Witte Asperges met Gerookte Zalmtartaar, Geroosterde Noten en Homemade Hollandaise!

 

Witte Asperges met Gerookte Zalmtartaar, Gemengde Noten en Hollandaise – Ik bedenk me wel eens dat ik het mezelf best lastig maak door steeds een inleidend verhaal of anekdote te willen schrijven alvorens ik het recept zelf uit de doeken doe. Vandaag permitteer ik mijzelf even om daar van af te stappen en gewoon dit heerlijke recept te delen! Nog 15 dagen en dan is het officiële seizoen weer om. De officiële opening van het Asperge seizoen dit jaar was op 11 april en eindigt traditiegetrouw op St Jan, 24 juni 2013. Ook buiten dit seizoen zijn asperges verkrijgbaar maar vaak komen ze dan niet uit Nederland of is de kwaliteit niet optimaal. Dit betekent dus dat we zolang het nog kan nog even optimaal moeten genieten van dit witte goud!

Eerder schreef ik al dat er nog wel wat recepten met daarin Asperges zouden volgen als aanvulling op wat slechts een lofrede was voor deze heerlijke en gezonde groente. Bij deze één van de beloofde recepten; eenvoudig, snel en gezond.aspergesmetzalm

Witte Asperges met Zalmtartaar en Hollandaise Saus

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 8-10 grote witte asperges
 • 100 gram ongebrande noten (mix van bijvoorbeeld cashew, amandel, walnoot)
 • Gerookte zalm (160 gram p.p.)
 • 2 eetlepels cottage cheese
 • 1 citroen
 • Verse bieslook/gedroogde bieslook naar smaak
 • 2 eierdooiers
 • 0,65 dl witte wijn azijn
 • 0.65 dl water
 • Witte peper
 • 100-150 gram boter
 • zout

Bereidingswijze

Asperges: Kijk hier voor hoe je de Asperges bereidt.

Noten: Neem een noten-mix, bij voorkeur ongebrand en maal deze noten grof in een mixer, of snij ze grof met een mes. Verhit een pan op het vuur zonder olie en grill hier kort de fijngehakte noten in. Hou de noten in beweging en voorkom dat ze verbranden.

Zalmtartaar: Snij goede gerookte zalm in kleine stukjes en doe dit in een schaaltje waarin je de ingrediënten kunt mengen. Sprenkel er 2 eetlepels citroensap overheen. Snij vervolgens verse bieslook fijn (of gebruikt gedroogde bieslook) en meng dit samen met twee ruime eetlepels Cottage Cheese en 2 eetlepels van de gemengde gegrilde noten door de zalm heen. De hoeveelheid bieslook en ook de eventuele peper kun je het best naar eigen smaak toevoegen. Met alle ingrediënten goed door elkaar en zet afgedekt weg in de koelkast.

Hollandaisesaus: Doe het azijn, het water en de peper in de pan. Maak de keuze voor de pan afhankelijk van hoeveel je wilt gaan maken. Zet de pan op hoog vuur en breng het aan de kook. Kook het vocht in tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Giet het ingekookte vocht vervolgens door een zeef in een kom die boven bijna kokend water kan hangen. Laat het vocht afkoelen tot onder de 50 graden. Dit is belangrijk omdat anders de eieren direct garen. Zet ondertussen een pan met een laagje water op het vuur waar de kom straks au bain marie boven kan worden verwarmd. Het water mag nét niet koken.
Voeg als het vocht voldoende afgekoeld is de eidooiers toe en klop het au bain-marie tot het gaat binden. Voeg langzaam in een klein straaltje gesmolten boter toe terwijl je de saus blijft kloppen. Doe dit niet te snel want dan kan het gaan schiften.

Eet Smakelijk!

Laat een bericht achter:

“Happiness quite unshared can scarcely be called Happiness; it has no Taste.”

 

© Copyright Eat Cook Love and Travel – Blog