Vegetarische Salade van Quinoa, Courgette, Tomaat en Feta

Quinoa SaladeVoor wie het tot op de dag van vandaag gemist heeft; Quinoa is Hip. Dat ik een tikkeltje laat van begrip ben ten aanzien van dingen die ‘hip’ zijn schreef ik al eerder, maar dat ik Quinoa tot recent nog niet écht ontdekt (lees: klaargemaakt) had is eigenlijk ongehoord. Met de wetenschap dat ik dus nog maar recent kennis heb gemaakt met dit product heb ik mezelf vergeven dat ik tot heden in plaats van de juiste uitspraak [Keen-Wa] het uitsprak als Kie-No-A.

Quinoa is buiten hip vooral ook ontzettend gezond. De naam komt uit het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Inca’s en betekent zoveel als ‘moedergraan’ of ‘supergraan’. Het soort graan wordt verbouwd op grote hoogte in het Andesgebergte van onder andere Peru, Ecuador en Argentinië. De Inca’s zagen Quinoa als heilige voeding en bij de geboorte van een kind werd een brood van Quinoa door de kraamvrouw in stukjes verdeeld en onder de andere kinderen van het dorp verdeeld.

In tegenstelling tot andere granen is Quinoa een volwaardige eiwitbron. De eiwitten in Quinoa bevatten essentiële aminozuren, die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren maken het mogelijk dat het lichaam de eiwitten die u eet, ook daadwerkelijk gebruikt. Naast de eiwitten bevat het ook veel vezels die van belang zijn voor onze spijsvertering en voor het geven van een ‘voldaan’ gevoel. Bovendien is Quinoa in vergelijking met andere granen rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B.

Quinoa heeft een lage glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten in Quinoa langzaam worden afgebroken door ons lichaam. Het suikerbestanddeel van de koolhydraten in Quinoa wordt dus geleidelijk afgegeven aan de bloedbaan. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Wanneer er wél een piek in onze bloedsuiker ontstaat, maakt ons lichaam het hormoon insuline aan waardoor onze bloedsuiker weer snel daalt, hierdoor krijgen we steeds snel een gevoel van trek. Het verdient dus de voorkeur om koolhydraten te eten die langzaam hun suikers afgeven waardoor er geen pieken in onze bloedsuiker ontstaan.

Buiten alle bovenstaande voordelen is Quinoa ook nog eens glutenvrij.

Quinoa SaladeOnderstaand recept is de toepassing van mijn eerste productie met Quinoa. Gezond en Smullen!

Recept: Vegetarische Salade van Quinoa, Courgette, Tomaat en Feta
Niveau: Eenvoudig ~  Bereiding: 30 minuten  ~ 4 personen (als je alleen deze salade als volledige maaltijd eet 1.5-2 keer zoveel ingrediënten).

1. Weeg de quinoa af en neem ongeveer 2 keer zoveel water (dus op 100 gram, 200 ml water). Voeg hier een kwart blokje bouillon bij of kook het in je zelfgemaakte bouillon mocht je die in de vriezer hebben staan en 1-2 el citroensap. Snij 1 teen knoflook heel fijn en voeg dit toe aan de quinoa. Laat het ongeveer 10 minuten koken; het water is na die tijd bijna volledig opgelost, kijk tussentijds of het eventueel nodig dit tussentijds nog wat aan te vullen. De quinoa heb ik bij een gezondheidswinkel gekocht, maar het is ook te koop o.a. bij de Albert Heijn. Haal de quinoa als het gaar is van het vuur af en laat het staan of schep het in een schaal waar je je salade op gaat presenteren.

2. Maak lange dunne repen van een courgette met de Mandoline of een kaasschaaf en haal eventueel het zachte binnenste deel van de courgette eruit. Bak dit 2-3 minuten aan in een wok met 1-2 eetlepels olijfolie. De courgette mag lekker knapperig blijven.

3. Snij de kleine Roma-tomaatjes (of van die kleine snoeptomaatjes) door de helft.

4. Meng wat chilipoeder (naar eigen smaak) door de quinoa heen en meng er de tomaatjes en de courgette ook doorheen. Bewaar van beide een klein beetje om hier je salade uiteindelijk mee op te kunnen maken.

5. Zet een pan op hoog vuur zonder olie en rooster hier wat pijnboompitten in; laat ze goudbruin kleuren en haal ze dan direct uit de pan.

6. Verkruimel wat Feta over je salade en nadat je de apart gehouden courgette en tomaat er overheen heb gelegd strooi je ook de pijnboompitten eroverheen.

De salade kan lauw en koud gegeten worden.

Eet Smakelijk!

Ingrediënten:

  • 150 gram Quinoa
  • 1.5 Courgette
  • 200 gram Tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 bouillonblokje of 300 ml verse bouillon
  • 1-2 el citroensap (ca. 1/4-1/2 citroen)
  • ca. 25 gram pijnboompitten
  • ca. 50 gram Feta (let op dat je echte  Feta koopt)
  • Chilipoeder naar eigen smaak

[Bron van informatie over Quinoa]

17 Responses to “Vegetarische Salade van Quinoa, Courgette, Tomaat en Feta”

  1. Hermen says:

    He Elize! Wat een heerlijk recept met de quinoa. Welke bouillon gebruik jij ervoor?
    Groet, Hermen

    • eatcooklove says:

      Beste hermen,

      Wat leuk dat je een kijkje op mijn site neemt! Ik heb groentebouillon gebruikt voor dit gerecht.
      Laat je weten hoe het je heeft gesmaakt als je het hebt gemaakt?

      Groetjes, elize

  2. Else says:

    Smakelijke salade en lekker makkelijk om te maken.
    Leuk alle informatie over quinoa erbij!

    • eatcooklove says:

      Ha Else,

      Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Altijd fijn om te horen dat iemand het leest met plezier!

      Groetjes, elize

  3. Margriet says:

    Gisteren voor het eerst dit gerecht met quinoa gemaakt! Verrassend lekker!

    • Elize says:

      Goed om te horen dat het bij je in de smaak is gevallen Margriet! :) Leuk! (En leuk ook dat je het laat weten :)). Groetjes, Elize

  4. Esther says:

    Morgenavond gaan we deze salade maken! Net boodschappen gedaan. Ben benieuwd! ♡

    • Elize says:

      Lekker hoor meis, ben benieuwd hoe je het vindt! Ik maak hem vaak als onderdeel van een maaltijd met meerdere gerechtjes.. Laat je weten hoe je het vond? :) X

  5. Kyra says:

    Vandaag deze salade gemaakt. Met aubergine en cashewnoten erbij. Erg lekker :). Bedankt voor het recept!! Xx

  6. Ella says:

    Heerlijke salade. Heb heel veel courgettes uit eigen tuin en weet af en toe niet wat ik er mee moet. Maar dit recept is een blijvertje.

    • Elize says:

      Leuk om te horen Ella! Er staan nog wel meer recepten met courgette op de site :) Zelfs een brownie met courgette als 1 van de ingrediënten! Je kunt dus rechtsboven altijd even ‘courgette’ invullen mocht je echt te veel hebben ;)

      Zelf maak ik er ook geregeld pasta van bijvoorbeeld.. Lekker knapperig,licht en gezond! Lieve groetjes,Elize

  7. Renée Gabrielse says:

    Super lekker! Quinoa mijn nieuw lievelings eten!

  8. Paredis says:

    Heel erg lekker. Had het pakje met het zakje Quinoa (Aldi) al een hele tijd in de kast staan. Toen ik google-de kwam ik bij jouw website uit. Het gerecht is super gelukt. Ik zelf heb er gemarineerde zalm bij gegeten en mijn man en dochter gebakken kip. Deze laatste viel erg in de smaak. Ik vond de combinatie met zalm echter niet geslaagd. Heb verder enkel de quinoa opgesmuld.

    • Elize says:

      Ha Paredis, Wat goed om te horen dat het recept je zo goed gesmaakt heeft! En bij deze weet je dan gelijk dat kip bij jullie in de smaak valt, je kut de combi met zalm maar hebben uitgeprobeerd ;) Bedankt voor je berichtje! Leuk! Groetjes, Elize

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog