Malse Lamsbout uit de Oven

Direct naar het recept
LamVol concentratie en de ogen gespannen gericht op de televisie volgden we de bewegingen van Tom en Jerry. Het beeld van Jerry, door een olijke Tom aan zijn staart beetgehouden boven een pot met een borrelende  hete massa, dreigend in die hete massa te verdwijnen. De spanning die het opriep als een letterlijk kat-en-muis spel leek te eindigen in een langzame dood  van Jerry in een muizenval, weliswaar nadat hij eerst een lekker stukje kaas heeft mogen nuttigen. Of Tom die een lucifer tot een vlam bracht om zijn sigaar mee aan te steken  via niet minder dan de billen van Jerry, ook niet mis! Maar laten we ook Jerry zelf niet uitvlakken, meerdere taarten per aflevering wierp hij in het gezicht van Tom! En dit alles kon zomaar gebeuren zonder dat één van onze ouders voorkwam dat deze beelden mogelijk een stevige basis legde voor een trauma en levenslange gedrag- en agressieproblemen! Zonder ook dat een organisatie voor ons bepaalde dat als je onder de 18 jaar was deze beelden niet mocht zien, of 21.

Wat heeft dit alles met koken te maken, vraag je je mogelijk (en niet onbegrijpelijk) af. Wel, niet veel; dat klopt. Laatst ving ik een discussie op over hoe tegenwoordig leeftijdsgrenzen worden bepaald voor films, wat tot grote ontevredenheid leidt bij filmproducenten. Persoonlijk vind ik het dan ook terecht dat voorbeelden als Tom en Jerry genoemd worden om de mogelijk iets te overdreven bescherm-bemoeizucht in te dammen. Althans; ik ben er redelijk on-getraumatiseerd uitgekomen!

Dit vormt de aanleiding dat ik dit bericht niet ben begonnen met een waarschuwing.  Een waarschuwing over dat dit recept niet geschikt is voor vegetariërs. Of een waarschuwing voor iedereen die ervan gruwt lam te eten. Bij deze plaats ik een disclaimer dat ik niet verantwoordelijk ben voor de traumatische consequenties, griezelige gevolgen of onrustige nachten! Bij klachten altijd je arts raadplegen ;-)

Het recept: Lamsbout uit de oven

Ok; het recept. Eerder plaatste ik al het recept van kip met citroen en knoflook uit de oven en in die blog benoemde ik al dat het gerecht ook erg smakelijk is met lam. Ik heb voor dit gerecht een lamsbout gehaald van 2-2.5 kilo. Dit was voldoende voor 9 volwassenen. Klinkt als een schokkende hoeveelheid; vond ik ook, maar met oog op het bot en al het vet wat je er uit bakt hou je ca. 100 gram netto p.p. over. Malser vlees krijg je overigens van de iets kleinere schouder; daar zit iets meer vet doorheen waardoor het vlees zachter blijft.

LamVerwarm de oven voor op 70-90 graden. Neem als je die hebt een grote braadpan en zet die op het vuur (die van mij was de klein, lukte maar deels). Ik heb het lam in olijfolie bereid vanwege iemand met lactose intolerantie, lekker is nog om hem in de roomboter te bakken. Bestrooi het lam met wat peper en zout en braad de lamsbout kort aan op het vuur; schroei het vlees als het ware aan alle kanten dicht.

Leg de lamsbout vervolgens in een grote ovenschaal. Snij twee biologische citroenen in 8-16 stukjes en verdeel die over de ovenschaal. Pel de tenen van één bol knoflook, snij doormidden en rits van ongeveer 6 takjes rozemarijn de naalden los. Dit alles verdeel je over de ovenschaal en vervolgens sprenkel je ongeveer 50-75 ml olijfolie over de lam heen. Als je boter gebruikt voeg je de boter waarin je hebt gebakken toe.

Plaats de lam vervolgens in de oven en besprenkel elke 45-60 minuten het vlees met het vocht en liefde, niet te vergeten. De hoeveelheid vocht neemt enorm toe doordat én het vet uit het vlees bakt en doordat het citroensap zich mengt. Doe dit gedurende 6-8 uur. Dit lijkt enorm lang, maar netto ben je met het gerecht maximaal 30-45 minuten bezig en je hebt een ware ster op tafel staan. Prachtig, vind ik, om in zijn geheel in het midden van de tafel te plaatsen. Lekker met een salade of wat gegrilde aardappelen uit de oven.

Ingrediënten (voor 8-10 personen). SAMSUNG

  • Lamsbout, 2-2.5 kg
  • Olijfolie (ca 100 ml)
  • 2 biologische citroenen
  • 6 Takjes rozemarijn
  • 1 bol knoflook
  • Peper en Zout

 

 

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog