Lemon Curd ~ Koken Uit Je Koelkast

lemon curd Direct naar het recept
Nog een dikke twee weken voor het volgende kook-event met collega’s van start gaat. Niets minder dan tien man (en vooral vrouw) durven het deze keer aan en hebben zich dus over alle angsten en vrezen heengezet. Een aantal kreeg overigens acuut spijt bij de erna bekend geworden wetenschap dat het concept dit keer iets meer creativiteit vereist en, veel erger nog, minder mogelijkheid tot voorbereiding biedt. We gaan namelijk ‘mystery box’ koken dit keer. Inderdaad; gewoon ordinair gejat van Masterchef, maar dan in onze eigen keuken.

Ieder koppel koopt ingrediënten voor een vooraf bepaald potentieel gerecht (hartig, dessert etc) en stopt deze ingrediënten in een box. Vervolgens gaan we op het moment-suprême een soort stoelendans doen, maar dan voor gevorderden. We gaan onze boxen vol met spannende (of minder spannende) ingrediënten ruilen en gaan dus vervolgens koken met de ingrediënten van de ander.

Persoonlijk begrijp ik weinig van dat dit spontaan tot angstdromen en zweet- en paniekaanvallen leidt. Je bent immers van één ding zeker; en dat is dat je altijd het kook-concept de schuld kan geven van een eventuele mislukking. Desondanks had in ieder geval één van ons al het ‘creatieve’ idee opgevat om gewoon een blender mee te nemen. Naief vertrouwende blijkbaar op de kopers van de ingrediënten in de box, dat een kwestie van alles bij elkaar gooien – en blenden maar – al een smakelijk resultaat op zou leveren! Dit vertrouwen lijkt me dessalniettemin een goede basis voor een wederom gezellige avond.

Het idee komt eigenlijk voort uit dat we allemaal wel eens ‘wat ligt er nog in de koelkast-koken’. Of het nou een gebrek aan zin is om naar de supermarkt te gaan, een behoefte om die koelkast leeg te hebben of dat het gewoon een creatief spinsel is van ons brein; allemaal koken we wel eens met dingen die er toevallig zijn. Je hebt van die recepten die daar ook echt geschikt voor zijn. Gemaakt van die ingrediënten die je vaak gewoon in huis hebt. Ingrediënten als suiker, eieren, boter en citroenen. Je weet wel, omdat je er voor dat ene recept eigenlijk maar 1 citroen nodig hebt, maar je ze kunt kopen voor 4 voor één euro… en die laat je dan natuurlijk niet liggen, als het een goede Hollander betaamd!

Een combinatie van de bovenstaande ingrediënten vormt zich indien op de juiste manier bereidt onder andere tot een heerlijke Lemon Curd. Dat spul wat je vaak krijgt bij scones bij een high tea; maar wat ook voor veel andere toepassingen heerlijk is.

Het maken is eenvoudig en gaat als volgt;

Het recept: Lemon Curd

Snij de boter in kleine blokjes en leg die vervolgens terug in de koelkast. Rasp de zestes (schil) van een citroen en let hierbij op dat je alleen het gele deel meeneemt en niet het witte. Het witte deel van de schil is bitter van smaak. Wrijf vervolgens de zestes goed door de suiker. Voeg beetje voor beetje de rest van de suiker toe zodat de zestes goed hun smaak af kunnen geven. Laat dit vervolgens even staan (minuut of 10). Vervolgens neem je de citroensuiker (dus de suiker met de zest), het citroeensap, de dooiers en het hele ei bij elkaar. Gaar deze massa ‘au bain marie’ tot een mooie gladde creme (dat wordt het bij ongeveer 65-70 graden). Pas op dat het niet te snel gaat, want dan krijg je een citroen-roer ei. Au bain marie betekent zoveel als dat je een kom boven een pan met een klein laagje water zet. De kom raakt het water niet. Zet de pan op laag vuur waardoor langzaam de temperatuur in de kom toe neemt. Te snel garen geeft dus het risico van een geklust zoet ei! Als het een mooie gladde emulsie is geworden laat je het weer wat afkoelen, tot een graad of 45. Vervolgens voeg je de blokjes boter toe. Het moet ongeveer de dikte hebben van een mayonaise. Leg er vervolgens folie overheen en druk dit op de curd; dit voorkomt velvorming.

Lekker voor een dun laagje op een cheese-cake of in allerlei andere dessert- en gebaktoepassingen.

Ingrediënten:

  • 35 gram suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • Sap van 1 citroen
  • 30 gram boter
  • 2 eigelen
  • 1 heel ei

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog