Bonbon van (rauwe) Cacao, Kokosolie & Zeezout.

Candy bar

Smaken verschillen, zo werd mij vanmiddag weer even pijnlijk duidelijk. Mijn moeder , die – naar eigen zeggen – een lichtelijke suikerverslaving heeft liet ik met veel zelfvertrouwen mijn zelf gemaakte gezonde ‘bonbons’ proeven. Zelf was ik nogal geënthousiasmeerd van mijn probeersel, maar mijn moeder deelde mijn enthousiasme op zijn zachtst gezegd niet. Ik weet niet zeker of ik het goed verstaan heb, maar volgens mij zei ze iets in de trant dat ze het zelfs nog niet zou nemen als ze zin had in snoep. Tsja. Au.

Onze smaak verandert in de loop van de tijd. Als je minder gewend bent om suiker te eten, dan vind je iets sneller zoet. Ik zie dat dan ook graag als de verklaring dat mijn moeder – had ik al gezegd dat ze naar eigen zeggen verslaafd is aan snoepen? – deze bonbon het predicaat ‘vies’ gaf.  Ik vind ze heerlijk, in het bijzonder dat beetje zeezout erin! Legitiem (met mate) snoepen!

Candy bar2Deze bonbon kun je zien als een soort antioxidanten-bommetje. Één van de ingrediënten is namelijk (rauwe) cacao en dat staat o.a. bekend om de grote hoeveel antioxidanten die het bevat. Antioxidanten zijn stoffen die in ons lichaam een tegenwicht bieden aan de vrije radicalen. Deze zogenaamde vrije radicalen beschadigen ons lichaam en komen bijvoorbeeld vrij door stress, ziekte, te veel zon, alcohol etc. Middels de OREC score  krijgen we een indruk van hoeveel antioxidanten een product bevat. Cacao staat met stip op nummer 1 in deze ranglijst.

Naast de gezonde effecten van cacao zijn er overigens ook negatieve gezondheidseffecten bekend, met name gericht op de verslavende stoffen in cacao. Daar een teveel aan vrijwel álle ingrediënten niet goed is ga ik daar hier verder niet op in.

Buiten de cacao bevat dit recept slechts volwaardige en gezonde ingrediënten. Dit betekent overigens niet calorieloos, dus ook hierin is mate gewenst. Maar ze hebben een extreem hoge en gezonde voedingswaarde. Voor de zoetekauwen onder ons dus wellicht niet geschikt, tenzij je  het iets meer zoet worden met bijvoorbeeld Stevia of honing.

Ps. Like EatCookLove op Facebook! Voor alle Facebookfans volgt zeer binnenkort namelijk een leuke Winactie!

Het Recept: Volwaarde & Gezonde Bonbons
Niveau: eenvoudig – Aantal: 16-10

Ingrediënten:

 • Kokosolie (120 gram)
 • 50 gram (rauwe) cacao
 • 75 gram kokos
 • 90 gram pecannoten (of walnoten, of cashewnoten)
 • Grof Zeezout
 • 1 el Honing / Stevia naar eigen smaak (meer van toevoegen als je van zoeter houdt)

Candy bar

Bereidingswijze:

1. Laat de kokosolie au bain marie smelten. Zet hiervoor een schaal op een pan met water dat je aan de kook brengt. De bodem van de schaal raakt het water niet, de kom wordt verwarmd door de stoom.

2. Voeg de honing toe aan het mengsel en laat het volledig oplossen. Als de honing opgelost is en de kokosolie volledig gesmolten voeg je de cacao toe en roer je dit rustiger erdoorheen. De pan haal je van het vuur af.

3. Hak de pecannoten grof en schep ze samen met de kokos en het zeezout door het bovenstaande mengsel. Verdeel het mengsel in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm. Je kunt het ook in een cake-vorm doen en dat je de bonbons later snijdt.

4. Zet de vorm vervolgens ongeveer een uur in de vriezer of een dag in de koelkast. Je kunt de bonbons in de koelkast bewaren.

Eet Smakelijk!

14 Responses to “Bonbon van (rauwe) Cacao, Kokosolie & Zeezout.”

 1. Nina says:

  Hi Elize,
  Nou ik vond het in één woord heer-lijk! Zit in de Vegan challenge (een maand lang plantaardig eten) en het enige dat ik eigenlijk mis is chocola (tja…). Dus volop aan het fröbelen en experimenteren met melkvrije recepten om zelf chocola-waardige dingetjes te maken. Deze is zeker geslaagd! Heb ipv honing (is natuurlijk ook niet vegan) een flinke kneep (wel wat meer dan in jouw recept stond, want ja ook ik ben Sugar addict) agave siroop gebruikt, was ook lekker! Strakjes op verjaarsvisite, dan neem ik het mee, benieuwd wat de anderen ervan zeggen!
  Bedankt voor het delen van je recept en keep up the good work! ;-)
  Zonnige groet, Nina

  • eatcooklove says:

   Ha Nina,

   Dank je voor je leuke berichtje (en je zonnige groet ;))! Je begrijpt dat ik je reactie even forward naar mijn moeder zeker haha ;-)

   Ik ben ook erg benieuwd wat de anderen ervan vonden,

   Geniet van de dag! Groetjes, Elize

 2. Doortje says:

  Misschien toch die avocadobonbons proberen die ik je laatst adviseerde?

 3. Bonbon says:

  Lekker hoor, gauw eens proberen.

 4. Marjan says:

  http://www.enditdan.nl/wp/cocosolie-verzadigde-vetten-zijn-gezond kwam ik tegen, het laat met voorbeelden zien dat we eigenlijk heel lang gefopt zijn als het gaat om verzadigde vetten. omdat het laat zien dat dat eigenlijk juist hartstikke gezond is. Nu terugkijkende lijkt het inderdaad wel alsof sinds we massaal zijn overgestapt naar margarines en halvarines dat het toen pas begonnen is dat men massaal hart en vaatziekten begon te krijgen… Worden we wakker?

  • eatcooklove says:

   Verzadigde vetten als kokosolie en roomboter (of ghee) zijn inderdaad gezonder om in te bakken dan producten die meervoudig onverzadigde vetten bevatten. De eerder genoemde verzadigde vetten blijven ook bij verhitting stabiel, terwijl er bij producten met meervoudig onverzadigde vetten vrije radicalen vrijkomen. En die vrije radicalen zijn schadelijk voor onze celwanden. Margarine is helemaal ellende inderdaad, meervoudig onverzadigde vetten die door een chemisch proces tot een niet vloeibaar product worden verwerkt, compleet onnatuurlijk en schadelijk voor onze gezondheid. Goed dat daar iets meer bewustzijn rondom komt!

   Dus het is gezond snoepen, deze chocolaatjes ;) Excuus voor mijn late reactie overigens, ik ben in de Filipijnen :)

 5. Stefania P says:

  Hi,

  Het lijkt me een heel lekker recept. Ik vraag me af wat je bedoeld met rauwe cacao…. is dit rauwe cacaopoeder, rauwe cacaopasta of rauwe chocolade?

  • Elize says:

   Rauwe chocolade, vaak worden ze in de vorm van cacao nibs verkocht. Met gewone/rauwe cacao poeder gaat het ook prima hoor!

 6. Anemoon says:

  Ik ben geen keukenprinsesje, dus als ik geen duidelijkheid heb zal het waarschijnlijk in de vuilnisbak eindigen. ;)
  Oftewel; hoeveel zeezout beveel je hiervoor aan…?

  • Elize says:

   Haha.. ik zou zeggen, maak n klein portie en gok op je eigen smaak. Dat is namelijk toch waar het uiteindelijk op neer komt :)

   Sommige mensen houden niet zo van zout in zoete gerechtjes,in dat geval zou ik starten met n kleine hoeveelheid grof zeezout.

  • Elize says:

   Kwart tot een halve theelepel? (zo’n kleine)

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog