  • 6 eierdooiers
  • 120 gram suiker
  • 60 gram maïzena
  • 300 ml slagroom
  • Rood fruit in het seizoen
Bereidingswijze:

Het deeg:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het eigeel en de melk, in een keukenapparaat. Als je geen keukenapparaat hebt kun je het deeg ook gewoon met je handen maken, hierdoor wordt het deeg alleen wel warmer waardoor het iets langer in de koelkast moet rusten voor je het uit kunt rollen. Voeg uiteindelijk de eierdooiers en melk toe aan het deeg en kneed/mix het tot het een geheel vormt. Je hoeft het niet tot één glad geheel te kneden, het mag een beetje kruimelig blijven. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt de taart in een grotere vorm maken, maar je kunt ook voor kleinere vormpjes kiezen.
IMG_20150828_193945
3. Strooi een klein beetje bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot het ongeveer 3 mm dik is. Als je uiteindelijk een ronde vorm wilt met uitrollen, is het aan te bevelen is om ook met een ronde vorm te beginnen. Als het niet lukt om in één keer volledig uit te rollen kun je er ook voor kiezen kleine delen uit te rollen en het goed aan elkaar te drukken. Leg vervolgens de vorm met het deeg even in de koelkast (ca 15 minuten).
4. Knip een rondje van bakpapier ter grote van je bakvorm. Leg dit op het deeg en verdeel hier vervolgens bakbonen op. Als je geen bakbonen heb kunt je bijvoorbeeld ook kikkererwten (niet gekookte, droge) gebruiken. Zet de taart voor ongeveer 15-25 minuten in de oven (verschilt erg per oven, dus kijk zelf wanneer het deeg goudbruin kleurt). Als het deeg goudbruin tint, verwijder dan de bakbonen en het papier. Vervolgens bak je het nog 10 minuten zonder papier en bonen. Je kunt het deeg dan eventueel nog licht insmeren met eigeel. Haal de taart er na 10 minuten uit en laat het volledig afkoelen.
Vanille crème vulling:
1. Doe 400 ml melk samen met 40 gram suiker en de vanille peul in een pan en breng het aan de kook. Ondertussen klop je de eigelen en de resterende suiker zo luchtig mogelijk. Voeg hieraan de maïzena en de resterende melk toe. Klop tot het één geheel is.

2. Haal de pan met melk van het vuur, verwijder de vanille peul, en voeg de hete melk toe aan de ei-melk-maïzena mix, klop het goed door elkaar heen (in een paar seconden) en doe het vervolgens direct terug in de pan. Zet die pan op een laag vuur en blijf continue goed roeren. Als de vanille crème lijkt te gaan koken haal je het van het vuur en doe je het terug in een schone kom. Het heeft dan ongeveer de dikte van pudding. Klop een deel van de warmte er nog uit waardoor het niet door blijf garen. Als het voldoende afgekoeld is doe je huishoudfolie over de kom waarbij je het folie daadwerkelijk op de vanille crème legt (dus geen lucht ertussen). Zet het in de koelkast om af te laten koelen. Je kunt dit eventueel ook een dag van tevoren maken.

3. Als de vanille crème helemaal afgekoeld is klop je de slagroom lobbig op en meng je de crème en de slagroom door elkaar tot de gewenste dikte en smaak.
4. Vul de taart met de vanille crème en leg het fruit erboven op.
Eet Smakelijk!

Heb je deze al gelezen?

4 Responses to “Feestelijke Vanille taart met vers Fruit”

  1. Nicole says:

    Hmm dit ziet er heerlijk uit :)

    • Elize says:

      Dankjewel Nicole! Wat leuk dat je een bericht achterlaat!

      We hebben het er gewoon niet over dat hij amper (lees; deels niet) los kwam van de bodem haha, ok? ;)

  2. sunny mama says:

    Die taart ziet er zo verschrikkelijk lekker en aantrekkelijk uit… en heel mooi gepresenteerd ook met die bloemetjes en aardbeienkroontjes.

    • Elize says:

      Dankjewel 😊 T was idd n plaatje.. en niet eens heel ingewikkeld! Thnx voor je berichtje, leuk! Liefs, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog